GM rostliny rezistentní k herbicidům a kvalita vod  
Spory o geneticky modifikované (GM) zemědělské plodiny nekončí. Mnohé otázky může zodpovědět jen výzkum prováděný v polních podmínkách. Američtí vědci takové testy provedli.


 

 


Glyfosát (N-(phosphonomethyl)glycin), Účinná složka Roundupu.


Američtí agronomové a pedologové provedli čtyřleté polní pokusy, v kterých srovnávali únik herbicidů z polí s konvenční (geneticky nemodifikovanou) sójou a kukuřicí s poměry na polích, kde se pěstovaly geneticky modifikované odrůdy sóji odolné k herbicidu glyfosátu a GM kukuřice odolná ke glufosinátu.

 

V USA se dnes pěstují na 90% ploch se sójou již jen geneticky modifikované odrůdy rezistentní ke glyfosátu. Zemědělci je v osevních postupech střídají s GM kukuřicí odolnou ke glufosinátu, aby snížili riziko vzniku plevelů rezistentních k těmto herbicidům. Změna agrotechnik vyvolaná pěstováním GM plodin se tedy v USA týká značných ploch. V minulosti docházelo často k vzestupu koncentrace herbicidů a jejich reziduí v povrchových vodách nad zdravotně doporučenou hladinu.

 

Martin Shipitalo, Ohio State Univ., USDA - Agricultural Research Service


Tým vědců z USDA (americké ministerstvo zemědělství) vedený Martinem J. Shipitalem došel ve studii zveřejněné v Journal of Environmental Quality k závěru, že z použitého glyfosátu a glufosinátu uniká do povrchových vod mnohem menší část než v případě herbicidů, které se používají u konvenčních odrůd sóji a kukuřice.

 

Při pěstování GM plodin uniká do povrchových vod mnohem méně reziduí herbicidů, než v případě pěstování konvenčních odrůd sóji a kukuřice.

Je to důsledek pevnější vazby glyfosátu a glufosinátu a také podstatně kratšího poločasu jejich biologické aktivity. V případě sóji unikal glyfosát z GM porostů do povrchových vod sedmkrát méně než tradiční herbicid metribuzin a dvakrát méně než herbicid alachlor. Zatímco glyfosát se v povrchových vodách vyskytoval v maximálních koncentracích 9,5 mikrogramu na litr a zdaleka nedosahoval maximální zdravotně doporučené hladiny 200 mikrogramů na litr, u alachloru byly zaznamenány ve vodě maximální koncentrace 44,5 mikrogramů na litr, což je výrazně nad zdravotně doporučovanou koncentrací 2 mikrogramy na litr.

 

Podobná situace byla pozorována u GM kukuřice rezistentní ke glufosinátu. Také tady unikalo do povrchových vod méně glufosinátu než kolik ho unikalo z herbicidů  z porostů konvenční kukuřice. Ani glufosinát ve vodách z GM porostů nepřesáhl maximální zdravotně doporučené koncentrace. Alachlor byl ve vodách z konvenčních porostů zjištěn v maximálních koncentracích 9,8 mikrogramů na litr (norma 2 mikrogramy na litr) a atrazin v koncentracích 31,5 mikrogramů na litr (norma 3 mikrogramy na litr).

 

Autoři studie konstatují, že bez ohledu na agrotechniky použité u konvenčních plodin přesahují koncentrace užívaných herbicidů zdravotně doporučené hladiny. „Náhrada těchto herbicidů za glyfosát a glufosinát může snížit výskyt herbicidů v povrchových vodách v koncentracích, jež přesahují standardy pro pitnou vodu,“ konstatují autoři v závěru studie. 

Datum: 18.05.2008 09:51
Tisk článku

Související články:

Evropská komise schválila pěstování GM bramboru     Autor: Jaroslav Petr (07.03.2010)



Diskuze:

Odkud jsou ty čísla? V abstraktu je to jinak!

bud,2008-05-21 11:00:17

Maximum, annual, flow-weighted concentration of glyphosate (9.2 μg L-1) was well below its 700 μg L-1 MCL and metribuzin (9.5 μg L-1) was well below its 200 μg L-1 HAL, whereas alachlor (44.5 μg L -1) was well above its 2 μg L-1 MCL.

Odpovědět

herbicidů

scifik,2008-05-19 09:40:49

Pod obrázkem je překlep ve slově herbicidů, který se geneticky modifikoval vlivem glyfosátů na hrerbicidů:
Při pěstování GM plodin uniká do povrchových vod mnohem méně hrerbicidů, než v případě pěstování konvenčních odrůd sóji a kukuřice.
Článek je zajímavý, přeji hodně zdaru a kukuřice v USA.

Odpovědět


Opraveno!

Redakce,2008-05-19 14:03:27

Díky za upozornění a pochvalu

Odpovědět

Rozdíly v limitech

David Rais,2008-05-18 15:19:01

Studie vyzní na první pohled velice příznivě pro GM plodiny a použití Roundup. Pro laika jako jsem já je ale zarážející, že jsou takové rozdíly mezi povolenými koncentračními limity: Roundup 200 mikrogramu/litr versus alachlor 2 mikrogramy/litr. Víte někdo proč to tak je?
David

Odpovědět


To je proste proto,

mueller,2008-05-18 16:18:22

ze alachlor je pro nas teplokrevne savce podstatne jedovatejsi nez glyfosat. K nazornemu priblizeni - dosadte si za glyfosat cukr a za alachlor sul. Kdyz budete pit mesic jenom vodu s 3.5 % cukru, nic se vam nestane, kdyz budete pit mesic jenom vodu s 3.5 % soli (morska voda), tak zhebnete. Neni to uplne presne, ale nazorne.

Odpovědět


Takhle to dopadnout muselo

Jiří Ekl,2008-05-20 21:41:08

Takhle to dopadnout muselo , když se porovnávají jablka s hrušněmi. Nechápu smysl porovnávání herbicidů totálních = glyfosáty použitých v kukuřici s herbicidy selektivními , které jsou u nás několik let zakázány , jako atrazin . U atrazinu je mnoha studiemi prokázáno jeho negativní působení na reprodukční systém živých organismů , vypovídající je , že je v USA druhý nejpoužívanější ... .
Vše podle hesla DDT byl asi omyl ... zakázat .

Odpovědět

Logický výsledek pěstování GMO.

karbet,2008-05-18 13:32:00

Je jasné, že takto výsledky sledování herbicidů dopadnout musely. Jen je mi trochu divné, že se vůbec nějaký glyfosát do vody dostane, když je stykem s jílovitými částečkami půdy okamžitě vázán a velice brzy bakteriemi i odbourán. To museli dělat rozbory vody těsně po přívalových deštích, ne ? A pane Petře, vím, hloupost, ale docela se mi zježily vlasy při výrazu "maximální zdravotně doporučené hladiny 200 mikrogramů na litr". Není to špatně, ale raději bych v příštím překladu viděl "...zdravotně přípustné...", i když to třeba neodpovídá původním angl. slovům v článku.

Odpovědět


Jihlava

Jindra Tuser,2008-05-18 16:03:26

Pane karbete, možná byste raději viděl přípustné, ale ale to by muselo být dáno legislativou - zakonem. Pokud se jedná o maximální hladinu, kterou zdravotníci doporučují nepřekračovat, byla by Vámi navrhovaná úprava zcestná.

Odpovědět


Glyfosfáty

Rozumný Občan,2008-05-18 19:16:37

Poločas rozkladu v půdě je 2 až 174 dní, ve vodě a vzduchu do sedmi dnů.

Odpovědět


Pane Tusere,

karbet,2008-05-19 21:53:24

Váš názor naprosto nechápu. Naopak mi připadá zcestná věta "glyfosát se v povrchových vodách vyskytoval v maximálních koncentracích 9,5 mikrogramu na litr a zdaleka nedosahoval maximální zdravotně doporučené hladiny 200 mikrogramů na litr". Podle této věty bych si měl do vody přikápnout trochu roundupu, abych vypil zdravotně doporučenou hladinu 200mg na litr ! Doporučovat můžu vitamíny, minerály nebo něco zdraví prospěšného, ale doporučený obsah jedu - to je co ? Co by bylo divného či zcestného na větě "glyfosát se v povrchových vodách vyskytoval v maximálních koncentracích 9,5 mikrogramu na litr a zdaleka nedosahoval maximální (zdravotně) přípustné hladiny 200 mikrogramů na litr " ?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz