Mléčná dráha - galaktický kanibal  
Astronomové z ANU (Australian National University) dospěli k přesvědčení, že proud trosek táhnoucí se napříč oblohou je výsledkem intergalaktického kanibalismu. Není to poprvé, co naše Galaxie posnídala svého souseda.

 

 

Zvětšit obrázek
Stefan Keller (ANU)

Identifikovali obrovskou „stuhu“ trosek, která se táhne k naší Mléčné dráze a byla vyrvána ze sousední galaxie. Výzkumný tým, jehož členy jsou Stefan Keller, Gary Da Costa, Brian Schmidt, Simon Murphy a Sayuri Prior, zveřejnili svůj objev v dubnovém Astrophysical Journal.

 

„Nalezené hvězdy byly vytrženy z trpasličí galaxie Sagittarius,“ řekl Stefan Keller, vedoucí autor studie. „Trpasličí galaxie Sagittarius patří mezi kosmickými objekty mezi lehké váhy. Její hmotnost je asi 10 000krát menší než hmotnost naší Mléčné dráhy. To dovolilo její až příliš velké přiblížení k naší Galaxii a následně jeho vytažení a roztrhání.“

 

 

3D model

3D model podle Davida Lawa (University of Virginia) - spustit

 

Kusy trosek z trpasličí galaxie Sagittarius [Střelec] se táhnou přes celou oblohu, ale jsou schované mezi nespočetnými hvězdami na okraji Mléčné dráhy. Kellerův tým, aby vystopoval tento proud trosek, se musel probrat více než 15 000 snímky oblohy, na kterých hledali velmi vzácný typ pulsujících hvězd nazvaných proměnné RR Lyrae. Hvězdy typu RR Lyr jsou pulzující hvězdy s krátkými periodami, v rozsahu 0,2 až 1,0 dne.

 

Tyto hvězdy mění svoji jasnost v závislosti na svém průměru, který se zvětšuje a zmenšuje. „Důležité pro RR Lyr je, že všechny mají stejnou skutečnou jasnost. Proto jsme byli na základě jasnosti hvězd schopni odvodit její přesnou vzdálenost,“ řekl Keller.

 

 

Model

3D model podle Kathryn Johnston (Wesleyan University).  Spustit

 

 

 
Mt Stromlo Observatory (Austrálie)

Tým byl schopen vystopovat proud trosek táhnoucí se na obloze více než 150 000 sv.l, což je mnohem více než ve všech předchozích studiích. „Nově objevená místa s troskami jsou zvláště vzrušující, protože nám nabízejí lepší šanci na měření hmotnosti a tvaru Mléčné dráhy,“ řekl Keller. „Víme, že Mléčná dráha obsahuje zhruba 10krát víc hmoty než můžeme vidět, proto byla navržena přítomnost záhadné temné hmoty. Samotnou temnou hmotu vidět nemůžeme, ale může vidět efekty jejího gravitačního působení na trpasličí galaxii Sagittarius.“

 

Dosud se myslelo, že Mléčná dráha má „trvalou dietu“ a menší galaxie během svého celého života „nepožírá“. „Na začátku života Mléčné dráhy splynutí, jako je toto, nastávala mnohem častěji. Byly to podstatné příspěvky k celkové hmotnosti Mléčné dráhy,“ řekl Keller. „Zhltla trpasličí galaxii Sagittarius jako třešničku na dortu na konci velkolepého banketu připraveného pro Mléčnou dráhu."

Výzkum je založený na datech pořízených dalekohledem Great Melbourne Telescope na australské observatoři Mt Stromlo Observatory (ANU).

 

Zdroj: ANU

Datum: 11.04.2008 03:34
Tisk článku

Související články:

Podivuhodná Radcliffova vlna v Mléčné dráze se vlní jako živá     Autor: Stanislav Mihulka (22.02.2024)
Jak vypadá Mléčná dráha?     Autor: Dagmar Gregorová (27.05.2023)
Staré srdce Mléčné dráhy     Autor: Dagmar Gregorová (03.10.2022)
Hvězdné proudy – naporcovaná galaktická sousta     Autor: Dagmar Gregorová (29.01.2022)
Centrum Mléčné dráhy je obklopeno záhadnou bariérou proti kosmickému záření     Autor: Stanislav Mihulka (12.11.2021)



Diskuze:

nepsalo se zde

Nina,2008-04-11 09:04:27

o tom ze se myslelo ze nase Zeme je soucasti Mlecne drahy,nove studie zjistili ze nikoliv,ze Zeme je soucasti Sagittaria,ktery je pohlcovan prave Mlecnou drahou? A ze prakticky za par let se teprve nase Zeme stane soucasti Mlecne drahy? Ted se tu pise o "nasi Mlecne draze"....

Odpovědět


Nové studie zjistilY

Jaruna,2008-04-11 23:47:02

!!!

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz