Zázračná lékořice  
„Rozhod‘ jsem se léčit lásku lééékořicí,“ zpívával Vašek Neckář. Asi tenkrát nevěděl, že lékořice není jen na lásku, ale i na žaludeční vředy, dásně a sliznici dutiny ústní.

 

 

Zvětšit obrázek
Doktor Michael Martin, DMD, PhD: „U většiny případů častého výskytu akutního herpetického zánětu dásní a sliznice ústní dutiny může být prvotní příčinou genetická predispozice. Když oba rodiče trpí na akutní herpetický zánět dásní a ústní dutiny, pak je pravděpodobnost, že se to projeví i u jejich dětí až 90 procent.“

Výsledky nových výzkumů potvrzují, že lékořicový extrakt poskytuje novou možnost léčby.
To, co se běžně vyskytne v ústech jednoho z pěti Američanů a vypadá jako mělké vřídky různých velikostí, může být způsobeno alergiemi na potraviny a hormonálními změnami a je to často doprovázeno silnou bolestí, se nazývá akutní herpetický zánět dásní a sliznice ústní dutiny nebo opakující se aftové vřídky a podle nové studie může být úspěšně léčeno právě extraktem z lékořicového kořene.

 

 

 

Radix liquiritiae. Výborná na lásku i mnoho dalších neduhů.

Autoři testovali vliv volně prodejné léčivé náplasti s extraktem z lékořicového kořene na léčbu aftů ve srovnání s neléčenými případy. Po sedmi dnech léčby se velikost vřídků ve skupině osob léčených náplastmi s lékořicovým extraktem významně snížila, zatímco velikost vřídků v neléčené skupině vzrostla o 13 procent.

 

 


Využití lékořice k léčbě není novinkou, podle studie byl extrakt z lékořicového kořene používán jako předepsaná léčba žaludečních vředů až do sedmdesátých let dvacátého století. Ve své původní formě má extrakt z lékořicového kořene velmi výraznou chuť. Ale, když je zkombinován se samolepící, postupně uvolňující rozpustnou ústní náplastí, tak se chuť stává jemnější a příjemnou.

 

 

 

Doktor Eric Shapira: „Zubař může poskytnout pacientovi odpovídající medikaci a odpovídajícím ošetřením napomoci k vyhojení postižených míst, což je velmi dobrou prevencí dalších infekcí Také zvýšený přísun vitamínů a dalších látek, jako je vitamin C a zinek, mohou napomoci léčbě tohoto zánětu, protože tyto látky pomáhají při regeneraci tkáňových buněk.“

Nejnepříjemnějším příznakem akutního herpetického zánětu dásní a sliznice ústní dutiny je ostrá bolest, která může výrazně ovlivnit kvalitu života postiženého jedince, a to nejenom ztížením, ale někdy až znemožněním příjmu potravy a tekutin. Doktor Martin objevil, že kromě urychlení léčby pomáhají náplasti snižovat i bolestivost už po třech dnech používání.
Ti, kteří trpí těmito akutními záněty pravidelně, mohou požádat o pomoc při návštěvě svého  lékaře.
 

 

Běžné příčiny:
   lokální poranění a stres
   strava a alergie na potraviny
   hormonální změny
   užívání některých léčiv

Běžná léčba:
   antimikrobiální ústní vody
   lokální léky proti bolesti
   volně prodejné léky (orální náplasti, tekutiny a gely)

 

Prameny: Academy of General Dentistry, 
EurekAlert

 

 

 

 

 

 

 

Datum: 27.05.2008 20:04
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz