Rtuť z řeky v potravním řetězci pěvců  
Zpěvní ptáci krmící se blízko řeky zamořené rtutí v sobě mají vysokou koncentraci rtuti, i když nekonzumují potravu přímo z řeky. To vyplývá z publikace výzkumníků z College of William and Mary v časopise Science.


 

Autor studie docent Dan Cristol z Department of Biology na College William and Mary řekl, že jeho práce má široké důsledky v mezinárodním životním prostředí. Rtuť je jednou z celosvětově nejobtížnějších škodlivých látek, a to zejména ve vodě. Na řece South River, což je hlavní přítok virginské Shenandoah River, byla léta kontrolována konzumace ryb, stejně jako je tomu na zhruba dalších třech tisících rybářských revírů ve Spojených státech.

 

Zvětšit obrázek
Daniel Cristol: „U vodních toků a nádrží zasažených rtutí se vždy předpokládálo, že v ohrožení jsou pouze ptáci a divoká zvěř, kteří se živí rybami. Ale nyní jsme odhalili skutečnost, že obsah rtuti by mohl být velmi vysoký i u okolních suchozemských obyvatel. Nejedná se tedy pouze o ryby nebo o lidi a zvířata živící se rybami. Podívali jsme se také na obyvatele v okolí zasažených jezer nebo řek.“

Dokument poukazuje na vysokou koncentraci rtuti v tělech ptáků hledajících potravu nedaleko, ale ne přímo z řeky South River. Cristol a jeho kolegové identifikovali zdroj tohoto znečištění – jsou jím rtutí „nadívaní“ pavouci, kteří jsou těmito ptáky konzumováni. Science se tak stává jedním z prvních, pokud ne úplně prvním zdrojem, ve kterém je prezentována vědecká práce o proniknutí rtuti ze zamořeného vodního toku do čistě suchozemského ekosystému.

 

Zvětšit obrázek
Cristolova skupina provádějící výzkum u řeky Shenandoah. (Foto: McClain)


Cristol a jeho spolupracovníci, studenti na College of William and Mary, zkoumali poslední tři roky působení rtuti na ptáky podél South River. Vody této řeky byly znečištěny průmyslovým síranem rtuťnatým z let 1930 až 1950. Vysvětloval, že rtuť vstupuje do potravního řetězce prostřednictvím procesu nazvaného metylace, při kterém baktérie přeměňují rtuť na účinnější formu. Metylovaná rtuť postupuje nahoru potravním řetězcem, stává se koncetrovanější v tělech větších živočichů prostřednictvím biologického zkoncentrovávání, tzv. biomagnifikace.

 

Biomagnifikace rtuti v rybách, rybožravých ptácích a dalších zvířatech spojených s řekou přímo byla dost podrobně prostudována, zatímco vlivu na zvířata žijící v blízkosti řeky, ale bez přímého spojení s vodním ekosystémem, byla věnována jen malá pozornost. Tak vědci začali studovat potravu, kterou přinášeli pěvci svým mláďatům.

 

„Ptáci spořádají mnoho pavouků. Pavouci jsou malinkatí predátoři hmyzího světa a tak akumulují ve svých tělech mnoho znečišťujících látek z prostředí. Pavoučí těla obsahují mnoho rtuti a tak se dostává do žaludku  těchto zpěvných ptáků,“ řekl Cristol. „Otázkou zůstává: Jak se rtuť dostala do těchto pavouků?“

Cristolova skupina chce pokračovat v těchto studiích vlivu rtuti na zpěvné ptáky v Shenandoah Valley, včetně testování vlivu znečišťujících látek na reprodukci a délku života ptáků.

 

Shrnutí výsledků jejich práce vychází v dubnovém čísle časopisu Science.

Zdroj: The College of William & Mary.


 

Datum: 20.04.2008 00:39
Tisk článku


Diskuze:

Ako sa dostala ortuť mimo vody?

Martin,2008-04-20 08:33:40

Podľa mňa to nie je nič nevysvetliteľné - postačí, ak pavúky budú žrať hmyz, ktorého larvy alebo nymfy dlhodobo žijú v zamorenej vode - podenky (jepice), vážky, potočníky (chrostíky), alebo rastlinožravý hmyz, ktorý sa živí rastlinami, ťahajúcimi vodu a živiny zo zamorenej vodnej nádrže alebo rieky.

Odpovědět


Asi by se našly i jiné trasy

kirast,2008-04-20 08:59:39

Například "guano" rybožravých ptáků pohnojí pozemky poblíž toku a semena rostlin na něm vzrostlých zase poslouží za potravu malým ptačím druhům ...

Odpovědět

dotaz: Jsou pavouci opravdu hmyz?

K.Bareš,2008-04-20 07:47:55


Článek je zajímavý, ale je pravdivá věta:
"Pavouci jsou malinkatí predátoři hmyzího světa... "
Jsou pavouci opravdu hmyz?

K.B.

Odpovědět


:)))

Martin,2008-04-20 08:30:32

Nie sú, ale živia sa hmyzom. Použitá formulácia možno nie je dostatočne jednoznačná.

Odpovědět


Věta je možná nepřesná, ale

Dwarf,2008-04-20 11:39:30

nejsou snad pavouci predátoři, nebo se neživí zástupci "hmyzího světa"?
V článku není jednoznačně napsáno: "pavouk je zástupce třídy insecta čili hmyzu", tak se snad není důvod domnívat, že tomu tak je. Ostatně "hmyzí svět" rozhodně nelze brát jako "terminus technicus" se stejným významem jako "třída hmyzu", proto bych neupíral autorce právo na drobnou metaforu, když všichni, co jsme "vystudovali" základní školu, samozřejmě víme, kolik má pavouk nohou a že tedy nemůže patřit do nadtřídy hexapoda (šestinohých) jako hmyz.

Odpovědět


zbytečné slovíčkaření....

PetrD,2008-04-20 16:32:04

Kmen: členovci (Arthropoda)

A - pavouci -
Podkmen: klepítkatci (Chelicerata);
Třída: Pavoukovci (Arachnidae);
Řád: Pavouci (Araneae)

B - hmyz -
Podkmen: šestinozí (Hexapoda);
Třída: hmyz (Insecta)

Tady to máte - společné zařazení má hmyz s pavouky až na úrovní Kmene - tedy členovci....

Ale takovéto slovíčkaření je myslím úplně zbytečné - nezáleží na jedné větě ale také na výkladu významu(stejně jako v zákonech)....

Protože když napíši:
,,Lvi jsou vrcholoví predátoří afrických savan."
Tak si jen blázen, či člověk který neví co je "lev" bude myslet, že se lvi živí savanami...důležitý je výklad v celém kontextu informací(jak v článku, tak i osobních znalostí)....

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz