Řvoucí letouni  
Jsou hlučnější letouny nebo letouni? Také vás napadlo co je to za hloupou otázku? Vždyť přece hluk startujícího letadla dosahuje prahu bolesti, který je 120 – 130 dB. Jak by ho tedy mohlo překonat nějaké netopýří pískání?


Biololožky studující echolokační funkce u netopýrů zjistily, že drobní létající savci vydávají mimořádně hlasité zvuky. Hlasitější než jakýkoliv známý létající živočich.

Elizabeth Kalko u světelné rampy k fotografování netopýrů.

Annemarie Surlykke z institutu biologie  University of Southern Denmark a její kolegyně Elisabeth Kalko z university v německém Ulmu studovaly echolokační funkce jedenácti druhů hmyzožravých tropických netopýrů z Panamy a jejich výsledky byly zveřejněny tento týden v PloS ONE.

 

 

 
Annemarie Surlykke

Výzkumnice použily mikrofonová pole a fotografické metody k rekonstrukci dráhy letu netopýrů v prostoru, kde tito noční lovci nacházeli a lovili svou hmyzí kořist s použitím svého ultrazvukového systému. Surlykke a Kalko vzaly tyto informace jako základ pro odhad intenzity vydávaného zvuku a zjistily, že netopýři vydávají mimořádně hlasité zvuky na úrovni 140 dB SPL (v 10 cm od netopýrovy tlamičky), což je dosud nejvyšší úroveň zvuku zaznamenaná u kteréhokoliv létajícího živočicha. Pro srovnání, úroveň hlasitého rockového koncertu je 115 až 120 dB a pro člověka je práh bolesti okolo 120 až 130 dB.

 

Netopýři vysílají svá echolokační „volání“ na ultrazvukových frekvencích, což jsou o mnoho vyšší tóny než je schopno zachytit lidské ucho. Vysoká frekvence zvuku je nutná k tomu, aby dostali odraz i od malého hmyzu, který je jejich potravou, ale zpětný odraz vysokých frekvencí ve vzduchu rychle slábne, mnohem rychleji než nižší frekvence. Při odhadovaném detekčním pásmu pro typickou hmyzí kořist, Surlykke a Kalko učinily závěr, že tyto extrémní intenzity zvuku jsou pro netopýry nepostradatelné, protože jinak by nebyli schopni zachytit tyto odrazy, a proto vysokou hlasitostí ultrazvuku vyrovnávají jeho zeslabení způsobené průchodem vzduchovou masou.

 

Netopýři vysílají svá echolokační volání na ultrazvukových frekvencích. Aaby dostali odraz i od malého hmyzu, vyvinou až 140 dB.



Toto je první srovnávací terénní studie netopýří echolokace zaměřená na intenzitu. Její velmi zajímavé výsledky prozradily, že ačkoliv intenzita signálu (a frekvence) netopýrů se velmi mění, objevuje se závislost intenzity zvuku a frekvenčního pásma, protože netopýři vydávající nejvyšší frekvence byli také netopýry vydávající zvuky s nejvyšší intenzitou.

Tato studie také velmi dobře demonstruje hodnotu meziodvětvové spolupráce ve vědě. Interdisciplinární přístup spojující biologii netopýrů, ekologii, etologii a akustiku přinesl překvapující výsledky rozšiřující poznání schopností zajímavých létajících tvorů.

 


Zdroj: Public Library of Science

 


Datum: 05.05.2008 06:01
Tisk článku


Diskuze:

hladiny hluku

SB,2008-05-13 12:20:59

Pro měření akustického tlaku se jako standard uvádí vzdálenost 1 metr (případně se to na ni vždy přepočítá). Proto uvedení akustického tlaku 10 cm od netopýra moc vypovídací schopnost nemá. Intenzita klesá s 2. mocninou vzdálenosti, v metru je to tedy setina. log 0,01 dostaneme -2 bely, to je -20 dB. Takže hodnota přepočtená na standardní metr je 120 dB. Tak, teď teprve můžeme porovnávat.

Odpovědět

intenzita

Marek,2008-05-05 21:05:07

ako je to s intenzitou pri prechode sluchovym ustrojenstvom? kolko dB sa dostane do ludskeho ucha?

Odpovědět

dB

CC,2008-05-05 10:33:47

Je to vůbec podivná jednotka, ten dB. Jaktože to netopírům neurve hlavičku, když řvou 140? :)

Odpovědět


hluk

miro,2008-05-05 11:13:12

a preco by im to malo urvat hlavicku? ten organ, ktory vyludzuje taketo hlasite zvuky by stal za preskumanie. skor by ma zaujimalo, ako by sa v ich blizkosti choval napr. pes, ktory taketo vysoke frekvencie pravdepodobne vnima. aj ked vdaka prudkemu poklesu intenzity zvuku so vzdialenostou by mu to mozno ani nevadilo...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz