Tygři v zajetí jsou čistokrevní  
Původní populace volně žijících tygrů čítala asi 100 000 kusů. Dnes žije ve volné přírodě asi 3 000 těchto velkých kočkovitých šelem. Počty tygrů chovaných v zajetí se odhadují na 15 000 až 20 000. Význam těchto zvířat pro záchranu tygra nebyl dlouho jasný, protože jejich genetický status zůstával záhadou.


 

 

Zvětšit obrázek
Mnozí z tygrů chovaných v zajetí mají varianty DNA, které u volně žijících populacích již zmizely. Mohli by za určitých podmínek přispět k záchraně genetické diverzity volně žijících tygrů.

Mnoho zoologů se obávalo, že v zajetí chovaní tygři jsou bezcenní, protože vznikli křížením jedinců různých poddruhů, kterých zná současná zoologie pět.

 

 
Stephen O´Brien


Tým genetiků vedený Stephenem O´Brienem z National Cancer Institute (NCI) v marylandském Fredericku analyzoval DNA 105 tygrů chovaných v zajetí  v různých koutech světa a porovnal výsledky s analýzami dědičné informace tygrů, kteří se narodili ve volné přírodě a mají jednoznačně prokázanou příslušnost k jednotlivým poddruhům.

 

 

Výsledky zveřejněné ve vědeckém časopise Current Biology vyznívají překvapivě optimisticky.

 

 

Polovinu tygrů ze zajetí lze zařadit k určitému poddruhu. Jen polovinu představují hybridi. Nejhorší genetický status mají tygři z kočovných cirkusů. Tygři chovaní ve stabilních zařízeních jsou na tom o poznání lépe. Analýzy mitochondriální dědičné informace tygrů ze zajetí odhalily varianty, které nejsou u volně žijících tygrů známy. Jde zřejmě o varianty DNA, které z početně redukované volně žijící populace již zmizely. Tygři ze zajetí tak mohou posloužit k rozšíření genetické diverzity volně žijících tygrů.

 


 

Cirkusoví tygři jsou ale z pohledu genetiků bezcenní - jsou to většinou kříženci.

Výsledky analýz představují velký pokrok v záchraně tygra. Vědci z NCI popsali celou řadu genetických markerů, které dovolují určit status jednotlivých zvířat chovaných v zajetí. Zoologickým zahradám, které se angažují v záchranných programech, se tak nabízí možnost, vytipovat si nejcennější zvířata chovaná soukromníky a využít je pro udržení genetické rozmanitosti populace žijící v zajetí.

 

Záchrana genetické variability tygra sama o sobě přežití této velké kočkovité šelmy nezajistí. Vysazování tygrů ze zajetí do volné přírody se ukazuje jako silně problematické. Bez účinné ochrany přirozeného životního prostředí je šance na záchranu tygrů mizivá.

 

 

Datum: 01.06.2008 12:29
Tisk článku


Diskuze:

.......

PetrD,2008-06-01 23:45:46

čím víc druhů tím hůře.....nejlepší ochrana druhu je v jajich přirozených podmínkách - tím se "zabije" několik much jednou ranou!! Vrchloví predátoři působí jako deštníkové druhy(jejich ochrana zaštítí ochranu mnoha jiných druhů) a navíc se tak chrání původní příroda....ničit jeden ekosystém(ostrovy jsou z převážné většiny unikátní ekosystémy samy o sobě) kvůli pokusu záchrany jednoho druhu, která ještě doposud není nutná(stále je možná ochrana ve vlastním ekosystému) je z hlediska ekologie dosti nesmyslné....pokud by měla oblast uživit jednoho tygra přirozenými pochody je teritorium na jednoho tygra bengálského až 50km2.. to už je dosti nepředstavitelné najít oblast o rozloze a s podmínkami pro udržitelnou populaci tygra(kde by nesoupeřil s člověkem)...

Odpovědět


ale už.....

PetrD,2008-06-01 23:46:46

opět se omlovám....toto je k přispěvku Martina. Musím si dávat větší pozor, kam to píšu!!!

Odpovědět


...

Martin,2008-06-02 15:53:26

Ja o tom viem, ale aké šance na prežitie majú tigre v prírode? Postačí zopár čínskych "lekárov" a prežijú len v ZOO a v cirkusoch. A možno aj odtiaľ budú miznúť, už sa taký prípad stal. Roľníci niekde v Indii sa môžu vykašlať na to, že tiger je kriticky ohrozený, oni by ich možno najradšej zlikvidovali všetkých. Asi pred dvoma rokmi sa kdesi po severnej Morave potulovala nejaká šelma, asi puma, ktorá niekomu ušla (aspoň to tak bolo prezentované v tlači a na internete) a skúsme si predstaviť, čo by sa stalo, keby nám tu zrazu behali tigre. Asi by sme neboli príliš nadšení a drvivá väčšina verejnosti by bola za odstrel.

Odpovědět


......

PetrD,2008-06-02 19:50:04

Je rozdíl aby se někde vyskytovala uprchlá šelma a nebo tam ta šelma byla původní....v tatrách taky jsou medvědi a jde to....kdyby se mělo každé ohrožené zvíře odvážet někam na ostrov, tak na světě není dostatek ostrovů!!!Navíc kdyby nějaký takový existoval(velké plochy s vhodným klimatem a bez lidí + ničím zvláštní, bez jakékoliv přírodní a ekolgické cennosti) tak jsou i jiné druhy, které jsou mnohem ohroženější než tygr, které by měli mít v jízdence na ostrov přednost!! Navíc tento typ ochrany není o tolik moc rozdílný od chovu v zoo - jen mají "trochu větší výběhy".... navíc přestěhování tygrů a následné jejich vymizení je i velice špatné pro samotný ekosystém!!! Tygr je vrcholový predátor, který má nějaké nároky na danou oblast, ale také zpětnou vazbou částečně oblast utváří!!!Takže ochrana v původním prostředí, je nejreálnější a nejlogičtější postup....Pokud se dojde k hranici vyhubení tygrů, tak do zoo se dají odchytit vždycky......

Teorie odvezení na ostrov je zbytečná utopie - pokud tygři budou mít dostatek potravy i na malém prostoru - prostě by se jim předkládal dostatek živé kořisti - tak plošné nároky se řádově sníží a přesto mohou žít v situaci přírodě velice blízké - prostě rezervace s velikými výběhy a lidem by nevadili.....jenže vynětí druhu z původního ekosystému a jeho odchov v zajetí je vždy až to krajní řešení!!!!
(záchrané programy kriticky ohrožených druhů jsou založeny na chování v zajetí a vypouštění do původní oblasti rozšíření - to není jen tak pro radost!!)

Odpovědět


...

Martin,2008-06-02 21:52:30

Ten príklad s pumou alebo tigrom bol len na poukázanie vzťahu ľudí k veľkým šelmám. Buď strieľať, alebo do klietky. Akýkoľvek predátor (líška, jastrab, myšia) je pre mnoho ľudí "škodná".

Všetky námietky sú opodstatnené, nie je nad to vidieť divé zviera v jeho prirodzenom prostredí, ja tu v podstate len tak "nahlas" uvažujem :)))

Odpovědět

důvod....

PetrD,2008-06-01 22:23:09

protože ještě jich není zas tak málo, aby se nutně museli mezi sebou křížit, nebo využívat kříženci do chovu...navíc křížení je přibližně to samé, jako vyhynutí druhu - je to ztráta genetické informace konkrétního druhu....

Odpovědět


.....

PetrD,2008-06-01 22:24:17

omlouvám se za špatné umístění - toto je k příspěvku CC..

Odpovědět

hm?

CC,2008-06-01 14:47:07

nevidím důvod, proč by křížení tygři měli být méněcení, ba spíše naopak; u vymírajícího druhu je jakýs genetický purismus dle mého soudu hodně nemístný, pakliže by tedy hybridi nebyli neplodní

Odpovědět


dotaz

lambda,2008-06-02 00:30:18

Z tygra bengálského, usurijského,... udelat mišmaš? Jeden druh? To je tak trochu jako chtít udělat ze všech kytovců jeden velrybí druh. To považujete za cestu uchování diverzity?

Odpovědět


Aspoň nebude třeba chránit tolik druhů!

,2008-06-07 22:34:15

Odpovědět

neobývané ostrovy

Martin,2008-06-01 13:14:28

Možno keby sa našli nejaké dostatočne veľké neobývané ostrovy s ako-tak vhodnou klímou, dalo by sa na ne vypustiť zopár tigrov, aby sa zväčšili šance na prežitie do budúcnosti. Samozrejme, že by tam musel byť dostatok vhodnej koristi a ostrovy by museli byť strážené pred čínskymi "lekármi" a hlavne pred osídľovaním. Len kde ich nájsť, keď každý kúsok zeme sa snaží niekto zabrať...

Odpovědět


utopia

dusko,2008-06-01 17:21:26

tygre su teritorialne zvierata a taky velky ostrov, aby uzivil - i ked napr. iba "teritorialne" - dostatocny pocet tygrov, aby bola zabezpecena dostatocna diverzita asi ani neexistuje... ibaze by sme vystahovali Madagaskar :-)

Odpovědět


...

Martin,2008-06-01 21:30:04

To ja viem, nájsť taký veľký ostrov, s priaznivou klímou (žiadna Novaja zemlja) a prakticky neobývaný - to je umenie. Na druhej strane - možno keby bolo dosť žrádla(koristi) aj teritóriá by mohli byť menšie. Možno...

Odpovědět


Asi to nejhorší....

PetrD,2008-06-01 22:13:32

vysadit tygry někde jinde je asi ten nejhorší nápad...člověk nejvíc poškodil ostrovní ekosystémy vysazením/zavlečením nepůvodních druhů....takhle velký ostrov s dostatkem kořisti?? to se opravdu nedá nazvat jinak než utopie....

Odpovědět


PetrD

Martin,2008-06-01 23:02:27

Nie iba tigre, ale aj ich budúcu korisť. Vypustenie predátora a jeho bylinožravej koristi nie je až také strašné ako vypustenie samotnej koristi. Na Ostrove Sv. Heleny objavitelia vypustili kozy, aby pripravili "živú zásobáreň mäsa" pre iných námorníkov, a tie mrchy sa tak namnožili, že vyžrali skoro všetko endemické rastlinstvo. Keby tam bol aj nejaký predátor, ostrovný ekosystém by tak neutrpel.

Podľa mňa čím viac sa spôsob držania tigrov bude približovať ich prirodzenému spôsobu života, tým lepšie pre ne - kvôli zachovaniu inštinktov a telesnej kondície.

Odpovědět


Černobyl

jar,2008-06-04 16:24:42

Já bych o jednom "ostrově" věděl. Zvěře je tam poslední dobou dost na to, aby to umožnilo poklidný život i takovým monstrům, jakým je usurijan. Je tam divoká populace koně převalského a do "klídku" bez lidí se stěhují i další druhy.

Jiné řešení by bylo vysadit všude všechno (faunu i flóru). Co se chytne a co ne pak nebude na nás. Ale jinak souhlasím, nezavlékat nic nikam, kde to nemá co dělat.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz