Extáze dokáže „uvařit“ mozek  
„Po požití extáze objevily se nesnáze.“ I tak by se dal parafrázovat známý výrok. Nemusí být jen pouhé nesnáze, ale může dojít i k ohrožení života. Je dobré o tom vědět.

 

 

Zvětšit obrázek
Navenek to vypadá nějak takhle…

Na Adelaidské univerzitě zjistili, že negativní účinky známé drogy extáze jsou posíleny, když člověk po jejím požití pobývá v teplém prostředí. Výzkum provedený postgraduální studentkou farmakologie Emily Jaehne ukazuje, že úmrtí na následky užití extáze jsou obligátně spojeny se zvýšenou tělesnou teplotou. To je spojeno s tím, že uživatelé drogy nejsou schopni rozpoznat, že jejich tělo je přehřáté.

 

Zvětšit obrázek
Emily Jaehne: „Skutečnost, že tyto drogy jsou často užívány v nočních klubech a na bouřlivých večírcích, kde bývá vyšší teplota prostředí, zvyšuje nebezpečí, že uživatelé nerozpoznají zvýšení tělesné teploty v důsledku užití drogy, a to může vést k dlouhodobým změnám v mozkových funkcích anebo dokonce smrti.“

Pětadvacetiletá studentka Emily Jaehne strávila poslední tři roky zjišťováním toho, jak extáze může zvyšovat tělesnou teplotu a jak reagují uživatelé drog, když k tomuto dojde.

 

„Teplota uvnitř našeho těla je relativně stálá a pohybuje se okolo 37 stupňů Celsia, ale v některých případech může extáze zvýšit tuto teplotu až o pět stupňů, což vede k těžkému poškození mozku.“ S velkou mírou nadsázky můžeme říci, že při kombinaci extáze a pobytu (a pohybu) v prostředí s vyšší teplotou dojde k tomu, že se mozek „uvaří“.


Extáze, s hlavní účinnou látkou 3,4-metylendioxy-N-metylamfetaminem (MDMA), je jednou z nejoblíbenějších ilegálních drog v Austrálii a podle Australského institutu pro zdraví a welfare téměř 24 procent mladých lidí ve věku mezi 20 a 29 roky přiznává, že ji někdy v životě použili. Statistiky také ukazují, že Austrálie má celosvětově jednu z nejvyšších spotřeb extáze na osobu.

 

 

… a uvnitř je schováno toto: 3,4-metylendioxy-N-metylamfetamin (MDMA)

„Extáze je snadněji dostupná v Austrálii než v USA nebo v Evropě a její užívání je mnohem rozšířenější, než je tomu u heroinu nebo kokainu. Je proto velmi důležité, aby si lidé byli více vědomi nebezpečí, které je spojeno s užitím této drogy,“ říká Emily. „Když si lidé extázi v nočním klubu, na diskotéce nebo na soukromém večírku vezmou, mají sklon k tomu, aby připisovali zvýšenou tělesnou teplotu okolnímu prostředí a zvýšené námaze při tanci a prostě ignorují tyto příznaky. To se jim ale může stát osudným.“

 

 

Zvětšit obrázek
Rozdíl mezi normálním mozkem a tím, který je pod vlivem extáze.

I když některé studie ukazují, že extáze škodí mozku méně, než se dříve předpokládalo, je to pořád synteticky vyrobená droga s výraznými účinky, a to i těmi vedlejšími. To je dost vážným důvodem pro to, aby člověk, když už se jí nedokáže vyhnout, dodržoval některá pravidla po jejím užití:

 

• I když je extáze látka s relativně mírným průběhem a projevy svého účinku, je dobré sebou mít někoho, jehož vědomí není jejími účinky (nebo účinky jiných drog) ovlivněno.

 

• Častým pitím nealkoholických nápojů se dá předejít dehydrataci organismu a následnému kolapsu. Nebezpečí extáze je mimo jiné v tom, že člověk žízeň tolik nepociťuje. Pijte, i když nemáte žízeň. Ale pozor, i „nealko“ se musí pít s mírou! Lidské tělo totiž pod vlivem této drogy vylučuje sůl mnohem pomaleji, a tak může být i přílišné pití nebezpečné. Při vypití mnoha litrů tekutiny může dojít k rozvratu iontového hospodaření organismu, které může samo o sobě vést ke kolapsovým stavům. To je důvodem, proč se nedoporučuje pít ve velkém množství minerálku nebo iontové nápoje.

 

• Kombinace extáze s dalšími drogami jako je alkohol, marihuana, kokain, či LSD zvyšuje pravděpodobnost nežádoucích účinků. Ale nemusíte mít starost, že vaše „zážitky“ budou slabé, v tabletce extáze jsou zpravidla už při její výrobě přimíchány látky, které mají účinky MDMA posilovat.

 

Nejjednodušší ochrana proti nežádoucím účinkům extáze je: vyhnout se jí! I když je v nebezpečnosti řazena poměrně nízko, jsou na tom mnohem lépe lidé, kteří se dokážou cítit dobře i bez jakýchkoliv chemických pomůcek.


Zdroj: University of Adelaide

Autor: Ota Beran
Datum: 05.06.2008 00:25
Tisk článku

Související články:

Extáze     Autor: Jaroslav Petr (22.09.2003)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz