Kojení zvyšuje inteligenci  
Při dosud největší randomizované studii týkající se kojení zjistili výzkumníci z McGill University, že kojení zvyšuje dětské IQ a zlepšuje dětem jejich pozdější studijní výsledky.

 

Doktor Michael Kramer, profesor pediatrie, epidemiologie a statistiky z fakulty medicíny na McGill University a vedoucí studie, okomentoval výsledky šesti a půl roku trvajícího sledování skupiny 14 tisíc dětí.
 

Zvětšit obrázek
Michael Kramer: „Naše studie poskytuje v současnosti nejsilnější důkaz toho, že prodloužené a výhradní kojení dělá děti chytřejšími.“


 

Kramer a jeho kolegové vyhodnocovali děti v 31 běloruských nemocnicích. Polovina matek absolvovala instruktáž, která podporovala výhradní kojení s prodloužením období tohoto způsobu výživy. Druhá polovina pokračovala v „obvyklé“ péči v porodnici a ambulancích a následném vyšetřování. To umožnilo výzkumníkům posoudit vliv kojení na dětský vývoj poznávání, aniž by výsledky byly ovlivněny rozdíly v některých dalších faktorech, jakými je například vzdělání rodičů nebo způsob zacházení matky s miminkem.
 

Zvětšit obrázek
Příprava ke studiu na univerzitě začíná již v útlém věku tou správnou výživou. Nová studie jasně prokázala, že prodloužení období, kdy je dítě výhradně kojeno se vyplatí, protože se projeví vyšší inteligencí takto odchovaných dětí.


 

Dětská poznávací schopnost byla hodnocena IQ testy, které řídili dětští lékaři a učitelé, a které se týkaly jejich studijních výkonů ve čtení, psaní, matematice a dalších předmětech. Výsledky všech testů byly významně vyšší v té skupině, ve které bylo podporováno prodloužení období výhradního kojení.

 

 


„Vliv kojení na rozvoj mozku a inteligence byl dlouho populárním a vysoce diskutovaným tématem,“ říká doktor Kramer. „Zatímco většina studií byla založena na asociaci, my teď můžeme vyslovit jasný závěr o souvislosti mezi kojením a inteligencí – a to kvůli randomizaci naší studie.“

 


Zdroj:
McGill University.


 

 

Datum: 08.05.2008 01:04
Tisk článku

Související články:

Stárnete a hloupnete?     Autor: Martina Štěpánová (21.10.2016)
I papoušci se chovají ekonomicky     Autor: Josef Pazdera (01.07.2016)
O logice trochu netradičně     Autor: Petr Habala (27.11.2008)
Sova je síce symbolom múdrosti - ale neoprávnene     Autor: Dagmar Gregorová (06.09.2008)
Paměť lze zlepšit injekcí     Autor: Josef Pazdera (17.08.2008)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz