Na Kalimantanu přežili jávští sloni  
Kalimantanský poddruh slona indického zřejmě z tohoto ostrova vůbec nepochází. Podle posledních výzkumů jsou tito sloni potomky zvířat dovezených z Jávy.


 

 

Zvětšit obrázek
Kalimantan – místo výskytu malých slonů.

Zprávy o slonech na Kalimantanu přinesli již první Evropané, kteří se na tento ostrov dostali. Kapitána lodi Victoria z Magellanovy výpravy kolem světa nechal místní vládce dovézt do paláce na slonu s hedvábnou čabrakou. V 19. století popsali přírodovědci na severovýchodě Kalimantanu divokou populaci slonů.

 

Podle některých vědců to byli potomci původních kalimantanských slonů. Podle jiných odborníků však byla původní sloní populace vyhubena a sloni byli na Kalimantan dodatečně dovezeni z jiných oblastí jihovýchodní Asie.

Zvětšit obrázek
Zhruba tisícovka těchto krotkých zvířat žije v provincii Sabah.

 

Také o taxonomickém zařazení kalimantanských „trpasličích“ slonů se vedly mezi odborníky spory. Jedni je řadili ke kontinentálním slonům indickým, jiní je považovali za spřízněné se slony obývajícími ostatní ostrovy Sundského souostroví. Spory ukončila až genetická analýza mitochondriální DNA, která prokázala, že kalimantanští sloni spadají do příbuzenstva sundských slonů.

 

Dnes žije na Kalimantanu asi tisícovka divokých slonů. Mají celou řadu zvláštních vlastností. Jsou o něco menší, než ostatní asijští sloni, a vynikají výjimečnou krotkostí. Vyskytují se jen na území provincie Sabah, jež náleží Malajsii. Proč se areál těchto zvířat  omezuje jen na severovýchod ostrova, nebylo dlouho jasné. Archeologický průzkum v této oblasti neprokázal soustavný dávnější výskyt slonů. To svědčí ve prospěch teorie, podle které byli sloni na Kalimantan dovezeni.

 

Zvětšit obrázek
Sloni se přizpůsobili životu v pralese a přežívají jen na malém území v západní části provincie. (Kredit: wildasia.net)

Nejpravděpodobnější se zdá, že k transportu došlo zhruba před třemi staletími, kdy sever Kalimantanu ovládal sultán z filipínského Sulu. Sloni žili na filipínském území říše sulských sultánů až do 19. století, kdy byli vyhubeni, protože páchali velké škody na úrodě. Na Filipínách sloni původně nežili a muselo jít o import. Podle některých verzí šlo o slony, které sultán dostal darem od jiných vladařů.

 

Podle jiných verzí je dovezl sám. Kalimantanská populace slonů byla založena úmyslným vysazením těchto zvířat, které bylo motivováno snahou sulských sultánů demonstrovat tak nadvládu na severním Kalimantanem. Podle jiné verze „odkládali“ sultáni na Kalimantan darované slony, protože se báli, že zvířata po útěku jen rozmnoží filipínská stáda, která ničila pole a sady.

Pokud jsou závěry studie správné, pak se na Kalimantanu zachovala sloní populace, kterou jsme považovali za vyhubenou. Jávská populace slonů zanikla záhy po příchodu Evropanů do této oblasti.


 

 

Datum: 15.05.2008 11:02
Tisk článku


Diskuze:

roky

Marek,2008-05-16 21:40:01

Slony spomina uz Magellanova vyprava (500 rokov dozadu), ale v texte sa neskor pise, ze boli pravdepodobne dovezeny pred 300 rokmi.

Odpovědět

výška v kohoutku

josef,2008-05-15 19:00:02

Trpasličí sloni dorůstají 180 cm.

Odpovědět

malej slon

peter,2008-05-15 14:45:25

he, trpasličí sloni to jo, ale ze by sem nekdo napsal jak jsou velky (např. cm) to ne. :=/

Odpovědět


Trpasličí sloni,

Duke,2008-05-15 16:20:32

se měří v milimetrech!

Odpovědět


hejna

PT,2008-05-15 17:43:01

A dokazout vytvorit ohromna hejna, ne nepodobna sarancatum, a zdevastovat urodu! (jak se delo i tomu sultanovi.
Mimochodem jsou tak mali, ze muzou pomerne snadno za pomoci usi plachtit ve vetru.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz