Mozkové centrum pro společenský žebříček  
Společenské postavení nemá zdaleka vliv jen na finanční situaci. Odráží se dokonce i v našem zdraví. V jedné velké britské studii se prokázalo, že níže postavení státní úředníci trpí většími zdravotními problémy než jejich nadřízení, i když se od nich neliší životním stylem. Kudy z toho ven? Ignorovat společenskou hierarchii? To není tak lehké. Nejnovější výzkum vědců vedených Caroline Zinkovou z Ústředního ústavu pro duševní zdraví prokázal, že hodnocení lidí podle jejich pozice na společenském žebříčku máme zakódováno v mozku.

 

 

 
Hráči a hráčky hráli hry a tomograf jim sledoval dění v mozku. Během hry byly účastníkům promítány obrázky s momentálním postavením protihráče. Při situacích, které signalizovaly možný pokles v hierarchickém žebříčku, se aktivovaly oblasti známé jako oblasti emoční frustrace.


 

Zvětšit obrázek
Caroline Zinková

Vědci nechali dobrovolníky plnit jednoduchý úkol - co nejrychleji stisknout tlačítko pokaždé, když se na obrazovce změnilo modré světlo na zelené. Podle výkonnosti měli být všichni dobrovolníci seřazeni do výkonnostních skupin po třech a následná klání se již odehrávala ve trojicích. Nikdo z aktérů hry nevěděl, že jeho spoluhráči -  jeden s lepší výkonností a druhý s nižší – jsou ryze fiktivní a vytvořil je počítač.

 

 


Dobrovolníci hráli dva typy her a vědci přitom sledovali aktivitu jejich mozku. V první hře byli dobrovolníci odměňováni finanční prémií za výkon, ale pořadí v trojici se neměnilo. V druhé hře byl úspěch hodnocen stejnou odměnou a navíc si mohl hráč v závislosti na výkonu oproti svým fiktivním protihráčům polepšit nebo pohoršit.

 

 

Jakmile se na obrazovce objevila tvář soka s lepší výkonností a tudíž i vyšším postavením, aktivovalo se hráči centrum v přední části mozku. „Nažhavení“ bylo výraznější, pokud si mohl hráč své postavení polepšit či pohoršit. Pokud si hráč skutečně polepšil, aktivovala se mu v mozku centra důležitá pro plánování budoucích aktivit. Prohra uvedla v činnost centra spojovaná s frustrací. Čím lépe se hráč cítil na vrcholu žebříčku, tím víc se trápil, pokud o výsadní postavení přišel.

 

Zvětšit obrázek
Mozková aktivita byla v klíčových oblastech mozku mnohem vyšší, když účastníci spatřili nadřazeného hráče v nejisté situaci – tedy tehdy, když se naskytla situace vylepšit si své vlastní postavení v hierarchii. (Caroline Zink, Ph.D., NIMH Genes Cognition and Psychosis Program)

 

„Zpracovávání informací o společenské hierarchii máme zakódováno v mozku a provádíme ho i v situacích, které nejsou jednoznačně soutěžní.

 


 

Zvětšit obrázek
Když se účastníkovi podařilo vylepšit si postavení a stal se vedoucím hráčem, enormně mu vzrostla aktivita v přední části mozku v oblasti jež plánuje další aktivity. (Caroline Zink, Ph.D., NIMH Genes Cognition and Psychosis Program)

To ukazuje, jak důležitá pro nás společenská hierarchie je,“ říká Caroline Zinková. „Pro soutěživé jedince  může být neustále sledování jejich pozice na společenském žebříčku zdrojem silného stresu.“


 

 

 

Stres vůdců

Zdálo by se, že si vůdce smečky užívá výhod svého výsadního postavení. Ve skutečnosti bývá jeho život jedno velké peklo. Nikdy neví, kdy se někdo pokusí jej z vůdčí pozice vystrnadit a život ve věčném stresu nezůstává bez následků.

 

Například vůdčí samci ve smečkách afrických psů hyenovitých umírají dříve než samci z nižších příček společenského žebříčku. Kratší život je daní za možnost zplodit větší počet potomků. Navzdory předčasnému skonu po sobě stačí vůdčí samec zanechat více mláďat než déle žijící podřízení samci.
Ještě vyšší daň platí za pobyt na společenském výsluní samice paviánů. Ty jsou neustálým obhajováním vůdčí pozice tak vystresované, že jim to vážně naruší hormonální rovnováhu organismu. Mají problémy s donošením mláděte a březost u nich často končí potratem. Podřízené samice sice zabřeznou méně často, ale jejich úspěšnost při odchovávání mláďat je vyšší. O tom, nakolik se podobné mechanismy promítají do života vrcholových manažerů a dalších představitelů „smetánky“ lidské společnosti, se vědci dohadují.


Pramen: NIH

Datum: 05.05.2008 10:14
Tisk článku

Související články:

"G", jak ho neznáme     Autor: Josef Pazdera (06.04.2018)
Zelená je v pořádku, to jen naše myšlení z ní dělá rizikovou     Autor: Josef Pazdera (28.05.2017)
Na muže skutečně působí optimální poměr pasu a boků žen     Autor: Vladimír Blažek (08.02.2011)
Co mají společné hudba, důvěra a altruismus?     Autor: Josef Pazdera (22.01.2011)
Čtyřletí prckové rozumí ironii     Autor: Stanislav Mihulka (17.09.2010)



Diskuze:

Ano

Janekyer,2008-05-06 21:18:19

Ovšem bohužel stres je prevít a odrovnává-li takhle nevybíravě nižší živočišné druhy, na člověka musí mít vliv vpravdě zničující.
Vím o čem mluvím. Ne vlastním přičiněním jsem se dostal o stupínek výs v hiearchickém žebříčku. Tlak, který je na mě nyní vyvíjen, je takřka nesnesitelný. A víte co? v důsledku toho můj pracovní výkon bohužel poklesl, nikoliv vzrostl, jak by se dalo očekávat. Tady pracuji více, ale výsledků je méně. Práce se tím pro mě samotného stává neuspokojivou a velice vážně uvažuji o odchodu. Jenom proto, že jsem povýšil.
Ano, k tomu, aby člověk vydržel na vyšším postu, prostě musí mít jisté predispozice. Jak vrozené, tak naučené. Management a marketing jsem sice studoval, a tedy druhá podmínka je splněna. Naneštěstí vrozenou schopnost odolávat vyšší hladině stresu nemám. A to zřejmě většina lidí.
Společenské postavení proto vyplývá mimo jiné i z této skutečnosti. Na vrcholu může stát jen a pouze jedinec s ocelovými nervy. Kdo je nemá, velmi záhy (při prvním větším problému) selže, a tím sám sebe z tohoto vrcholu smete.

Odpovědět

Vědecké potvrzení

Joob,2008-05-06 09:39:25

starého úsloví "vrchnost je dána od Boha", používaného jí samotnou ke zdůvodnění své existence. Opravdu jsme ušli jako lidstvo velký kus cesty od plenek k plenkám. Bohatí jsou předvojem lidstva, ti co jim slouží, jsou póvl a debilové, individua neschopná samostaného života. Na ty co tak smýšlejí, pamatují biblické zdroje - blahoslavení chudí duchem.

Odpovědět

Nechápu

Rozumný Občan,2008-05-05 16:22:18

Nechápu jak ze snahy vyhrát ve hře můžou odvozovat jak člověk posuzuje svoje společenské postavení.

Odpovědět


F. Máca,2008-05-05 18:34:43

Proto jste take rozumný občan :). Soutěživější typy to dotáhnou dál a ženský se nám s nimi spouštějí. Za manžele si pak ale berou nás, rozumné občany, kteří jsou pro zajištění rodiny spolehlivější... Tak už to v přírodě chodí.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz