Pro delší život je lépe hladovět než běhat  
Když budete myši držet o hladu, dojde u nich k hormonálním změnám jež jim prodlouží život. Nízkokalorickou dietou lze dosáhnout lepších výsledků, než cvičením.


 

„Víme, že štíhlost brání vzniku mnoha nemocí, ale studie na hlodavcích nám ukazuje, že je lépe být štíhlý z méně jídla než ze zvýšeného cvičení. To proto, že  to  prodlužuje život.“ řekl hlavní autor studie Derek M. Huffman.
„Zatím to máme potvrzeno pouze u hlodavců, kteří jsou v některých klíčových vlastnostech odlišní od lidí,“ varuje Huffman. „Ačkoliv existují minimálně dvě studie, při kterých probíhaly testy na porovnání lidí intenzivně cvičících, proti jiným, kteří omezovali svůj příjem kalorií a měly podobné výsledky: omezení kalorií má fyziologické výhody, které cvičení nemá. Výzkumníci očekávají, že tyto „klíče“ k fyziologii dlouhověkosti u myší budou nakonec aplikovatelné i na lidi.“
 

 
Myši, které přijímaly méně potravy, se dožívaly vyššího věku než ty, které pod dohledem trénovaly.


 

Studie stavěla na výsledcích předchozích výzkumů, které ukázaly:
Potkani, kteří se pravidelně intenzivně hýbou, přežívají v průměru déle v porovnání se skupinou, která má stejný jídelníček, ale necvičí. Je to proto, že cvičení je prevencí proti některým nemocem, což umožňuje více jedincům překročit běžnou délku života.
Nicméně, když porovnáváte potkany v těchto dvou skupinách, kteří žerou stejně, tak nejdéle žijící zvířata ve skupině, která cvičí, nežijí déle než nejdéle žijící potkani v necvičící skupině. Z toho vyplývá, že cvičení sice může u některých potkanů zabránit předčasné smrti v důsledku nemoci, ale nemůže prodloužit maximální délku života.
Při porovnání potkanů cvičících s těmi necvičícími, kteří ale jedí mnohem méně, jsou nejdéle žijící potkani ve skupině, která měla nižší kalorický příjem.

Dvě teorie
Tato zjištění naznačují, že omezení kalorií ochraňuje proti nemocem lépe než cvičení a kromě toho má i další výhody vedoucí k prodloužení délky života některých potkanů. Fyziologové se pokusili rozplést, proč tomu tak je. Mají na to dvě teorie:
Jednou z nich je, že cvičení znamená pro tělo zátěž, která může vyústit v narušení tkání a DNA.

Druhou je, že omezení kalorií vede k fyziologickým změnám, které prospívají tělu.

 

Huffman a jeho kolegové navrhli studii k ověření úlohy cvičení a omezení kalorií, a to buď samostatně, nebo v kombinaci. Kontrolovali faktory, jako jsou hmotnost a množství vynaložené energie proti konzumovaným kaloriím.

 

Zjistili, že:
myši mající možnost přijímat potravu „ad libitum“ (tedy tolik, kolik chtějí) měly vyšší hladinu inzulinu, bez ohledu na to, zda cvičily nebo ne. To, kolik myš zkonzumovala, určovalo její hladinu inzulinu, kdežto cvičení na to prakticky nemělo vliv. Právě vysoká úroveň inzulinu je spojována s ohrožením cukrovkou.
zvířata, která měla potravy „co hrdlo ráčí“, ale necvičila, měla také nejvyšší hladinu inzulinu podobného růstového faktoru (IGF-1), který hraje klíčovou úlohu v regulaci růstu buněk a jejich zániku. Naproti tomu zvířata s omezeným příjmem kalorií měla nejnižší hladinu IGF-1. Kromě toho cvičení se také zdálo hrát důležitou úlohu v regulaci hladiny IGF-1.
zde byly poněkud zvýšené hladiny proteinů teplotního šoku, měřítka oxidativního stresu a možného poškození tkání, mezi cvičícími myšmi. Ale celkové oxidované proteiny (karbonyly), což je další měřítko zátěže, nebyly významně odlišné.
oboje, cvičení i omezení kalorií, zmírnilo hladinu 8-hydroxyguanosinu (8-OHdG), což je ukazatel poškození DNA. Mezi zvířaty, která jedla vše, co chtěla, měla ta necvičící nejvyšší hladinu 8-OHdG, zatímco ta cvičící ji měla na mnohem nižší úrovni.
Výzkumníci usoudili, že poškození DNA stoupá s věkem a je urychlené obezitou, ale může být zpomaleno omezením kalorií a/nebo cvičením. Nicméně také poznamenali, že by se výsledky mohly lišit, pokud by použili starší myši, nebo je vystavili většímu omezení kalorií než jen tomuto velmi malému (o 9 % méně kalorií) nebo o něco vyššímu (18 %) omezení, která byla použita v této studii.

 

Tato zjištění poukazují na to, že fyziologická zátěž při cvičení nezpůsobila natolik velká poškození tkání nebo DNA, aby vysvětlila, proč cvičení neprodlužuje život. Namísto toho studie naznačuje, že omezení příjmu kalorií způsobuje blahodárné změny v úrovni hormonů v těle, které cvičení nezpůsobuje. Na základě toho dospěli výzkumníci k názoru, že tyto metabolické změny hrají roli v prodlužování života.
„Hrstka“ studií srovnávající osoby s omezeným příjmem kalorií s lidmi, kteří jsou nadšenými sportovci, zjistila podobné hormonální účinky mezi těmi, co jedí méně. Avšak, studie týkající se omezení kalorií jsou s lidmi obtížně uskutečnitelné, protože účastníci si často stěžují na pocit hladu, otupělost a chlad.

 

Huffman také zdůraznil, že příznivé účinky cvičení mohou být u lidí větší než u myší. “Lidé jsou více náchylní k vývoji kardiovaskulárních chorob a cvičení je obzvláště dobré k odvracení těchto nemocí, zatímco myši inklinují spíše k úhynu na onemocnění ledvin a rakovinu,“ řekl Huffman.

„Nemohl bych říci, že tato studie má právě teď přímé důsledky na lidi,“ řekl Huffman. „Ale ukazuje, jaké fyziologické změny způsobuje omezení kalorií a cvičení. Můžeme dále stavět na těchto zjištěních, dokud nebudeme lépe chápat, jak to funguje u lidí.“

 

Zdroj: American Physiological Society.

 



Komentář osla:
Není moc zpráv, které potěší všechny. Zjištěním, že  „hladovění je ten nejlepší způsob prodlužování života“ se to vědci z Alabamy podařilo. Imponovat to musí dokonce i těm, co mají máslo na hlavě. Konečně teď mohou své  aktivity „malá domů“ ospravedlňovat tím, že vlastně konali v zájmu obecného blaha. Lékaře jistě potěší nová možnost jak prokázat, že jejich péče má výsledky. Nutně se ulehčí i zavaleným soudcům. Kauzy nebude třeba protahovat do ztracena a i z těch, co mají problém s prokazováním rychle nabytého majetku, půjde dělat světce jak na běžícím pásu. Jen ty provizorní soudní síně bude zřejmě potřeba přstěhovat ze stadionů na mnohem slovutnější instituce státní správy. A co my ostatní? Jenom ignorant by se netěšil z vidiny dlouhého života.

Datum: 17.05.2008 04:33
Tisk článku

Související články:

Zázračné léky na diabetes, obezitu i Parkinsona současně?     Autor: Dagmar Gregorová (19.02.2024)
Co a kdy rozhoduje o našem tloustnutí?     Autor: Josef Pazdera (19.08.2022)
Na důsledky obezity chlad nebo maresin     Autor: Dagmar Gregorová (05.07.2022)
Wegovy – nový lék na obezitu snižuje hmotnost o 15 %     Autor: Josef Pazdera (07.06.2021)
U sladkostí s fruktózou nejde jen o hmotnost     Autor: Josef Pazdera (10.10.2020)



Diskuze:

...poslete tuhle zpravu

jara cimrman,2008-05-26 21:11:30

...poslete urychlene tuhle zpravu do Afriky, nebo Burmy...se jim jiste bude ohromne libit....takova vyhoda!!

Odpovědět

jiz stari cechove......

zdena,2008-05-24 15:59:26

Prosvihla jsem tuto zajimavou diskuzi, protoze jsem byla na dovolene a tak se jiz nelze zapojit, ale aspon bych pripomnela, ze nasi predkove nebyli zadni zaostalci, protoze jejich prislovi : Jez do polosyta, pij dopolopita, je dnes uz tedy konecne "overeno vedecky a potvrzeno svedecky..... " :-))))
A

Odpovědět

Hladovka není douhodobé řešení

MildaIV,2008-05-19 13:26:55

Styl života člověka se změnil a z dlouhodobého hlediska jediným řešením je genetické přizbůsobení se(lidstva). Potom budeme moct všichni žít dlouhé a SPOKOJENÉ životy. Že změna stylu života zpátky k původnímu životnímu stylu zdraví geneticky nezměněných lidí "pomůže" je jasné z logiky věci a nikdo na to nemusí dělat žádné studie.
Protože je v dnešní době evoluce pomocí přírodního výběru mezi lidmi zcela cíleně odbourána, není jiná možnost než genetická manipulace. Méně efektivní, avšak přesto účiné by bylo i ovlivňování lidského metabolismu pomocí látek podávaných během života. Dokud nebude ani jedno ani druhé k dispozici, budeme žít ve světě obézních lidí.

Odpovědět

post

voyo,2008-05-19 09:22:51

uz treti rok dodrziavam 40 dni post.
jem len 3 jedla denne, ziadne maso a pijem len cistu vodu.
clovek sa potom citi super ma viac energie a radosti a hlavne som schudol 7 kilo :)

Odpovědět


Proč zrovna 40 dní?

Dane,2008-05-19 10:14:46

A ne ani více ani méně?

Odpovědět

Myslím, že jde o nepochopení.

Karel Malý,2008-05-18 15:23:02

V článku je vzpomínáno snížení příjmu potravy o 9 % a 18 % oproti adlibitnímu, takže i přes nadsázku v nadpise, se to nedá srovnávat s nějakým hladověním či anorexií.

Odpovědět

Nejpodivnější

Al,2008-05-18 09:13:08

Nejpodivnější je na tom to, že přes tisíce miliard, které jdou do vědy a přes megalomanské klimatologické prognózy etcr. - LP 2008 nevíme o základních procesech života skoro nic a to ještě trochu jen u myší!!!!

To je pro mně děsivé.

Odpovědět


Al,2008-05-18 09:15:03

Odpovědět

Můj osobní postřeh

Ignác,2008-05-17 23:18:18

Já jsem opovrhovaný IŤák, ale stačil jsem si všimnout ve svém okolí malé zajímavosti: lidé, kteří prošli koncentráky se dožívali a dožívají obvykle podstatně vyššího věku. Kousek ode mne bydlí paní, které je 104 let a sama si chodí na nákupy a tak. Její muž se dožil pouhých 96. Oba prošli koncentrákem a takových lidí znám víc

Odpovědět


vzhledem k tomu

MirekS,2008-05-18 08:20:59

že lidé po návratu z koncentráku už obvykle nestrádali nedostatkem kalorií ale život měli výrazně delší, mělo by stačit jen dočasné omezení příjmu kalorií. To by znamenalo, že dočasný nedostatek kalorií trvale mění metabolismus.
Spíš bych si typl, že ti co přežili koncentrák byli nadprůměrně odolní jedinci a proto se i dožili vyššího věku.

Odpovědět


myslim ze i psychika

Nina,2008-05-18 14:07:44

dela s telem zazraky. Nebyla v koncentracich jen hladovka ale i utrpeni.(z vypraveni) Zeny byly v noci vyburcovany a vyhnany ven do blata a deste v listopadu,bose jen v kosilce. Musily prostat celou noc-nikdo z nich nedostal rymu a kasel. Ta touha prezit. Po preziti koncentraku mel clovek jiny pohled na zivot,pud sebezachovy vysoce vyvinuty,proto tyto dnesni babicky maji vice zivotni energie nez kolikrat 17ti leta mladez, a pevne zdravi. Jeste ve skole nam rikala uca,jak v Rusku nejaky farmar odkoupil z kolchozu zrujnovane slepice. Dal jim moznost vybehu a stanovil rizenou hladovku. Behem par mesicu slepice vymenily peri a zacaly znovu snaset,-omladily se. Take historie chovu arabskych koni nam muze otevrit oci. A jeste dodam postrehy jednoho znameho hajneho-po zvlast krute zime zver na jare "vykvetla" do nebyvale krasy;leskla srst,osvaleni,kvalitni nasazeni parozi,hezci barvy peri u bazantich kohoutu ...

Odpovědět


co je to prosim IŤák?

Nina,2008-05-18 14:13:59

...

Odpovědět


IŤák

Martin,2008-05-18 19:22:50

IT - informačné technológie

Odpovědět


Martin

Nina,2008-05-19 13:20:27

dekuji za vysvetleni.))

Odpovědět

Půst

Ccecil,2008-05-17 22:52:41

Ale vážení, vždyť půst je známá a praktikovaná věc i při všeobecném blahobytu. Jen nyní to mají i ateisté zdůvodněné.
Jinak řízené hladovění dokáže velmi dobře očistit metabolizmus. Je to jediná tělesná deprivace, která je POZITIVNÍ.

Odpovědět


ale tady nejde o půst

jarda petr,2008-05-18 03:01:24

Ale tady nejde o půst, ale o snížený kalorický příjem.

Odpovědět


to Petr

Al,2008-05-18 09:10:44

Přesně tak - nejde o hladovění, ale o "snížení kalorického příjmu" o NĚKOLIK procent...
Trochu teď před jarem cvičím a hlídám si trochu víc jídelníček - můžu říct, že to dělá divy.
A hlavně: nahradit bůček, klobásy, tlačenku, ovar kabanos, hranolky plavající v tuku a vysočinu (mj. strava mé matky) vařeným hovězím nebo steakem se zeleninou a ovocem včetně trochy kvalitní čokolády není naprosto žádný problém - spíš naopak.

Odpovědět


Asi si nerozuíme

Ccecil,2008-05-18 11:58:15

Půst je snížený kalorický příjem. Půst neznamená nesmyslné hladovění, ale střídmost v jídle. Samozřejmě muslimové tuhle záležitost převrátili na hlavu, kdy úplné hladovění střídají s přežíráním, ale to je typické a se skutečným půstem to nemá nic společného.
Půst opravdu není absolutní odmítání jídla, ale jeho omezení.

Odpovědět


OK, rozumím

Al,2008-05-18 12:29:54

OK, rozumím

Odpovědět


ja myslila ze pust je nejist

Nina,2008-05-18 14:12:52

ale 1den. Treba 1 den v tydnu nejist by bylo take prospesne,vydrzet se to da a vyprazdni se zaludek. Krom toho vsimneme si ze dokud mame trochu hlad,jsme stale v kondici. Pak se po praci nacpeme-a chce se nam spat))))

Odpovědět


co jiného?

Ccecil,2008-05-18 17:37:29

Co jiného je jeden den nejíst, nebo jen sníst minimum jídla? Je to snížení kalorického příjmu, protože jeden den nejíst opravdu není žádné hladovění.

O hladovění se dá mluvit až tak od třetího dne této deprivace. I tak je poměrně dost studií prokazujících blahodárný vliv i třeba toho hladovění, pokud je ovšem v rozumné míře. Anorexie není hladovění ale porucha příjmu potravy.

Odpovědět


to je fakt

Nina,2008-05-19 13:17:31

ze 1-3 dny je spise snizeni energie. Ja o hladovce, viz nize psala z inspirace nadpisu a mozna by se dalo polemizovat o tom zda clovek s nadvahou,kdyz prestane jist cca na mesic -drzi hladovku ci pouze snizuje energii. Kdyz je nadvaha,telo ma dlouho z ceho brat energii a na druhou stranu,clovek ma hlad uz po par hodinach po predeslem jidle,at obezni ci hubeny.

Odpovědět


Je to míněno asi takto

Ccecil,2008-05-19 15:42:38

Pokud normální člověk nepřijímá 24-48 hodin potravu, stále ještě tráví tu snězenou dříve. Ale myslím, že si rozumíme. Hlad je pocit, který může mít i nasycený člověk. Hladovění je stav, kdy organizmus musí přepnout na rezervu, více či méně. Organizmus, který má nedostatek, se musí poohlédnout po tom, co má k dispozici. Pokud dochází spolu s hladověním ke cvičení, spotřebovávají se přednostně tukové rezervy, a poškozené buňky. Samozřejmě dojde i na svalovou tkáň. Jsou známy případy, kdy hladověním došlo k zástavě rakovinného bujení a nádor byl organizmem spořebován. Na vlastní pěst ovšem nikomu žádný takový experiment nedoporučuji.

Hladovění je pozitivní právě v tom, že donutí organizmus šetřit.

Odpovědět


diky za info

Nina,2008-05-19 17:40:14

o zastave rakovinneho bujeni. cetla jsem i o vyjiti z rakoviny diky koprivovym cajum. Tez kopriva zahavka ma cistici ucinky na telo.

Odpovědět

Mezivýsledky některých výzkumů

kirast,2008-05-17 17:33:10

by se snad ani zveřejňovat neměly. Jednak vímejen to, že to platí pro myši (ó, myši, ty se maj, pro ně už vědci vyvinuli tolik, tolik medicín...), ale vysvětlete to těm pubertálním anorektičkám. Vžduť to tady to mají potvrzeno "vědecky"! A potom, i kdyby to platilo pro i lidi. Stojí takový život za to, aby se lidé celý život trápili hladem jenom proto, aby se mohli trápit ještě o chvilku déle? Nebylo by lepší odhalit výsledky takového výzkumu až tehdy, kdy bude také známo, jak jinak vyrovnat takovou ztrátu kvality lidského života? (Pro anorektiky: celoživotní hladovku za vysokou kvalitu života kromě vás už nikdo jiný nepovažuje). Jsem přesvědčen, že existují i jiné mechanizmy, které je potřeba teprve odhalit, neboť všichni známe lidi štíhlé, kteří se nijak nemusí snažit a hlady netrpí. Přivítal bych tudíž, kdyby výzkum napřel své síly sem a hledal, jak upravit metabolismus postižených obezitou podle tohoto poznání.

Odpovědět


jsou to různé věci

Ccecil,2008-05-17 22:54:43

Půst není anorexie. Prosím nezaměňovat, ikdyž to k tomu svádí.

Odpovědět


nejen myši

jarda petr,2008-05-18 03:03:13

Tohle platí obecně. Experimentálně je pozitivní efekt sníženého kalorického příjmu prokázán od kvasinek po primáty.

Odpovědět


Souhlasím s JP...

Al,2008-05-18 08:54:56

... taky bych si zas nedělal iluze moc o tom, že "pro lidi to neplatí"...

Na druhou stranu doufám, že u lidí to cvičení pomáhá trochu víc :)
Ruku na srdce - fakt je ten, že spousta lidí je dnes na úrovni ztučněných, zlenivělých domácích "prasátek", na které číhá infarkt nebo mrtvice včetně cukrovky - takže 95% lidem cvičení výrazně pomůže!

Odpovědět


Cvičení?

Didi,2008-05-18 15:27:08

Jen si tak kladu otázku, zda nakonec čas spotřebovaný na celoživotní cvičení nebude větší než o kolik se mi ten život nakonec prodlouží. A to nemluvím o rozdílné využitelnosti času, když mi je dvacet a když mi bude devadesát.

Odpovědět


to Didi

Al,2008-05-18 19:51:21

Hm, to je zajímavý názor. Asi bych na to odpověděl: zlatá střední cesta. Strávit denně 2 hod v posilovně abych pak vypadal jako gorila - tak to je asi fakt bída.
Na druhé straně 2 hod + 1 hod běhu týdně (namísto např. vykuřování před domem) asi nikoho nezabyje. A pokud navíc místo dýchavičnosti, břišních pneumatik, cukrovky a vylehávání u TV získáte dobro kondici (někdy se může setsakra hodit i v naší zppohodlnělé civilizaci) - tak proč ne???
Na druhé straně bychom mohli skončit extrémem, kdy skončíme jen s uřízlou "živou" hlavou, která bude žít na virtuální realitě.... taky byste mohli říct, že hýbání rukama/nohama je "zbytečná ztráta času".

Odpovědět

Kamaradka hladovela par mesicu

Nina,2008-05-17 14:02:59

ano,mela z ceho travit a velice dulezite bylo u te hladovky;-klidek v mysli. Chtela zhubnout,nedavala telu zadna ultimata,nic neurychlovala a pri kazdem pocitu hladu si na chvili sedla a v klidu se soustredila na jakoukoliv jeste spekatou cast sveho tela s tim-ze je z ceho travit,tudiz telo nemusi panikarit. A proc to takto vypisuju,-protoze i jine zeny zkusily proste "nezrat" a zhroutily se z toho. Duvod-chtit zhubnout do terminu-(dovolena),nenavidet sama sebe za tloustku a chut na jidlo,proste vedly psychicky boj s vlastnim telem,za coz se telo msti jojo efektem. No a proc to pisu-pri te hladovce,kdy nejvetsi utrpeni bylo pouhy 1 tyden,vykazovala kamaradka vyrazny pridel energie,zkratila se ji potreba spanku na 4h. a co je dulezite-po 4h byla doopravdy odpocata,tudiz to nebylo ze by "nemohla spat". Prirozena radost ze zivota,zlepseni cichu i zraku,zbystreni mysleni.Clovek s normalni vahou by mel zkusit mesic nejist vubec,pit pouze vodu.Kdyz neco zhubne,netreba panikarit,telo si to zase vezme zpet pri prijmu potravy bez rozhozeni metabolismu.Hladovka telo ocisti,veskere tepny,zily,jatra a ledviny. Ten kdo nechce hubnout,tomu mesic na ocistu bohate staci. Neni treba pri hladovce se fyzicky setrit a polehavat,protoze ac je to k nevire-zalezi velmi na psychice a duvodu,s kterym k hladovce pristupujeme. Proto protestujici hladovkou nejsou v kondici,protoze "telo" absolutne nezajima nejaky politicky duvod. S telem se nejprve treba "domluvit" v miru a pokoji a potom nastoupit hladovku. No a ti co hubnou,by nemeli zapomenout na prisun vitaminu a pro sychr sebou nosit par kostek cukru,ktery ma kamaradka nakonec nepouzila ale sychr je sychr.Pri dlouhodobe hladovce ovocne dzusy nevadi,dobre jsou dzusy s duzinou-aby streva nezapomnela pracovat.

Odpovědět


dlhodobe radikalne hladovky su nebezpecny experime

Erik,2008-05-17 14:15:47

s vlastnym telom. Poznam par kamaratok ktore si takymito "metodami" uplne znicili normalnu cinnost creva a napriek lekarskej pomoci maju problem normalne travit a vylucovat.

Odpovědět


hm,to je mozne

Nina,2008-05-18 13:49:07

vzdyt jsem psala ze nektere se zhroutily ano a dodavam ze si privodily dalsi komplikace. Asi to chce opravdu vse delat ve "vyrovnanem duchu",protoze ma kamaradka nejedla 5 mesicu. Zhubla aniz by mela zdravotni problemy,snad ze pila ten dzus s duzinou a hodne vody a nezapominala na prisun vitaminu. Vsak take mela skoro 120 kg.Dotahla to na 70kg.Nezaneprazdnovala svou hlavu zadnym vypoctem kalorii,potom kdyz zacala jist,jedla vse ale v malem mnozstvi i vicekrat denne. Pochopitelne ze prvni jidla byly nejdrive tekute jogurty,potom rozmackany banan-jako kojenec a pomalu prechazela na tuzsi stravu. Vase kamaradky-neudelaly snad tu chybu ze zacaly po hladovce jist normalni stravu? Pak to je veliky prusvih,to ano!!

Odpovědět

a co by na tom malo

Erik,2008-05-17 08:35:39

byt az take prekvapujuce? Metabolizmus tela aj pri idealnych podmienkach vytvara mnozstvo odpadnych latok z ktorych urcita cast sa usadza v tele a vytvara predpoklady na tvorbu zdravotnych tazkosti v buducnosti.

Odpovědět


spomalenie metabolizmu

Martin,2008-05-17 08:48:27

Možné je aj to, že znížený príjem kalórií spôsobí celkové spomalenie metabolizmu, ktorý nemá čo metabolizovať a že to je hlavná príčina predĺženia života.

Odpovědět


spíš

CC,2008-05-17 13:11:11

spíš než na zpomalování vsázím na nižší opotřebování

Odpovědět


inzulín dependentní signální kaskáda

jarda petr,2008-05-18 03:05:07

Tady jde o stimulaci inzulin-dependentní signální kaskády. Možná se zapojením sirtuinů.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz