Laser spustí hromy a blesky  
Francouzští a němečtí vědci si zahráli na Peruna a pokusili se metat na krajinu v Novém Mexiku pomocí vysoce výkonného laseru hromy a blesky.


 

 

Zvětšit obrázek
Laser Teramobile. Parametry: 5 terawatt (TW), pulsy trvající 100 fs, energie 350 mJ při frekvenci 10 Hz.

Francouzští a němečtí vědci vyslali do oblaků  velmi rychlé pulsy silného laseru o výkonu 5 terawattů. Vytvořili tak v atmosféře kanály z ionizovaných  molekul dlouhé několik stovek metrů. Ty působí na elektrický výboj blesku jako hromosvod. Zatím je výkon laseru příliš malý, než aby vytvořil dostatečně silný iontový kanál na dostatečně dlouhou dobu. Blesk se vyvolat nepodařilo. V mračnech „bičovaných“ laserem bylo přesto velmi rušno a měřící aparatury zaznamenaly jasnou odezvu. 

Zvětšit obrázek
A ještě jednou Teramobile – tentokrát v cestovním balení.

Vědci jsou přesvědčeni, že by k vyvolání blesku postačilo ještě zvýšit rychlost laserových pulsů. Pak bychom mohli spouštět blesky podle libosti.

 


Nápad spustit bouřku pomocí laseru není nový. Poprvé to vědce napadlo už v sedmdesátých letech minulého století. Dlouho však neměli k dispozici dostatečně výkonná zařízení. V posledních letech se sice takové lasery podařilo vyrobit, ale byla to většinou velmi rozměrná zařízení a nešlo je používat mimo laboratoře.  Francouzští a němečtí inženýři vyvinuli skladnější a tudíž i mobilnější terawattový laser, pro který se ujalo označení Teramobile. Ten se vejde do standardního šestimetrového lodního kontejneru a lze ho tedy převážet. Díky tomu bylo možné dopravit laser na vrcholek hory South Baldy Peak v Novém Mexiku a během bouřky tam provádět pokusy s vyvoláním  blesků. Pokud se povede systém vylepšit, mohl chránit cenné objekty před zásahem blesku. Blesk byl například v roce 1987 příčinou zkázy vojenského satelitu v ceně 78 milionů dolarů. Výboj zasáhl během startu raketu Atlas Centaurus a odchýlil ji z kurzu natolik, že musela být zničena.

 

  

Iontový kanál vytvořený laserem v atmosféře

 

Pramen: Optics Express

Datum: 16.04.2008 07:59
Tisk článku


Diskuze:

kde konci ten iontovy kanal?

kolisko,2008-05-10 22:08:46

Zajímalo by mě, podaří-li se blesk vyvolat, zda nelupne přímo do toho laseru. Laicky si to představuju tak, že ty iontové kánaly se vytvářejí podél trajektorie toho laserového paprsku (prostě tak dlouho svítí směrem na mrak, až se vznikne ionizovaný kanál mezi mrakem a zemí a sjede po něm blesk). Takto asi nefunguje, protože pak by tahleme metoda měla spotřebu jeden laser na blesk.

Nebo je to tak, že laser "šije po nebi" a vytváří tak kanál třeba mezi dvěma mrakama?

Odpovědět

Ionizace tvrdým zářením

Medvědovič,2008-04-16 20:51:43

Pro uchopení blesku je třeba vytvořit vodivý kanál mezi mrakem a zemí skrz nevodivou vrstvu vzduchu. Klasický IČ laser rozehřívá pouze nečistoty a CO2. Pokud by se použilo ionizační záření bylo by třeba podstatně nižsích energií k vytvoření stabilního vodivého kanálu.

Odpovědět


RTG Laser?

Synkretik,2008-04-18 10:45:06

Nojo, ale abyste pak tím rentgenovým laserem zase netrefil nějakou družici :)

Odpovědět

"rychlost laserových pulsů" ?

Jarda,2008-04-16 19:58:37

"rychlost laserových pulsů" - co je to? Opakovací kmitočet?

Odpovědět


ano

kamil,2008-04-16 20:14:12

v tomto pripade 10Hz

Odpovědět

Málo energie

Elwar,2008-04-16 18:38:50

Puls trvající 100 fs je moc krátký. Za tu dobu světlo uletí 30 mikrometrů. To je trochu krátká dráha pro blesk. Energie 300 mJ se mi zdá slabá. Zvlášť když ji srovnám s energií o 12 řádů větší, kterou má k dispozici blesk. Kolik vzduchu by blesk ionizoval, kdyby měl biliónkrát méně energie než obvykle?

Odpovědět

obrazek

kamil,2008-04-16 14:53:11

ten obrazek 'iontoveho kanalu' nema nic spolecneho s clankem v opt. expr., nemam pravdu?

Odpovědět


kamile

karel,2008-04-16 15:07:18

nemáš

Odpovědět


??

kamil,2008-04-16 17:47:46

v opt. expr. zadny takovy obrazek neni, laser to byt nemuze (1. byl to pulsni laser 2. s frekvenci 800nm, tj urcite ne zluty), plazmova vlakna viditelna nebyla (to merili jinak), blesk taky ne (protoze zadny nebyl) a blizko South Baldy Peak mesto s takovou architekturou taky budete hledat tezko.
No, ja bych rekl ze na obrazku vidime nejaky irelevantni bolid

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz