Mikročip k detekci virů u hospodářských zvířat  
Noční můrou, nejenom mnohých chovatelů hospodářských zvířat, jsou ptačí chřipka, slintavka a kulhavka a další nebezpečná virová onemocnění. Viry, které je způsobují, by mohly být rychle odhaleny s použitím malého kontrolního čipu.


 

„Poslední velké propuknutí nemoci SARS – těžkého akutního respiratorního syndromu, který začal někde na hranicích Číny a Hong Kongu, bylo objeveno za pomoci takového speciálního „mikročipu“. Naštěstí se právě díky této rychlé identifikaci viru podařilo dostat jej rychle pod kontrolu a tak navzdory své nebezpečnosti způsobil jen relativně málo úmrtí,“ řekl doktor Paul Britton z Institute of Animal Health v Comptonu u Newbury v Berkshiru. „Potřebujeme podobný způsob rychlé identifikace virů, které napadají kuřata, skot, prasata, ovce a další hospodářská zvířata.“

 

 

Zvětšit obrázek
„Velká výhoda této diagnózy s pomocí „mikročipu“ je, že vůbec nemusíte vědět, jaký virus vlastně hledáte. Může být použitý v časných stádiích propuknutí nemoci k rychlé identifikaci ohrožení lidí nebo zvířat a může být použit i na vzorky odebrané z prostředí,“ říká doktor Paul Britton. „Čip, který jsme vyvinuli, se skládá z více než 2800 úseků genů od více než 300 druhů virů z 36 virových skupin.“

Vědci vyvinuli „mikročip“, který obsahuje specifické malé oblasti virových genů, které reagují s jakýmkoliv virem v testovaném vzorku, což se projevuje zobrazením barevného bodu na jeho krycím sklíčku. Navíc tato metoda může být použita i ke zjištění, zda vzorek obsahuje jeden nebo více virů.“

 

„V tuto chvíli spoléhají běžné metody detekující viry zejména na předchozí zkušenosti, například rozpoznání klinických příznaků nemoci,“ řekl doktor Paul Britton. „Tento nový systém může být použitý téměř každým a může rychle posloužit k přesné a časné identifikaci konkrétního viru, což je nezbytné pro co nejúčinnější provedení všech potřebných opatření proti rozvlečení těchto onemocnění, a to vlastně ještě před tím než se stačí výrazně klinicky projevit a masivně rozšířit. A je možné, že budou mít i mnohem širší použití.“

 

Nový „mikročip“ dokáže detekovat až 300 různých virů, které mohou infikovat lidi a zvířata, a to včetně hospodářských zvířat, ptáků, ryb a hmyzu. Tento způsob již byl úspěšně použit k detekování koronavirů, podobných těm co způsobují SARS, které infikují kuřata a způsobují velké problémy v drůbežářském průmyslu, a také viru slintavky a kulhavky.
 

Momentálně je cena tohoto čipu dost vysoká, protože je to zatím pouze prototyp. Dá se očekávat, že brzy budou vyrobeny další čipy, které budou dostupné všem evropským členům projektu Epizone, jehož cílem je zdokonalení výzkumu a vytvoření efektivnější kontroly epizootických chorob.

 

Dá se očekávat, že sériová výroba těchto čipů povede k jejich podstatnému zlevnění, které umožní jejich nasazení v masovém měřítku. Jakým ekonomickým ztrátám může jejich „plošné“ zavedení zabránit si možná ani nedovedeme dost dobře představit.


Zdroj: Society for General Microbiology

 

Autor: Ota Beran
Datum: 18.04.2008 11:03
Tisk článku


Diskuze:

Nebyla by i fakta?

Ondoň,2008-04-23 13:51:40

Pane Berane, nešlo by psát podrobněji? Nejsem v tomto oboru zrovna odborník, ale podle obrázků to vypadá, že se jedná o něco jako je ELISA (Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay), tuším že se tak zkouší identifikovat i DNA.
Slovo "čip" pro to snad používají jen u nás, i na těch obrázcích je uvedeno "microarray". Možná, že kdyby si někteří přečetli, že se nejdná o čip na bázi křemíku ale o stovky "těhotenských testů" imobilizovaných na skle, tak by tu neblbli s "čipováním". Díky

Odpovědět


Bohužel nebyla!

Ota Beran,2008-04-24 13:48:01

Milý Ondoni. Podrobnost článku se krom jiného odvíjí od množství dostupných zdrojových materiálů. A těch bylo k tomuto tématu velmi poskrovnu. Přes sebevětší úsilí se mi o této technologii nepovedlo sehnat více podrobnějších informací.

Pravděpodobně je za tím vším snaha se sice rychle pochlubit s objevem, ale na druhou stranu vlastně tak moc nevyzradit, aby to někdo náhodou nevyráběl dřív, než bude vše patentováno a právně ošetřeno, protože se dá očekávat, že by to mohl být dobrý kšeft.

Doufám, že těm co pozorně četli neušlo opakované použití slova "mikročip" v uvozovkách signalizující, že se nejedná jen o nějakou křemíkovou destičku s integrovanými součástkami jako je třeba v počítači. Samozřejmě se to nedá zaměňovat s identifikačními čipy, které už dne slouží k označování některých zvířat, to je něco zcela jiného a fungujícího naprosto odlišně.


Odpovědět


I u nas

Ondoň,2008-05-07 14:33:01

Diky za odpoved. Musim, se pochlubit, ze necim podobnym se zabyvaji i unas: http://www.ufe.cz/research/achievement.php?id=27

Odpovědět


Velmi mile jste mě překvapil.

Ota Beran,2008-05-08 21:24:34

Děkuji Vám za zajímavé upozornění. Takový příspěvek jako byl ten Váš potěší a povzbudí. Nechtěl byste o něčem zajímavém napsat na Osla i Vy?

Odpovědět

Všem paranoikům

Bikkhu,2008-04-22 13:01:51

Připravte se na příchod umělých inteligencí chytřejších než člověk. Ať už přijdou za 10, 20 nebo 30 let, jednou určitě přijdou. A pak už těžko něco schováte. Před chytřejší inteligenci budeme všichni v pozici malého dítěte které stojí u rozbité vázy, říká "to samo" a diví se jak víte že to byl on když jste ho neviděli :-)))

Odpovědět


Umela inteligence

Standa17,2008-04-22 14:33:49

Naprosto s Vami souhlasim a Vas primer se mi moc libi. Ale na muj vkus, jste zase vy moc optimista. Vyzkum v oblasti umele inteligence sleduji a troufam si tvrdit, ze inteligence srovnatalne s lidskym mozkem se za sveho zivota bohuzel nedockam. Ja bych to videl tak o rad vys...

Odpovědět

Potřebujem méně pesimistů,

Duke,2008-04-22 09:36:27

kteří do všeho povídají, aniž by něčemu z toho do čeho povídají, alespoň trochu rozuměli.

Odpovědět

Záleží na lidech

Sun,2008-04-20 21:23:29

Každá technologie se dá zneužít jen pokud budou existovat lidé, kteří o ní takto budou smýšlet.

Odpovědět

Pro Lojmena

pesimista,2008-04-20 11:04:01


Jde o to, že vás nalákají na čip diagnostický, za pár let ho budou mít všichni a bude to zcela normální věc, samozdřejmě za deset let přijdou z novým vylepšeným, který už bude i identifikační a bude ovlivňovat vaši psychiku, samozdřejmě vám to neřeknou.
Že taková technologie existuje, to se dočtete i v Mladé frontě. Uvažujte, doba jde dopředu, katolíci si udržovaly ovečky strašením o peklu, komunisti udržovaly ovečky za ostnatým drátem, a američani udělají z celé zeměkoule jednu velkou ameriku a budou ovečky manipulovat dle čipu. A vy jim to dovolíte v rámci vědy a pokroku.

Odpovědět


Hrůza

Jaruna,2008-04-20 12:41:43

Katolíci a komunisti UDRŽOVALI! A to jsem neobjevila Ameriku.

Odpovědět


nejste jen pesimista...

Erika,2008-04-20 13:02:49

...ale také paranoik. Nikde přece není psáno, že by se tento "čip" měl kamkoliv komukoliv implantovat... tím by se asi leccos dost prodražilo (třeba takový výkrm kuřat).
Mně při čtení článku napadlo, že bude-li součástí vybavení diagnostické laboratoře, tak nebude muset někdo dlouze čučet do mikroskopu a odečítat co se kde změnilo... a chovatel (nebo lidský pacient) nebude muset doufat, že lékař správně odhadl co je příčinou problémů (zejména před plným rozvojem klinických příznaků)... a čekat na výsledky (a platit) "x" různých testů... a také doufat, že se laborant(ka) "nepřekoukl(a)"...

Odpovědět


Pro pesimistu...

Bikkhu,2008-04-21 08:14:45

Pokud se živíte zločinem, pak vaše obavy plně chápu. Vaše šuplíky s falešnými pasy a občankami by vám přestaly být co platné. Ale pokud ne, pokud máte jen jeden pravý pas a občanku - pak nechápu co by se pro vás změnilo. Doklad jste stejně povinen nosit vždy u sebe a na požádání se jím prokázat. Váš obličej dokáže rozpoznat každá kamera, vaše kreditka a mobil jsou vystopovatelné ... a nekoukejte se tolik na špionážní filmy :-)))

Odpovědět


neni paranoik

Nnina,2008-04-21 19:13:05

je pouze informovan,tot vse. Informaci podal i zde,zalezi na kazdem z vas jak se k tomu postavi.

Odpovědět


Bikhu

Nina,2008-04-21 19:20:25

Spionazni filmy nam ukazuji 20 let starou techniku.Dnes jsme o hodne dal. neuskodilo by Vam,kdyby jste se dostal i k zahranicnim dokumentarnim filmum o vede a technice a nebyl zavisly pouze na tom,co nam novinari prefiltruji do ceskeho jazyka.

Odpovědět


To NINA

Bikkhu,2008-04-22 12:56:40

To že jste paranoidní ještě neznamená že po Vás nejdou :-)))
Doporučuji speciálně vám pobyt v komunite Amišů v USA. Žádné čipy (ale ani mobily, počítače, internet...) žádná auta (ale práce od rozbřesku do tmy, avitaminóza) vzdělání jako v 18 století (povolená je četba bible :-)) Ale jako v každé vesnici kde bydlí málo lidí: každý je na vás zvědaví a ví i kdy jdete na záchod a všechno co děláte. V takové komunitě soukromí neexistuje.

Odpovědět


Bikhu

Nina,2008-04-22 15:01:09

ne dekuji. Mne uplne stacilo jedno mensi obdobi v evangelickem kostele a taky brigada ve fabrice)))),to mobily ani internet nebyl a taky mne kalkulovali kazdou vterinu stravenou na WC.Ale pro zajimavost,dnes vecer budou vysilat na oficialnim kanale RTBF zrovna porad o cipech,tak aspon vim jedno ze "paranoiu" nemam jen ja. A jeste-kdyby slo jen o to ze slusni se chovaj slusne,tak nemaji co ztratit....vemte si jen co justicnich omylu zavinenych chybou v databazich...

Odpovědět

presně tak

pesimista,2008-04-20 00:05:52

Je potřeba vyzdvihnout vlastnosti čipu, potom si pro něho lidi budou chodit samy jak pro rohlíky. Před pár lety v nějaké americké věznici čipovali vězně čipem , který přijímal signál a pouštěl jim do gebule vlny aby nebyli agresivní.Dnes se čipujou psi a kočky.
Za pár let policajti a hasiči, kvůli rychlé identifikaci v případě nebezpečí. A hned potom běžný občan, aby nemusel sebou tahat peněženku, věděl co má za nemoc a můžeme se jenom hádat jestli nám nebudou do podvědomí pouštět o co se máme zajímat a co si máme koupit.

Odpovědět


Není čip jako čip

lojmen,2008-04-20 00:46:46

Někteří slyší/čtou čip, a hned vidí rudě.
Nezaměňujte čip identifikační(třeba ti psi, pod kůži) s čipem diagnostickým, o kterém je článek.
Na d.čip se nanese biologický materiál a on zareaguje - v místě reakce se zbarví.
Pak se vyhodnotí pod mikroskopem, co zreagovalo a vyhodí.
Víte že anglická slova mají spoustu významů?

Odpovědět


nezamenujeme

Nina,2008-04-20 09:12:57

vzdyt jsem psala ze kdyby slo jen o kodovani viru. Kdyby jen o to ,tak je to super. Ale historie nas uz poucila ze kazdy genialni objev byl vzdy zneuzit. Vono to takto podane v clanku zni moc pekne, inu-jako predvolebni sliby. Nepisu svuj nazor abych tady presvedcovala,to si musi kazdy rozmyslet sam,jestli vse hned s nadsenim odkyve nebo se na chvilku zastavi a popremysli...

Odpovědět


Proboha o jakém kódování virů pořád melete?

Daniel,2008-04-24 14:14:35

Ten čip nic nekóduje! Je to jen mikropolíčko, kde jsou v řádcích a sloupečcích malinkaté částečky specifického biologického materiálu který se při setkání s konkrétním virem zbarví. Toto zbarvení je vyhodnoceno a z něho se dá určit jaké viry byly ve vzorku přítomny. Toť vše!

Odpovědět

nepřipadá v úvahu... ;-)

HaHa,2008-04-18 14:54:36

Jo bylo by to moc krásné koupit si v lékárně sklíčko, na to plivnout a ještě v lékarně strčit do automatu a který by vyplivnul recept, popř. přímo léky...

Jenže co by na to řekli farmaceutické firmy? Co Julínek, kdo by dostával 30kč za vyšetření, když by vás vyšetřoval automat? A co na to lékaři ze kterých by se stali jen divní tvorové co by ve specializovaných centrech (rozumněj nemocnicích) rozřezávali a sešívali ty na které by byl automat již krátký? Při čemž by praktičtí lékaři umírali na ulicích hlady. ;)
Ne, ne, ne... Tudy cesta nevede. Je důležité i nadále za cenu jakýchkoliv objětí razit cestu "konzumnímu" léčení :o)))

Odpovědět

Zase na tom ten dobytek bude lépe než lidé:-)

MGM,2008-04-18 11:33:22

S lítostí musím konstatovat, že za celý svůj život se mi ani jednou (doslova) nestalo, že by některý lékař nechal zjistit, jaká bakterie nebo vir právě zápasí s mým zdravím. Jestli dostanu acylpirin nebo penicilin se lékaři rozhodovali podle nějaké stupnice, kterou viděli v rohu okna, ale já jsem tam neviděl nic. Doufám, že alespoň dnes příjdou po dobytku na řadu také lidé a podobné čipy se budou v lékárně prodávat jako teploměry:-)

Odpovědět


no ja nevim

Nina,2008-04-18 14:58:45

zda se radovat. Budeme v budoucnu ocipovani jak ten dobytek. Samozrejmne kdyby slo jen o kodovani viru,kdyby jen o to.....

Odpovědět


To NINA

Bikkhu,2008-04-18 15:54:33

Už jsme očipovaní, každý má svou občanku a povinnost hlásit trvalé bydliště :-))

Odpovědět


presne tak

Glottis,2008-04-18 17:56:13

presne tak, uz zbytecna jsou jmena, uz kazdy cislo ma :)

kazdopadne takoveto cipy pro detekci viry ci jinych veci mohou velmi urychlit nektere veci.

Odpovědět


jenze

Nina,2008-04-19 13:58:47

tato cisla,obcanky,bydliste-muzete kdykoliv ztratit. Cip pod kuzi uz neztratite. Kde je psano ze v cipu nebude kombinace rozlisovani viru,plus genetickych dispozic,zaroven cislo vaseho konta a osobni udaje a monitorovani kazdeho vaseho pohybu?

Odpovědět


Nině

Duke,2008-04-22 09:33:04

Vy jste typický příklad vztyčeného prstu, i když ještě ani netušíte o co jde.

V článku není popisován nějaký identifikační čip, který se někam implantuje, ale diagnostické políčko, které umožňuje a urychluje a v budoucnu bude jistě i zlevňovat detekci virů.

Je to jako, kdyby někdo napsal o šlapacím autě a vy jste vztyčila prst, že na Zemi nebude možné dýchat, protože auta přece znečišťují ovzduší.

Odpovědět


Duke

Nina,2008-04-22 11:11:22

dobre dobre ale.....neznecistuji dnes auta vzduch? Neni uz beztak dost autonehod? A driv se prece jezdilo v kocarech a drozkach

Odpovědět


Nině

Duke,2008-04-22 11:42:56

Máte pravdu, ale i ten prst se musí vztyčit v pravý čas.

U těch aut v momentě, kdy někoho napadne na to šlapací auto posadit motor co kouří. Protože bude znečištění.

A u těch čipů asi až je někdo bude lidem nutit implantovat, protože to bude zneužitelné. Ale vymýšlet zneužití sklíčka na kterém jsou políčka k detekci virů, a myslet si že ho budou někomu někam implantovat, je dle mého názoru zpozdilé nebo přinejmenším předčasné.

Ale v žádném případě vám neberu právo na váš názor. Jsou lidé kteří vidí dál než ti ostatní. Jsou to takoví zvěstovatelé toho, co doba přinese, pak se ale většinou zjistí, že historie kráčela jinudy.

Já Vám ze srdce přeji aby Vám nikdo nechtěl nikam implantovat "sklíčko" na detekci virů a uznávám Vaše svaté právo se toho obávat.

Odpovědět


ale Duke

Nina,2008-04-22 15:13:22

z jinyho serveru mam informaci takovou,ze tyto cipy budou pouzivany i na lidi a ne ve forme sklicka.Jednalo se tez o rozpoznavani typu chripky a zbytek byl sepsan,jake to vse bude blahodarne a ucinne.Zvlaste kdyz vypuknou epidemie.Vyvolat epidemii neni problem a v zajmu obecneho zdravi -musite to prijmout.Jako je povinne ockovani. A to nemam nic proti ockovani,to ne,jako jsem presvedcena ze mnoho vedcu objevuje v zajmu pokroku a dobra.
U dobytka sklicko chapu,bude to jednodussi nez kdyby dobytek byl ocipovan timto typem ale clovek si prece stav cipu muze kontrolovat sam po instruktazi. Sam si zajde k lekari....

Odpovědět


Nino pláčete hezky, ale na špatném hrobě.

Duke,2008-04-22 18:32:19

Nebylo by lépe vyjadřovat své znepokojení na ten jiný server přímo. Tady nic o čipech co se budou povinně implantovat nepsali, tak mi váš postoj připomíná diskusi na novinkách.cz, kde už mají jasno i o vinících. Jedna polovina ví, že je to určitě Paroprase a druhá jistojistě že Tupolánek.

Mimochodem nemáte odkaz na ten jiný server, docela rád bych se vzdělal.

Odpovědět


Duke

Nina,2008-04-22 20:12:56

Ale dyk to je vlastne uplne jedno,ja prece ani nebrecim na hrobe ani nepresvedcuju. Mne je to uplne jedno jestli muj prispevek berete vazne nebo ne. Prece mi ale nikdo nebude prikazovat co mam a nemam psat na tom a onom serveru,jezis marja,sproste nepisu,nikoho neurazim,je snad tady diskuze nebo skolni proverka,kde se musi psat strucne pouze a jen k veci a neodbocit ani o 3 stupne ?

Odpovědět


to Nina

Erika,2008-04-25 23:29:54

Problémem by určitě nebylo "odbočení o 3 stupně"... ale u vás to vypadá na odbočení o 180 stupňů...
Krom toho určitě nejsem sama, kdo čeká na tu adresu "jiného serveru", na který při vašem "odbočení" poukazujete...

Odpovědět


Nino

Duke,2008-04-26 13:26:38

Nikdo vám nepřikazoval co máte a co nemáte kde psát, jen jsem se vám snažil vysvětlit, že vaše příspěvky nemají souvislost s článkem, leč mentální úroveň, která vám byla dána, to neumožňuje pochopit, tak mi nezbývá než respektovat vaše právo cintat hovadiny kdekoli vám je to umožněno.

Odpovědět


cetla jsem to

Nina,2008-04-26 15:38:38

z prstu to vycucane nemam ale je to trochu dele a nechce se mi hledat zrovna pro Vas,protoze Vase diskuze neni konstruktivni ale pouze utocna .Ok ,mozna podle Vas jsem debil a Vy jste urcite pro mne zivotne dulezita osoba,u ktere mne strasne zalezi na tom aby mne mela za inteligenta,takze ja se ted z toho nervove zhroutim,nebot si to urcite!vezmu k srdci. Velmi moc mi zalezi na tom jak zrovna Vy mne zde na Oslu ohodnotite,protoze Vy mate patentovane pravo rozhodovat o tom kdo ma IQ pod psa ci nad psa.)))))))))

Odpovědět


No comment.

Duke,2008-04-27 22:56:19

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz