Mají rostliny důstojnost?  
Ve Švýcarsku mají rostliny důstojnost garantovánu ústavním zákonem. Do vědce si lze na základě tohoto zákona beztrestně kopnout.

 

 

 
Oslovení: „Vaše důstojnosti“ bylo donedávna vyhrazeno kněžskému stavu.

„Před lípou smekni, před bezem klekni,“ radí staré přísloví, jež hodnotí obě rostliny jako léčivky.

 
Ve Švýcarsku na tento titul aspirují některé rostliny, například stromy důchodového věku.

Možná budeme muset vzít doporučení předků doslova, abychom rostliny neuráželi. Mají svou důstojnost. Zatím jen ve Švýcarsku, ale v dnešním globalizovaném světě se může důstojnost rostlin rozšířit podobně jako BSE, počítačové viry nebo nedůvěra k trhu s hypotékami. Švýcaři mají důstojnost pozemských organismů dokonce uzákoněnou.

 

 

V roce 2004 vstoupil v této alpské zemi v platnost zákon o genových technologiích. A ten jasně praví, že při zásazích do dědičné informace pro výzkumné účely musí být „vzata v potaz důstojnost organismu“.  Vědci proti této formulaci protestovali, ale byli umlčeni. Všem bylo jasné, že si sobecky hájí své vlastní zištné zájmy. Od té doby musí všechny žádosti o grant s biotechnologickou tématikou obsahovat pasáž, kde je hodnoceno, nakolik plánovaný zásah omezuje důstojnost rostliny.

 


Vědci zvolili proradnou taktiku. Navzdory akademickým titulům, diplomům, čestným doktorátům a členstvím v učených společnost celkem přesvědčivě předstírají, že nechápou, oč jde.

 

„My vědci nevíme, co důstojnost rostliny znamená,“ říká Beat Keller z university v Curychu.
To je problém, protože doktor Keller připravuje polní pokusy s kukuřicí geneticky modifikovanou tak, aby vzdorovala některým chorobám. K tomu musí podat žádost a v ní dokázat, že kukuřice při jeho pokusech na důstojnosti neutrpí.

 

Nechápavě se tváří i právníci. Například znalec ústavního práva Markus Schefer z university v Basileji tvrdí, že „momentálně netuší, co je to důstojnost rostlin ani lidé, kteří rozhodují o přidělování grantů“.

Zvětšit obrázek
Názorný příklad porušení důstojnosti vinné révy. Tyto bobule neobsahují semena a rostlina není schopna pohlavního rozmnožování.

 

Švýcarská federální vláda jmenovala etický výbor, který měl důstojnost rostlin zabedněným biologům i právníkům vysvětlit.  Výbor se radil dva roky a ani pak nepřišel s jednoznačnou definicí rostlinné důstojnosti. Jak by mohl, když jeho členem je třeba i nechápavý Schefer.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Ve Švýcarsku je zakázáno pěstování geneticky modifikovaných plodin.

Bioetický výbor se dopracoval bohužel jen k „pavouku“, podle kterého se má při posuzování důstojnosti postupovat. Konkrétních ukázkových příkladů nabídl pramálo. Podle výboru nenarušuje genové inženýrství automaticky důstojnost rostliny. Za nedůstojné jsou pro rostliny považovány především ty zásahy do dědičné informace, které zbavují rostliny „nezávislosti“ – například je zbaví schopnosti se rozmnožovat. 

 

Nebyli by to vědci, kdyby si okamžitě nezačali vymýšlet, proč je pro ně i takto vágně definovaná důstojnost rostlin nepřijatelná. Podle při tom zneužívají toho, že o biologii rostlin vědí přeci jen o něco víc než experti na bioetiku. A tak například argumentují nejrůznějšími hybridy, které rovněž nejsou schopny rozmnožování, ačkoli je člověk nestvořil metodami genového inženýrství. Stejně tak je zřejmě porušena zcela tradičními metodami šlechtění i důstojnost odrůd ovoce, jehož plody nemají semena (například bobule vinné révy, v kterých nejsou ta zatracená zrníčka).

 

 

 
Nyní by se měla v rámci ochrany rostlinné důstojnosti vymýtit genetická modifikace i z laboratoří.

Biotechnologové, jako je Keller, tvrdí, že nejde o zachování důstojnosti rostlin, ale o zákaz biotechnologií jako celku. Ty prý už teď nemají na růžích ustláno (a to je dobře, protože barbar steloucí růžemi zcela jistě narušuje důstojnost „královny květin“).

 

 

Právníci, jako je Schafer, tvrdí, že se vše vyjasní při prvních soudních sporech o rostlinnou důstojnost. Inu, to si může myslet jen universitní právník, který se soudní stolicí nemá mnoho praktických zkušeností. Soudy stav věcí vyjasňují jen zřídka, obvykle nedopatřením.

 

Názorným dokladem je ve Švýcarsku právě probíhající soudní spor o to, jaké pokusy narušují důstojnost pokusných zvířat. Předmětem pře jsou pokusy, při kterých by měly být matkám makaků odebírána mláďata. Verdikt se čeká do konce roku 2008. Vyjasnění se neočekává, protože ať už ve sporu prohraje kdokoli, bude se určitě odvolávat a „požene to výš“. Nejspíše až k ústavnímu soudu.

 

Pramen: Nature

 

 

 

Datum: 26.04.2008 06:54
Tisk článku

Související články:

Klony útočí     Autor: Jaroslav Petr (05.08.2010)



Diskuze:

je vidieť že moji predrečníci vôbec nepochopili

mikjs,2008-05-02 07:54:56

podstatu veci a neviem prečo tak chránia tak genetické manipulácie. Hádam si naivne myslia ze technologický pokrok pomoze odstránit hlad ? Nie, pomôže to niektorým bohatým ľuďom aby boli ešte bohatší. Toho pokroku uz bolo toľko, že už dnešnými prostriedkami by sa dal hlad odstrániť (u niektorých kultúr sa nedá odstrániť nikdy - proste to bude len impulz k ďalšiemu explozívnemu zvýšeniu populácie a trpieť hladom bude v konečnom dôsledku ešte viac ľudí)
Preto prosím obhajcov genetických manipulácii aby neargumentovali citovými a morálnymi argumentami a keď už tak robia aby toto isté nevyčítali druhej strane.
Podľa mňa akákoľvek génová manipulácia je opodstatnená len ak požadovaný ciel nevieme dosiahnuť iným spôsobom.

Odpovědět


a co je komu do vašeho postoje?

ad,2008-05-05 20:31:10

myslím, že většina doskutujících nektirizuje postoj (např. že rostliny mají svoji důstojnost), ale vnucování svého postoje ostatním (kteří o něj evidentně nestojí), tj. zavádění postoje do zákona

Odpovědět

co príjde příště?

X.,2008-05-01 12:51:35

s takovou kravinou mohli dojít fakt jen švícaři. to by jsme mohli mít taky důstojnost šutrů plastů atd. to zachvilku asi nebudeme moci ani pohnout smítkem aby jsme ho nepřipravil o důstojnost.

Odpovědět

Kdo nemá užetek?

Tom,2008-04-28 09:29:08

Viry a ... lidi? Trošku krutý

Odpovědět

Reva bez pecek

J.,2008-04-27 00:50:09

Nevite nekdo, kde by se daly sehnat sazenice bezpeckove revy? Dekuji a omlouvam se za lehce off topic...

Odpovědět


A nebude vám vadit,

JirkaF,2008-04-27 09:42:46

že budete zasahovat do práva rostlin na pohlavní rozmnožování?

Odpovědět

Mě se to líbi,

Tom,2008-04-26 19:46:41

ale nic se nemá přehánět. Každá živá bytost i rostlina, co má nějaký užitek má mít svou důstoujnost. Díky přírodě žijeme i mi, bez ní by jsme neexistovali! Ale to co jsem tady četl, to bylo i na mě dost :-( Nic se nemá přehánět, každý extrémizmus je špatný.

Odpovědět


Aco ty co užitek nemají?

Bikkhu,2008-04-28 08:37:35

A kdo rozhodne co má a co nemá užitek? Vy?
To je mírně řečeno poněkud nedomyšlené :-)))

Odpovědět

...

Jirka,2008-04-26 17:41:08

Halt středověk neskončil, středověk trvá. Teď by se do toho mohlo vložit nějaké náboženské hnutí, pro life, zelení, či tak něco uvnitř evropské unie a zavést to tu taky.

Odpovědět

A čo AIDS?

Martin,2008-04-26 17:35:50

Aj vírus HIV (AIDS) má svoju dôstojnosť, tak ho treba tiež začať chrániť. A tiež vírus Eboly, SARS, vtáčej chrípky. To by tak bolo, aby také významné "ani živé - ani mŕtve" častice zostali bez ochrany.

Odpovědět


..

ameno,2008-04-27 10:54:38

Nepřítele můžeš zabít, když ohrožuje tebe nebo tvou rodinu ale zbavovat ho přitom rozmnožovacích orgánů už je trochu na hraně.

Odpovědět


Pohlavní orgány

karbet,2008-04-27 15:01:49

Semínko není pohlavní orgán ...

Odpovědět

tak nevim

kaeda,2008-04-26 15:09:21

zrovna vcera bezel dokument o tom, jak se ve svycarsku lovi kocky (prava svycarska kvalita!) pro kuzi a na jidlo (rekreacne rekneme), asi uz v tom svym pachnoucim horskym raji pomalu degeneruji, jak se rozmnozuji jen mezi sebou...

Odpovědět

Návrh na exemplární spor

Standa,2008-04-26 13:40:52

Je mezi čtenáři nějaký občan Švýcarska?

Pokud ano, mám pár návrhů na žalobu ke švýcarskému ústavnímu soudu:

Žádost o zákaz dovozu banánů, které byly našimi předky nedůstojně zbaveny možnosti rozmnožovat se, a tak je nyní musíme nedůstojně množit klonováním.

Žádost o okamžitý zákaz chovu mezků a mul, kteří byly nedůstojným křížením koně a osla zbaveni možnosti rozmožování.

Nejlépe bude s oběma žalobami podat i žádost o grant na výzkum k navrácení důstojnosti těmto rostlinám a živočichům. Přinejmenším v prvním případě by nad úspěchem jistě zaplesal nejeden thajský genový inženýr.

Odpovědět

hezke

Nina,2008-04-26 11:47:48

dustojnost rostlin a nakonec dustojnost vseho ziveho je dobra myslenka. Take si myslim ze pampeliska ma narok na vice dustojnosti nez papez...oups. Jenze to by nebyli svycari aby za tim nebylo neco vic. Pochopitelne si hlidaji svou vlastni nezavislost,napr. aby rolnik nemusil kazdy rok kupovat nova osiva ale mohl si na sva pole sit sve vlastni. Je to boj a po case se ukaze kdo ma recht...

Odpovědět


?

rejpal,2008-04-26 12:13:28

Nino, nedošly Vám léky? Kdy jste naposledy byla na kontrole u svého psychiatra? A vědí o Vašem tristním stavu příbuzní?

Odpovědět


Bravo Nino! Tenhle vtip byl dobrej.

Jan,2008-04-26 14:46:48

:o)

Odpovědět


a co jako?

Nina,2008-04-27 00:13:37

v cem je konkretne muj prispevek tak smesnej nebo blbej? P.S. leky zadny neberu ale na Vase doporuceni urite poletim na psychiatrii si nejaky predepsat!!!)))))

Odpovědět


Rejpale a Honzo to nemá cenu téhle dámě odpovídat,

Duke,2008-04-27 09:38:40

ona nemá tak velký duševní obzor, aby dokázala pochopit o čem je řeč. Já už jsem na to taky přišel, že nemá význam s ní o čemkoli diskutovat...

Odpovědět


To NINA - Přesně tak!

Bikkhu,2008-04-28 08:49:21

Rostliny mohou "šukat" jak chtějí, jenom nemají potomstvo - počkat, není antikoncepce proti lidské důstojnosti? A co kastrování koček? A co střílení zvěře? A co kosení obilí? To je vlastně vražda! Takové rozemletí zrna na mouku místo aby přirozeně vyklíčilo... Zotročení domácích zvířat, jejich vraždy, zneužívání na maso, mléko, vajíčka...
A jezení! Co takový salát nebo mrkev - vždyť vy je normálně SEŽERETE!!!

Odpovědět


Bikhu?

Nina,2008-04-28 09:11:29

Copak to je muj napad? Pokud vim tak je psano ze si to vymysleli svycari,ne ja. My muzeme jen pozorovat co se z toho vseho vyvrbi))))
Ja si myslim ze je to urcita forma odporu proti rostlinam GMO,tot vse....

Odpovědět


oslovina ..

id,2008-04-28 14:11:32

Samotná formulace "musí být vzata v potaz důstojnost organismu" přece nijak neuráží.

Až povinná pasáž s hodnocením omezení důstojnosti rostliny budí rozpaky. Na druhou stranu se to všechno týká pouze žádosti o grant, svobodu bádání z jiných zdrojů peněz to nijak neomezuje. A všechny ty etické komise jsou také placeny z veřejných peněz, tak není důvod se divit. ;-)

Ostatně, někdo snad grant nedostal z důvodu špatně vypracované "pasáže"?

(Tak mě napadá, jak je to vlastně s rozmnožováním kněží, včetně papeže? K tomu přece slouží svátost kněžského svěcení. Tedy evidentně nepohlavní rozmnožování, něco jako řízkování. Takže není důvod pohlavní rozmnožování nějak vyvyšovat. :-))

Odpovědět

Chudáci vegani, vegetariáni ap.

M. Kněžna,2008-04-26 11:40:34

ještě že ta země není v EU a neaplikuje takové lahůdky na další druhy potravin.....

Odpovědět

???

Zed,2008-04-26 11:38:45

Tak nevím, jestli se mám smát, nebo plakat. A tak raději doufám, že se jedná o překlad "aprílového" článku a pochuti se zasměji.
Při představě druhé možnosti mi jen běhá mráz po zádech.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz