Tepající srdeční svalovina z laboratoře  
Mezinárodní tým vedený Gordonem Kellerem z torontského McEwen Centre for Regenerative Medicine vypěstoval v laboratoři tepající srdeční svalovinu z embryonálních kmenových buněk.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Tepající srdce potkana vyrobili američané v laboratoři na přelomu letošního roku. (Podrobnosti viz článek „Tepající srdce“)

„Universální buněčná surovina“ embryonálních kmenových buněk představuje obrovskou naději pro léčbu nejrůznějších chorob. Buňky lze vypěstovat z lidských embryí starých zhruba jeden týden. Snadno se  množí a pokud jim vědci v laboratoři vytvoří vhodné podmínky, „přeškolují“ se do role nejrůznějších specializovaných buněk lidského těla. V zásadě bychom z nich mohl vypěstovat kterýkoli z 230 typů buněk tvořících tělo dospělého člověka. Potíž je v tom, že k mnohým z velmi žádoucích proměn jsme stále ještě nenalezli ten správný recept.

 


Kellerův tým vyplnil prázdné místo pro receptury na tvorbu srdeční svaloviny. K laboratorně pěstovaným embryonálním kmenovým buňkám vědci přidávali hormony ze skupiny tzv. růstových faktorů. Podařilo se jim navodit vznik buněk, které se následně mění na tři základní typy specializovaných buněk srdce. V kultivačních nádobkách vznikaly buňky srdeční svaloviny spolu s buňkami tvořícími stěnu a výstelku cév. Takto proměněné buňky začaly v laboratoři samy od sebe tepat. Výsledky pokusů zveřejnil prestižní vědecký týdeník Nature.
„Přesně takové buňky bychom potřebovali pro transplantaci do nemocného srdečního svalu,“ řekl v rozhovoru pro Nature německý fyziolog Berndt Fleischmann.

 

Vědci zatím nevědí, jak by se laboratorně vypěstované srdeční buňky chovaly, pokud by je lékaři použili například jako „záplatu“ na srdce poničené infarktem. Jejich optimismus trochu brzdí fakt, že vypěstovaná tkáň neobsahuje buňky, kterým se říká fibroblasty a které slouží ostatním buňkám srdečního svalu jako podpůrné lešení. Keller se domnívá, že tento nedostatek bude možné napravit pěstováním buněk na „lešení“ z vhodných polymerů. Ty už jsou vědcům k dispozici.

Gordon Keller (MaRS Centre, Toronto): Z embryonálních kmenových buněk umíme vypěstovat tři základní typy specializovaných buněk srdce.

 

Další problém pro praktické uplatnění laboratorně pěstované tkáně srdeční svaloviny představuje přijetí transplantátu imunitní obranou  pacienta. Podle Fleischmanna nabízejí východisko tzv. indukované pluripotentní buňky. Ty lze vytvořit z buněk pacientovy  pokožky. V odebraných buňkách je uměle posílena činnost několika vybraných genů a to zajistí proměnu specializované kožní buňku na buňky nápadně připomínající embryonální kmenové buňky.

Berndt Fleischmann (University of Bonn): „Takové buňky potřebujeme.“

Tyto buňky by pak bylo možné podrobit další „převýchově“ podle receptury vyvinuté Kellerovým týmem. Pacientova imunitní obrana by neměla s přijetím takto vytvořené srdeční svaloviny žádný problém, protože by to byly buňky vlastního těla „přeškolené“ do nových rolí.

 

Otazníky zůstávají nad spolehlivostí a bezpečností celé léčebné procedury. Budou transplantované buňky plnit trvale všechny potřebné úlohy? Nepropadnou například nádorovému bujení?
„To jsou zásadní otázky,“ přiznal v rozhovoru pro Nature přední britský odborník na indukované pluripotentní buňky Chris Denning z University of Nottingham. „Já jsem přesvědčen, že to bude ještě nějakou dobu trvat. Ale nakonec i tenhle problém vyřešíme.“

 

 

 

 

Datum: 13.05.2008 10:38
Tisk článku

Související články:

Buněčná surovina pro tvorbu srdce     Autor: Jaroslav Petr (26.11.2006)
ALE nad srdcem z kmenových buněk II     Autor: Jana Dvořáková (13.05.2004)
Na nemocné srdce – kmenové buňky     Autor: Jaroslav Petr (27.04.2004)



Diskuze:

Na kolik (Kč) asi tahle hertzna příjde?

kirast,2008-05-13 23:44:59

Jestli si už mám začít šetřit do prasátka nebo ty peníze raději propít. Může vůbec přijít doba, kdy se budou pěstovat nová srdce jako hlávkový salát na páse dostupná pro každého? Nebo to bude vždy výsada pro "elitu" národa (nebo spíše profláknuté ksichty) a my ostatní to budeme z daní financovat a utěšovat se. Omlouvám se za příkrá slova, ale nějak mi není dobře, bolí mě kyčel a píchá mezi hrudní kostí a levou lopatkou. Půjdu si raději přečist nějaký ten bulvár, komu zase vylepšili obličej nebo prsa a kdo slavný je po operaci kyčelních kloubů ...

Odpovědět


Možná opravdu přijde doba

MirekS,2008-05-14 08:09:26

kdy se srdce bude pěstovat jako hlávkový salát. Ale naši generaci už to nepotká. Takovéto články o úspěších buněčných terapií nejsou nic jiného než jen jiná forma žádosti o grant. Opravdové výsledky těchto výzkumů se MOŽNÁ dostaví za 20-30 let.
Já si raději půjdu trochu zaběhat, abych pro svý srdce něco udělal. Kardiaci raději ať píší závěť, na srdce vypěstované na počkání dnes nemá cenu spoléhat.

Odpovědět

Zamlčuje české vědce, kteří to už udělali

Josef Hlava,2008-05-13 18:35:09

Hele Osle! Informuješ tu o tepající svalovině, někde odkudsi z prdele daleko, ale to abys věděl už udělali češi!!! Proč nenapíšeš o češích, kteří to udělali? Konkrétně z Lékařské fakulty Hradec Králové UK - ústav histologie a embryologie! Jsem studentem této školy, tak proto to vím! Nojo -češi se budou zamlčovat, ale amíci, kteří jsou několik let ve zpoždění se budou protlačovat!

Odpovědět


vážně?

Špajda,2008-05-13 20:54:59

Vážně se v české republice povedlo vytvořit funkční srdeční svalovinu z embryonálních kmenových buněk a to ještě před několika lety? Pokud ano, tak udělali v Hradci Králové chybu, že tento úspěch nepublikovali a řekli o něm pouze svým studentům...

Odpovědět


zamejlujte

josef hlava,2008-05-13 21:06:25

Víte co jednoduše jim zamejlujte! Už před 4 roky jsem osobně sledoval video se srdečními bunkami z embryonálních!! Kdo ale je ignorant, tak jím zůstane!

Odpovědět


co jste viděl?

jarda petr,2008-05-14 05:59:26

Zajímalo by mě, co jste viděl? Byly to lidské a nebo myší embryonální kmenové buňky? A byla to spontánní diferenciance na kardiomyocyty a nebo indukovaná diferenciace na endotel, hladkou svalovinu cév, srdeční svaloviny komory a srdeční svaloviny předsíně? To první je celkem běžné a je to v podstatě nezdar - neschopnost experimentátora udržet embryonální kmenové buňky v nediferencovaném stavu. Embryonální kmneové buňky diferencují spontánně velmi rády. Přitom se ale vymykají kontrole a diferencují, na co je napadne. Příště tam může být místo kardiomyocytu neuron. To nikdy nevíte. Cílené navození diferenciace na buněčný typ schopný sloužit jako srdeční kmenové buňky je něco jiného.
Úspěchy českých vědců propagujeme velmi rádi a pokaždé, když se k tomu naskytne příležitost. Bohužel,často jsme první a nejednou i jedni z mála, kteří o jejich úspěších informují.

Odpovědět


WoS

jarda petr,2008-05-14 08:00:06

Pátrání ve Web of Science mi neodhalilo nic, co bychom opomněli. Nenašel jsem publikaci vědců z Hradce Králové, která by popisovala uměle navozenou cílenou diferenciaci lidských embryonálních kmenových buněk na buňky lidského srdce. A tak mám na pana Hlavu dotaz. Usínáte na přednáškách často? A jak potom odlišuje to, co se vám zdálo ve snu, od toho, co vám vyučující přednášel? Srdečně zdravím do Hradce.

Odpovědět


odpověd

josef hlava,2008-05-14 10:31:18

Odpověď: Na přednáškách neusínám nikdy. O přednáškách ani nesním. Nejlepší by bylo napsat do LFHK

Odpovědět


určitě

jarda petr,2008-05-15 05:11:06

To máte pravdu. Určitě jim napište a zjistěte si, o co jde.

Odpovědět


Praha

Alena Krajickova,2008-05-15 22:04:49

Pane nicku Hlavo. Začal jste tady tak zhurta a najednou nic..... Tak co jste teda zjistil v tom Hradci, když nespíte na přednáškách? Nebo jste jen takový plácal, co si pouští hubu našpacír a pak, když se ukáže, že je vedle jak ta jedle, tak pan doktor mlčí jak zařezaný.

Odpovědět


Josefe Hlavo, jací Češi z Hradce že byli první?

Duke,2008-05-19 08:59:07

Všichni znalci medicínského výzkumu mi potvrdí, že první tepající srdce na dlani (eh co to říkám na petriho misce) měl už na přelomu století největší Čech Jára Cimrman.

Odpovědět

Jojo

rejpal,2008-05-13 14:59:45

Už se těším na polymerovou ledvinu. Za pár desetiletí budou lidi napůl z plastu.

Odpovědět


synteticky kolagen

cube,2008-05-14 23:35:24

myslim, ze sa nejedna o polymer aky si predstavujeme z chemickeho priemyslu. nedavno predsa vedci vyvinuli technologiu pre syntezu umeleho kolagenu. a prave kolagen tvori sucast kostry mnohych tkaniv...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz