Hormonální akvárium  
Minulý týden proběhl 43. ročník okumentárního filmu Academia film Olomouc 2008. Cenu časopisu Vesmír získal film Hormonální akvárium režie Tereza Tara.

 

 

Zvětšit obrázek
Hormonální akvárium obdržel vloni hlavní cenu na International Human Right Short Film Competition: All human beings are born free and equal.


Časopis Vesmír a Lidová univerzita Městské knihovny v Praze si Vás dovolují pozvat na akci cyklu Xenopus “ Academia film Olomouc 2008  v ozvěnách, kde můžete oceněný snímek nejen shlédnout, ale také se účastnit besedy s jeho tvůrci.

 

Hormonální akvárium

Zvětšit obrázek
Průřez varlaty samce plotice žijící v britských řekách. Velké kulaté buňky uprostřed jsou vajíčka. Vedle nich se ve varleti tvoří i spermie.

Samičky  vědí jen málo o příčinách, projevech a následcích užívaní hormonálních pilulek. Muži přicházejí o své pohlaví. Dokument o hormonálním znečištění životního prostředí, jehož následkem je změna pohlaví rybích samečků. Jaké změny budou následovat?


Antikoncepce - symbol sexuální revoluce,  se v podobě hormonálních pilulek stala jedním z nejrozšířenějších způsobů západního světa, jak se chránit před nechtěným početím.


Diktát farmaceutických společností staví ženu do role té jediné odpovědné: může si vybrat mezi těhotenstvím nebo dávkou hormonů. Ženské tělo je vinou pilulek překladištěm látek, které se dále vylučují do prostředí a znečišťují naše okolí tzv. endokrinními disruptory.


Tyto látky mají na svědomí změny vedoucí k impotenci, změně pohlaví a výskytu hermafroditů nejen u  rybích samečků. V potravním řetězci se tyto látky vracejí zpět ke svému původci.

 

Tereza Tara(1983) studovala dějiny umění a skandinávská kulturní studia v ČR, Dánsku a ve Švédsku. Od roku 2006 studuje dokumentární tvorbu na pražské FAMU.


Jak si s nimi neví rady mužské tělo, které si užívá sexuální svobody, lze vyčíst ze statistik udávajících čísla o mužské impotenci. Smírnou nadsázkou pohlíží film na svobodu těl lidí, pro které by měly platit přírodní zákony stejně jako pro ostatní živé bytosti na této planetě. (Monika Hertlová, katalog AFO 2008)

 

 


Promítání a beseda se koná ve čtvrtek 24. dubna 2008 od 17 hodin v malém sále Městské knihovny v Praze, Mariánské náměstí 1. 

 Vstupné 35 Kč.
Prosíme, přijďte včas před začátkem promítání, abychom mohli začít skutečně v 17 hodin.

 

 

 

 

 

Autor: Redakce
Datum: 22.04.2008 07:50
Tisk článku

Související články:

Genová terapie a genové vylepšení     Autor: Jaroslav Petr (04.09.2008)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz