Před Velkým třeskem: Měl vesmír dvojče?  
Mezinárodní tým přišel s novou zajímavou teorií, jejímž základem je zjednodušený model LQG (Loop Quantum Gravity): před Velkým třeskem možná existovalo dvojče našeho vesmíru.

 

Až donedávna byly dotazy na dobu před Velkým třeskem považovány téměř za tabu. Obecná teorie relativity totiž až tam nedosáhne. Pro T=0 dostaneme nuly, nekonečna a chyby (error), proto z tohoto vědeckého pohledu otázka na okamžik počátku Velkého třesku a dobu před ním nedává smysl.

 

Zvětšit obrázek
Měl náš vesmír identické dvojče? Kredit: NASA a ESA

V 80. a 90.letech min. století se objevila nová teorie nazvaná „smyčková kvantová gravitace“ (LQG, Loop Quantum Gravity). Jejím zakladatelem je Abhay Ashketar (University of Pennsylvania, Philadelphia), fyzik indického původu. Dalšími průkopníky jsou Lee Smolin, Carlo Rovelli, John Baez, Ch.Isham, Martin Bojowald. Kde se vzal název této teorie? Podle vědeckého týmu vesmír na submikroskopické úrovni již není homogenní, ale má jemnozrnnou strukturu, která se podobá drátěné středověké košili – je tvořena bezpočtem vzájemně propojených „smyček“ („prstenců“) Planckových rozměrů (pouhých 10-35 m), proto „smyčková teorie kvantové gravitace“.

 

Planckova délka a čas vyjadřují hranici platnosti klasických zákonů fyziky. Pro vzdálenost menší než Planckova délka (10-35 m) a časový interval kratší než Planckův čas (10-43 s) prostor a čas ztrácejí své známé vlastnosti kontinua a začínají se projevovat jejich kvantové vlastnosti. Kdybychom atom zvětšili na velikost naší Galaxie, pak kvantová smyčka by nebyla větší než lidská buňka. Proto není překvapením, že se prostoročas jeví zcela spojitý, podobně jako drátěná košile pozorovaná z velké vzdálenosti.

 

Nyní fyzici Alejandro Corichi (Universidad Nacional Autónoma de México, Michoacan, Mexiko) a  Parampreet Singh (Perimeter Institute for Theoretical Physics, Ontario, Kanada) vyvinuli zjednodušený model LQG, který dává zajímavou odpověď: vesmír před Velkým třeskem možná vypadal jako náš.

 

Jejich studie bude publikována v Physical Review Letters (Corichi, Alejandro, and Singh, Parampreet: “Quantum bounce and cosmic recall.” Arxiv:0710.4543v2).

 

„Význam tohoto konceptu je v tom, že dává odpověď na otázku, co se stalo vesmíru před Velkým třeskem,“ řekl Singh. „Řešili jsme, co zůstávalo záhadou pro jiné modely, jestli na druhé straně Velkého třesu je kvantová pěna nebo klasický prostoročas. Například, kdyby tam byla kvantová pěna, nemohli bychom mluvit o prostoročasu, o čase, atd. Naše studie ukazuje, že vesmír na druhé straně je velmi klasický jako ten náš.“

 

Jejich teorie staví na předchozím výzkumu, ale s některými důležité rozdíly. Vloni fyzik Martin Bojowald (Penn State) použil zjednodušenou verzi LQG, aby ukázal, že by mohl existovat vesmír „na druhé straně“ Velkého třesku. I když tento model „produkoval“ platnou matematiku, žádná pozorování našeho aktuálního vesmíru nemohla vést k pochopení stavu vesmíru před Velkým třeskem, protože z té doby se nic se neuchovalo. Bojowald to popsal jako jakousi „kosmickou ztrátu paměti“.

 

Ale Corichi a Singh modifikovali zjednodušenou teorii LQG další aproximací klíčové rovnice nazvanou „kvantové omezení“. Použitím nové verze nazvané sLQG vědci ukazují, že relativní kolísání objemu a hybnosti v „minulém“ vesmíru se zachovalo i přes Velký třesk.

 

Zvětšit obrázek
Podle nové teorie by Vesmír mohl mít mnoho třesků  a přecházet z jednoho "života" do druhého.

„Toto znamená, že dvojče vesmíru bude mít stejné fyzikální zákony a především stejnou představu o čase jako je ta naše,“ řekl Singh. „Fyzikální zákony se nemění, protože vývoj je vždy jednotný, což je nejlepší způsob, jak se může kvantový systém vyvíjet. Bude vypadat stejně jako dvojčata viděná zdálky; nelze je rozeznat.“

 

Znamená to, že náš dnešní vesmír, zhruba 13,7 miliard let po Velkém třesku, by mohl mít mnoho stejných vlastností jako vesmír 13,7 miliard před Velkým třeskem. Jinými slovy náš vesmír má svůj zrcadlový obraz s Velkým třeskem jako osou souměrnosti.

 

„Všechny hlavní rysy budou ve vesmíru stejné jako před Velkým třeskem,“ řekl Singh. „Budou stejné dynamické rovnice i Einsteinova rovnice. Náš model předpovídá, že to nastává v době, kdy je vesmír 100krát větších než Planckův rozměr. Stejný bude obsah materiálu i vývoj. Protože se vesmír před třeskem smršťuje, bude to vypadat, jako kdybychom si přetáčeli náš vesmír pozpátku.“

 

Corichi a Singh vypočítali, že změna v relativních fluktuacích způsobených třeskem je menší než 10-56, číslo které se stává dokonce ještě menším pro vesmíry, které narostou do velikosti větší než 1 megaparsec (náš vesmír je někde mezi 3 000 a 6 000 Mpc; 1 Mpc = 3 262 000 sv.l. = 3×1019 km).

 

Jak vědci vysvětlují, identické dvojče vesmíru nemusí nutně znamenat, že každý jednotlivý detail obou vesmírů je identický. Např. to neznamená, že by tam existovaly osoby, která by už žily náš život.

 

„Kdybychom byli schopni dívat se na určité mikroskopické vlastnosti velmi výkonným mikroskopem, pak bychom mohli vidět rozdíly. Stejně jako mají dvojčata různé otisky prstů nebo jedno má mateřské znaménko a druhé ne nebo mají různé odchylky v DNA,“ řekl Singh. [Rozlišovací schopnost mikroskopu by musela odpovídat Planckovu rozměru.]

 

Singh vysvětluje, že stále ještě zůstává mnoho otázek týkajících se detailů možného vesmíru před Velkým třeskem.

„Největší otázkou je, jestli tyto vlastnosti přežijí, když uvážíme celou situaci,“ řekl. „Např. rádi bychom věděli, jestli některé struktury z předcházejícího vesmíru – jako galaxie – zanechají nějakou stopu v novém rozpínajícím se vesmíru, a jestli vznikne identická struktura nebo jen "podobná". Např. se může stát, že v předchozím vesmíru byly galaxie tvořeny rozdílným způsobem, proto může být i distribuce galaxií na "druhé straně" rozmanitější. Na tuto otázku budeme schopni odpovědět v době, kdy porozumíme těmto modelům.“

 

Model Corichiho a Singha by nám dokonce mohl říct, jak bude budoucí vesmír vypadat. Závisí to na rychlosti rozpínání našeho aktuálního vesmíru – což nakonec rozhodne o jeho osudu. Existuje možnost, že zobecněný model předpoví znovu zhroucení našeho vlastního vesmíru.

„Takový vesmír bude mít mnoho třesků z jednoho života do druhého,“ řekl Singh. „Existuje zde možnost, že tyto vesmíry budou identické.“

 

Zdroj: Physorg


Odborný článek autorů Corichi, Alejandro, Singh, Parampreet byl přijat do tisku a vyjde pod názvem: “Quantum bounce and cosmic recall.” Arxiv:0710.4543v2.

 

Datum: 18.04.2008 05:21
Tisk článku

Související články:

Simulace superpočítače ATERUI přetočily zpátky kosmické hodiny     Autor: Stanislav Mihulka (21.02.2021)
Vyplňovaly sekundu starý vesmír nesmírně energetické oscilony?     Autor: Stanislav Mihulka (09.02.2021)
Raný vesmír byl homogenní. Může za to gravitace?     Autor: Stanislav Mihulka (25.09.2020)
Co se stalo před Velkým třeskem?     Autor: Stanislav Mihulka (28.03.2019)



Diskuze:

Deliť nulou sa nedá - ale vysvetliť a obísť sa dá!

PeterP,2008-05-07 11:36:50

dobu před Velkým třeskem považovány téměř za tabu. Obecná teorie relativity totiž až tam nedosáhne. Pro T=0 dostaneme nuly, nekonečna a chyby (error), [článok]

Svojho času vytýkali recenzenti - súčasníci Newtonovi absurditu integrálneho počtu, lebo sa tam vyskytovalo delenie nulou, ktoré matematika v tom čase nezvládala. vyriešili to až limity. Na oponentúru odpovedal Newton : "Ale funguje to!"

Odpovědět

Už ve školce

Bambalez,2008-04-26 21:01:20

Podobnou teorii sem taky vymyslel , ale akorát ve školce a je mnohem pravděpodobnější než tato.

Odpovědět

kde múdry človek pochybuje je hlupákovi

viera,2008-04-22 12:30:58

všetko jasné.
Zatiaľ iba omielaš, čo si kde vyčítal, ale za niekoľko rokov keď budeš mať rakovinu budeš posr... až za ušami a spomenieš si na "nadbytočnú hypotézu" (viď posledné chvíle Gustáva Husáka a ďalších mudrlantov).

Odpovědět


Viera

robert,2008-04-25 20:40:09

viera, viera sprostejší "príspevok" som tu už dávno nečítal. Čo si vlastne chcela povedať???

Odpovědět


Čo dokazuje ho...

PeterP,2008-05-07 10:48:20

Možno sa pose...., to tvrdím veriacim odjakživa, ale to moje ho... nedokazuje Boha. Iba moju slabosť.

Odpovědět

Načo sú dobrénadbytočné hypotézy?

PeterP,2008-04-20 17:56:25

Uvedená teorie činí pravděpodobnějším názor, že Bůh je věčný (a tedy existoval již před Big Bangem). 999

Závery tohto článku neodporujú Zákonu zachovania a teda ani Einsteinovej rovnici o alternácii energie a hmoty. Ani Nietscheho záveru o "absurdite vesmíru", inak povedané HMOTA (ENERGIA)BOLA VŽDY!. To len veriaci tvrdia úplne zbytočne, že Boh (=nadbytočná hypotéza) bol vždy.
Vznik života je vecou náhody a v danom vesmíre nemusel ale mohol vzniknúť. Tak pracuje NÁHODA - inak povedané tak pracuje KVANTOVÁ MECHANIKA. Jej výrazom je evolúcia.

Odpovědět


Zeptej se na to koryfeje astronomie Jiřího Grygara

PavelB,2008-04-21 11:52:23

Kvalifikovanou a veskrze zasvěcenou odpověď ti určitě poskytně věřící astronom Jiří Grygar (možná na tom Slovensku nevíte, že je také činovníkem spolku českých skeptiků - jej ten paradox - Sisyfos).

Odpovědět


Další indicie, že Bůh je věčný

MMax,2008-04-28 18:10:37

Viem, ze jeto mozno mimo ale precitajte si Hovory s Bohem. Vela teorii je tam zrozumitelne vysvetlenych. Aj tato tam je a bola este pred vydanim tohto clanku
Náhoda neexistuje.

Odpovědět


Všetko čo bolo povedané

PeterP,2008-05-07 11:30:53

Všetko, čo bolo povedané a napísané o bohu, povedal a napísal človek. O BOHU NEEXISTUJE JEDINÁ DÔKAZ!

Posledné zverejnené závery o Kumránskych zvitkoch,ktoré Vatikán tak tvrdohlavo utajuje - dokazuje len súmrak bohov. Cesta k nezávislosti ľudských bytostí je lemovaná hrobmi bohov!

Odpovědět


Koryfej Jiří GRYGAR

PeterP,2008-05-07 11:43:16

S Jiřím som si dopisoval, pretože som nemohol stráviť tú jeho nevysvetliteľnú vieru. Až keď mi k jednej veci odpovedal, že je to jasne napísané v záveroch nejakého cirkevného koncilu, tak som tej debaty nechal. Asi je nešťastný.

Odpovědět

Ted je to jasne

pinus,2008-04-19 19:41:44

Konecne chapu, kam se to dostali Rimmer a Kryton v epizode Pozpatku.

Odpovědět

Spíš mi řekněte......

Karlos,2008-04-19 10:53:08

Pro mě jako laika by bylo zajímavější, kdyby mi někdo vysvětlil, kam že se ten vesmír pořád rozpíná....:-(

Já si stejně myslim, že nás tu vysadili s blokem v hlavě....Co si třeba představíte pod pojmem nic, či nekonečno???Tam je prostě blok....A hlavně se tu chováme jako nepůvodní druh - každý druh zavlečený do cizího prostředí buď zahyne, nebo se nekontrolovatelně množí....koukněte na králíky v Austrálii....prostě nepůvodní druh.....:D

Odpovědět

No ja by som to nezatracoval z cisto filozofickeho

mjm5,2008-04-18 22:30:08

hladiska. cisto filozoficky su mozne podobne svety, dokonca s podobnymi udalostami a bytostami. samozrejme nie identickymi, ale len s miernymi odlisnostami. svet sa meni ak udalosti prechadyaju uzlami udalosti

Odpovědět

Nič to nerieši.

Martin,2008-04-18 22:04:52

Je to niečo podobné ako s hypotézami, podľa ktorých život na Zemi stvorili mimozemšťania. Ale kto potom stvoril tých mimozemšťanov? Žeby ďalší mimozemšťania? A tých? Ešte ďalší mimozemšťania? A tak donekonečna.

Odpovědět

Co článek říká a co je SF

Vladimír Wagner,2008-04-18 17:35:56

Nejsem odborník na danou problematiku, ale přesto bych si dovolil trochu srovnat to, co říká odborná publikace (Corichi, Alejandro, and Singh, Parampreet: “Quantum bounce and cosmic recall.” Arxiv:0710.4543v2) a příspěvek přeložený paní Hromadovou. Jestli to dobře chápu, tak se v článku pro Physical Review Letters říká, že ve velmi jednoduchém modelu založeném na LQG musí být v případě existence "semiklasické" podoby vesmíru po "singularitě" tento vesmír "semiklasický" i před ní. Tedy vylučují se exotické stavy kvantové pěny a podobně. To je v základě vše. Připomínám, že LQG (a žádná ze současných teorií kvantových teorií gravitace) není potvrzenou teorií, jedná se pouze o hypotézy. Nedokáže předpovědět současný stav vesmíru a jeho vývoj po singularitě. Tedy úvahy o tom, že vesmír 13,5 miliardy před velkým třeskem byl stejný (podobný) jako ten nyní 13,5 miliard let po velkém třesku, jsou úplně mimo tento článek v oblasti SF. Právě naopak se ukazuje, že vesmír před singularitou asi nemohl být stejný, protože současná experimentální data naznačují, že náš vesmír se stále rychleji rozpíná a v tomto případě by se nemohl vrátit do singularity. Tedy případný vesmír před a po singularitě se musel lišit. Ještě bych připomenul, že v případě velikosti našeho vesmíru 3 000 - 6 000 Mpc se má na mysli pouze pozorovaná část našeho vesmíru. V každém případě je si třeba uvědomit, že: 1) Dosud se neví, jestli LQG vůbec popisuje reálný svět. 2) I když ano, určitě to není možné pomocí takto jednoduchého modelu. 3) Tento jednoduchý model neříká nic o tom, jak by se mělo překlopit smršťování na rozpínání a jak by měl vypadat vesmír 13,5 miliardy let před a po singularitě. Takže většina omáčky v příspěvku je v oblasti SF.

Odpovědět


nj :)

mata,2008-04-19 11:42:32

nj neni nic jednodussiho nez si ten clanek z arxivu stahnout a precist, novinari jsou novinari :)

Odpovědět


Corichi

Alejandro,2008-04-20 00:05:41

Pane Wagnere, co to takhle napsat autorum, ze se myli a ze jsou uplni tupci:
Alejandro Corichi: "The new study suggests that the universe that came before our own universe was its identical twin."

Odpovědět


"Popularizační nadsázka"

Vladimír Wagner,2008-04-21 07:57:30

Vážený Alejandro, pokud si přečtete odborný článek autorů, tak je jasné, že tato věta je "popularizační nadsázka". Zdá se mi, že příliš velká a vůči čtenářům populárního textu ne úplně ferová. Proto jsem se pokusil o upřesnění a zasazení do kontextu. Ale, jak píše Mata, není nic jednoduššího, než si odborný článek s arxivu stahnout a přečíst si ho. Každý si tak může udělat závěry sám.

Odpovědět


Aleandro

Corichi,2008-04-21 22:17:27

Aha. Tak to jo. Už chápu. Takto jsem přestřelil.

Odpovědět

Vzdyt je to tisice let znama skutecnost....

Klaus,2008-04-18 15:09:40

Kdyby si radeji misto pocitacovyho modelovani procetly par starych indickych spisu..., nejenom ze je tam popsano jak vesmiry vznikaji a zanikaji , tak jako se strida den a noc, je tam rozebran vesmir do detailu, ktere teprve dnes potvrzuje kvantova fyzika (viz TAO) a stejne tak astronomicke objekty, ktere potvrdil Hubbluv telescop az v poslednich dvou desetiletich...
Jazyk sanscrt neni o mnoho tezsi nez cestina.

Odpovědět


Nabozenstvi

Martin,2008-04-19 09:02:23

Tohle me napadlo taky uz pri cteni clanku. Fyzik proste usil teorii na miru svemu nabozenstvi. Nebo je to nahoda ze s LQG prisel ind ?

Odpovědět

:)

Pán Bů,2008-04-18 13:04:24

Tedy, já jsem článek nečetl, ale myslím si, že by bylo třeba použít didraslíkovo-fluorové metody rozpadu k určení stáří vesmíru, a pak bychom věděli víc, jak jsem ostatně už několikrát navrhoval na vrátnici ČVÚ (dál mě nepustili).

Odpovědět


...

Pan Býček,2008-04-19 22:08:03

Teď už tě třeba pustí i dál, když budeš otitulovanej :-)

Odpovědět

Další indicie, že Bůh je věčný.

999,2008-04-18 12:36:02

Uvedená teorie činí pravděpodobnějším názor, že Bůh je věčný (a tedy existoval již před Big Bangem). Což odpovídá i sdělení "Podle nové teorie by Vesmír mohl mít mnoho třesků a přecházet z jednoho "života" do druhého".

PS Pokud jste alergičtí na slovo Bůh, tak si za něj dosaďte jiné (např. Tao).

Odpovědět


Na slovo Bůh ani ne

Vlasta.on,2008-04-18 13:18:16

ale na vypatlané hlupáky, vždy se jím zaštiťující a vše jím vysvětlující, aniž by ho dokázali definovat, ANO!

Odpovědět


dalsi indicie

kaeda,2008-04-18 15:04:58

ze jednodussi blbci jako ty jsou neznicitelni, tj. vecni

Odpovědět


Souhlas

sugpa,2008-04-19 05:18:48

Tyto cyklické stavy vzniku, trvání, zániku vesmíru zcela odpovídají např. staré hinduistické představě o vesmíru:Ráma tvůrce, Brahma udržovatel a Šiva ničitel.
Stejně tak že celé tato rezonance cyklů vznikla z ničeho kde zase skončí.
Pro popuzené slovem Bůh, definice?Co třeba všechnoprostupující, všechnotransformující, všeintegrující, všeinformující?Nepředpokládám že Vás to uspokojí, ale zkuste seriózně odpovědět na otázku, jsou-li zde určité zákony podle kterých vesmír existuje,jak vznikly?Nebudete-li moci odpovědět, pak nemužete ani popřít ani potvrdit možnost existence prapříčíny, chce-li - Boha.
Přesto je z dosavadních objevených zákonů zjevné a denní zkušenosti, že všechno má svou příčinu, není tedy docela nevědecké popírat možnost, která je empiricky pravděpodobná?
A další věc, zákony jsou objevovány, to znamená že nevznikají v tu chvíli, ale že existují, často dochází k pochybením ,úpravavám jejich výkladů, pohled vědy se stále mění, není statický, to může znamenat to,co se dnes zdá nesouvisející a protikladné nebo i nesmyslné ,může být později nalezeno jako spojité,přirozené a logicky fungující,
to je evoluce, platná stejně pro vědu jako pro náboženství.

Odpovědět


První příčina

Ondřej Havlíček,2009-12-09 16:34:31

sugpa: Mně se podobná teorie také velmi líbila, vše má svou příčinu, tudíž musí být První příčina..svádělo mě to k deismu.. Ale pak jsem zjistil, že to není vůbec tak jasné, jak z hlediska fyziky, tak i z hlediska filozofie. Viz třeba velmi jednoduše zde:
http://www.positiveatheism.org/faq/firstcause.htm

Odpovědět


Re: První příčina

David Oplatek,2016-02-02 18:36:28

Tam, kde není čas, s nejvyšší pravděpodobností není kauzalita a není třeba příčiny, aby vznikl následek. Tolik k prvotní příčině.

Nicméně Ježíš, pastevec koz, cápek s ořezanou větví a ptačími pery na hlavě nebo kdokoliv jiný, komu strašilo v lidské historii ve věži, to musí vědět líp.

Odpovědět

A Fénix vstal

Joob,2008-04-18 10:50:48

z popela........ to be continued

Odpovědět

sLQG

AP,2008-04-18 10:08:09

...tito lide zaboduji ledatak v profannich clancich, kde jim to naprosti laici zerou, ale ve skutecnosti to ma ke kvantove strukture hodne, hodne daleko; ani se mi nechce rozebirat ty hrubky, kterych tam maji chlapi jak hub po desti!

Odpovědět


tak jo.

Jo?,2008-04-18 10:37:58

Při zadání autora jménem Corichi Alejandro hlásí Google hlasi 19 400 odkazů na články, konference,...
Při zadání hesla AP to je přes 22 milionů. Inu, větší bere. Proč lidičky nejčastěji tvrdí, že něco je blbost anonymně?

Odpovědět


v ramci ojektivity

AP,2008-04-18 11:00:15

se podivej co je to 'odborny calnek':

arXiv:0711.3498

Odpovědět


vivat genius

Ragnor,2008-04-18 11:16:01

zato ty jsi nejspis genialni, kdyz dokazes posoudit mnozstvi chyb ve studii podle jedno-strankoveho popularne-vedeckeho clanku...

Odpovědět

Možná proto, že neovládám fyziku na takové úrovni

MGM,2008-04-18 10:02:13

napadlo mě mnohokrát, že jednou některá z černých děr musí jednout nabýt takové velikosti, že pohltí zbytek hmoty ve vesmíru. Přitom ale asi bude dost teplo. Nebyl by to nakonec nový "Velký třesk"?

Odpovědět


I to je možné

Tokamak,2008-04-18 11:51:35

Mam pocit, že o to se vědci také docela přou, pokud se nepletu, tak v současnosti mají celkem navrch ti, kteří tvrdí, že se vesmír bude pořád pomaleji rozpínat, až zanikne. Ta druhá možnost je velký křach (opak velkého třesku), tj. rozpínání se zastaví a vesmír se postupně zhroutí do jedné velké černé díry, až nakonec také zanikne, s tím, že možná dojde k novému třesku

Odpovědět


Bude sa rozpinat a to coraz rychlejsie

TH,2008-04-18 12:26:05

Je to uz dokazane dvoma rozlicnymi sposobmi: vyhodnotenim merania mikrovlnneho pozadia urobeneho druzicou WMAP a zmeranim vzdialenosti a rychlosti velmi vzdialenych supernov. Rozpinanie vesmiru je urychlovane takzvanou temnou energiou.

Odpovědět


Bohuzel

Jirka,2008-04-18 15:09:24

uz nekolik miliard let se Vesmir rozpina stale rychleji a rychleji. Zatim to tedy na zhrouceni nevypada.

Odpovědět


Pro Jirku

Tokamak,2008-04-18 17:44:30

Myslím, že je to jak jsem psal, vesmír se sice rozpíná, ale čím dál tím pomaleji, s tím, že rychlost rozpínání bude vždy větší než 0. Alespoň podle toho co víme dnes.
viz třeba zde: http://www.sweb.cz/BicanR/FRV.html

Odpovědět


PS: pro upřesnění

Tokamak,2008-04-18 18:00:19

psal jsem o hmotném vesmíru

Odpovědět


Ještě jsem si trochu poposedl :)

Tokamak,2008-04-18 18:32:34

a nakonec je to opravdu čím dál tím rychleji :(

Odpovědět


A co takhle pulzace

Sugpa,2008-04-19 05:29:30

Vesmír pulsuje nejen od opakovaných expanzích velkých třesků po smršťování v poslední černou díru, ale také v tomto jednom cyklu postupně rezonuje mezi rozpínáním a smršťováním v souladu se zákonem o zachování energie, jen velmi orientačně podobně jako lidské srdce.

Odpovědět


Čeká nás apokalypsa?

Tokamak,2008-04-19 11:17:07

Docela zajímavě a pro běžného smrtelníka srozumitelně jsou některé teorie popsány zde: http://www.czechnationalteam.cz/view.php?nazevclanku=ceka-nas-apokalypsa-dil-12&cisloclanku=2007110002
a
http://www.czechnationalteam.cz/view.php?nazevclanku=ceka-nas-apokalypsa-dil-22&cisloclanku=2007110003

Odpovědět

čo to rieši?

robert,2008-04-18 08:16:42

Klasická hinduistická viera v reinkarnáciu extrapolovaná na celý vesmír? Však autorom je Ind -:)

Odpovědět


Právě mě po po přečtení něco podobného napadlo

Kněžna,2008-04-18 09:33:20

jak by tato teorie vypadala, kdyby ji vymysleli katolíci, muslimové, budhisté atd....

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz