Kapavka, to je síla!  
Původce kapavky Neisseria gonorhoeae je nejsilnějším organismem světa.

 

 

Zvětšit obrázek
Neisseria gonorhoeae

 

Brouk herkules antilský obývá pralesy Jižní Ameriky a své jméno si zaslouží. Je to opravdový silák.

Zvětšit obrázek
Michael Sheetz, Columbia University, New York, USA

Ve zvířecí říši jej mnozí vědci považují za bezkonkurenčně nejsilnějšího tvora. Kdyby se mu měl vyrovnat osmdesátikilový muž, musel by zvládnout osmašedesátitunový náklad.

 

 

Přiznám se, že bych nechtěl nosit ani to, co zvládnou největší herkulové antilští. Počítejte se mnou. Tento brouk unese osm set padesátkrát více, než kolik sám váží. To znamená, že pohne břemenem o neuvěřitelné hmotnosti pětasedmdesát kilogramů.

 

Video: Bakterie tahají za pilíře ZDEZDE


Jenže kam se hrabe na bakterii Neisseria gonorhoeae, jež neproslula vzpěračskými výkony, ale v obecném povědomí figuruje jako původce pohlavně přenosné choroby kapavky. Podobně jako jiné bakterie, produkuje i Neisseria gonorhoeae dlouhá vlákna zvaná pili. Využívá je k pohybu a ukotvení na povrchu sliznic.

 

 

Neisseria gonorhoeae a její pili.

Tým vedený Michaelem Sheetzem z Columbia University v New Yorku zjistil, že bakterie umí své pili splétat do svazků a pak s jejich pomocí dokážou mocně zatáhnout. Sílu tohoto zátahu měřil Sheetz tak, že bakterii umístil mezi mikroskopické gelové pilíře a sledoval, kolik z nich chytí a ohne.

 

 

Zvětšit obrázek
Herkules antilský – nejsilnější živočich

Bakterie většinou „cukne sem a cukne tam“. V jednom případě ze sta ale uchopí celou skupinu pilířů a na celé hodiny je pevně sevře. Vyvíjí přitom sílu 100 000krát větší než je tíha její buňky. Kam se tedy hrabe nejnabušenější návštěvník posiloven ba dokonce i brouk herkules.

 

„Není pochyb o tom, že jsme objevili nejsilnější biologický motor, jaký známe,“ říká Sheetz.

 

Pramen: PLoS Biology (DOI: 10.1371/journal.pbio.0060087)


 

 

 

Datum: 15.04.2008 07:26
Tisk článku


Diskuze:

Koupím si dva brouky

Jaroslav Santner,2009-01-31 22:40:23

Koupím si dva brouky, zapřáhnu je do vozíku a nechám si to patentovat jako úsporný automobil budoucnosti. Zase se nějaký Jouda seknul při převodu jednotek. Já už jsem kdysi v zajímavostech v časopisu Mladý svět četl perličku o tom, na jakou plochu by se vešlo všechno lidstvo. Při převodu na metr čtvereční vycházelo, že by na něm muselo stát 158 000 lidí. Zavolal jsem redaktorům a trvalo dost dlouho, než pochopily nesmyslnost toho tvrzení a zveřejnily opravu. Stejnou ptákovinu jsem se potom ještě dozveděl ze 100+1 ZZ a Signálu. Blbost je nezničitelná.

Odpovědět

Druhy odstave

Jasa,2008-04-19 17:58:26

Jestli to neni medialni sum tak je pan Sheetz sprymar, nebo prostacek.

Odpovědět

Prvy odstavec

Jasa,2008-04-19 17:55:26

je do zblbnuti opakovany blabol.Sila je umerna ctverci a ne treti mocnine rozmeru. Je to jako by si nejaky vedec predstavoval, ze pevnost lana je umerna jeho hmotnosti a zavisela tedy i na delce a ne jen na prurezu.

Odpovědět

silny silak??

Milan,2008-04-15 10:19:03

Tedy nejsem specialista na tropicke brouky ani na biomechaniku, ale urcite je udaj o herkulovi tahajicim 75kg tezky naklad interpretovan spravne?? Pohnout takhle tezkou dokonalou kouli na hladkem povrchu snad, ale jinak..?!

Odpovědět


Jestli je to na wikipedii spravne...

Radim Rumun,2008-04-15 14:03:32

http://en.wikipedia.org/wiki/Hercules_Beetle

Takze 100g brouk v pohode odnese cloveka, hm...

Odpovědět


Herkules

josef pazdera,2008-04-15 14:46:00

Jeden ze siláků - Herkules antilský (Dynastes hercules), unese až 850násobek své vlastní váhy.

Odpovědět


I když Wikipedie

PetrI,2008-04-15 16:26:11

může mít pravdu s 850-násobkem vlastní váhy, je třeba si uvědomit, že údaj o hmotnosti (120g) se týká larvy. Vzpomeňme na larvy motýlů, které jsou mnohokrát těžší než motýl!(Ale stejně pochybuji. Navíc nesnáším podobná srovnání týkající se rekordů zvířecí říše, založená na špatných podobnostních číslech. Nelze totiž srovnávat geometrickou podobností. Například u pevnosti (důležité pro "realizaci" broučích kusadel) neplatí pro ohyby při stejném zatížení geometrická podobnost, neboť rozměr ve směru ohybu vystupuje ve vyšší mocnině, než rozměry příčné. Také u proudění známe pro různé případy jiná vhodná podobnostní čísla, do kterých vedle rozměrů (v různých mocninách) vstupují rychlosti, hustoty apod., abych uvedl jiný příklad z neživé přírody. Proto nikdy nemůže pakobylka se stejnými délkovými poměry těla a končetin dorůst např. dvoumetrové délky, stabilní travní stéblo by muselo při desetimetrové délce mít stěny tlusté jako stěny komínu, blecha vážící 50 kg by nikdy nevyskočila do 50násobku své výšky apod.

Odpovědět


dospělec

jarda petr,2008-04-16 05:00:26

Nejtěžší známý dospělec herkula antilského vážil 89 gramů.

Odpovědět

Pohon?

Tom,2008-04-15 09:31:17

Místo roztažnosti hořících plynů využít smršťující sílu kapavky? Sci-fi hadr...

Odpovědět


No, ked ti partnerka povie

mabrik,2008-04-15 15:11:31

ja mam kvapavku to je ale smrstujuca sila. :-))))

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz