Dobré vztahy v rodině oddalují dívkám pubertu  
Když děvčatům nastane puberta dříve, než by měla, mívá to následky. Předčasný nástup puberty, nezůstává u děvčat bez následků na zdraví.

 

 

Zvětšit obrázek
Jay Belsky, Birbeck, University of London


U dívek s předčasným nástupem puberty se častěji vyskytují některé typy duševních poruch či nádorových onemocnění. Obecně se za projevy  předčasného nástupu puberty považuje růst prsou před sedmým rokem věku, vývoj ochlupení ve věku do osmi let a nástup první menstruace ve věku nižším než  deset let.


Co časnější pubertu vyvolává? Americký psycholog Jay Belsky došel před patnácti lety k závěru, že organismus dospívajících dívek reaguje velmi citlivě na rodinné prostředí. Pokud jsou vystaveny stresu, vstupují do puberty dříve, než když žijí v klidu a pohodě. Bruce Ellis z University of Arizona  a Marilyn Essexová z University of Wisconsin se pokusili Belskyho teorii ověřit. Výsledky svého dlouholetého výzkumu nyní zveřejnili v odborném časopise Child Development. 

 

 

Zvětšit obrázek
Marilyn Essexová, University of Wisconsin

Oba vědci začali se sledováním 227 dětí už v předškolním věku a pokračovali až do chvíle, kdy ukončily střední školu. Ellis a Essexová sbírali data o fyzickém vývoji každé sledované dívky a o jejím rodinném prostředí. Zajímaly je majetkové poměry rodiny, konflikty mezi rodiči, síla vazby mezi dětmi a rodiči i mezi sourozenci navzájem. Výsledky jejich výzkumu hovoří celkem výmluvně. Čím pevnější jsou vztahy v rodině a čím bezpečnější zázemí dítěti rodina skýtá, tím později nastupuje u děvčat puberta. Důležité jsou především podmínky, v jakých děti vyrůstaly v předškolním věku. Dívky z finančně dobře zabezpečených rodin se dostávaly do puberty později. Stejně tak i dívky, které nacházely silnou oporu u matky.

 

Bruce J. Ellis, University of Arizona

Spory mezi rodiči nebo rozvod nástup puberty u děvčat urychlovaly. Zajímavé je, že se podařilo vystopovat i určitý genetický vliv. Matky, které samy vstupovaly do puberty později, měly dcery, jimž předčasný nástup puberty hrozil o poznání méně. Studie potvrdila i nepříznivý vliv obezity. Dívky s normální tělesnou váhou jsou předčasným nástupem puberty ohroženy výrazně méně než dívky s nadváhou.

Ellis a Essexová jsou přesvědčeni, že se dostali na stopu obranného mechanismu, který formoval život už našich dávných předků. Pokud se mladé dívky ocitly v těžké životní situaci a strádaly, byl pro ně únik z rodiny vysvobozením. Časný nástup puberty jim k tomu otevíral cestu. Brzký vstup do světa dospělých s sebou ale nese i četná rizika. Jasně to dokazují statistiky, podle kterých se dívky s předčasným nástupem puberty stávají mnohem častěji závislými na různých návykových látkách, kouřením a alkoholem počínaje a tvrdými drogami konče. Mezi dívkami, jež vstoupily předčasně do puberty je také vyšší procento dívek, které otěhotní ještě před dosažením plnoletosti.

Datum: 10.04.2008 04:19
Tisk článku

Související články:

Neurokin B - klíč k pubertě     Autor: Jaroslav Petr (15.12.2008)
Fytoestrogeny ovlivňují reprodukci, ale i mozek     Autor: Anna Marcinková (14.08.2008)
Teenageři za svůj hněv nemohou     Autor: Ota Beran (28.02.2008)
Vše co nazýváme pubertou spouští první genový „polibek“     Autor: Josef Pazdera (04.02.2005)
Gen pro pubertu     Autor: Josef Pazdera (02.11.2003)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz