Ženský hormon aplikovaný na penis blokuje HIV  
Australský vědec nabádá k potírání penisu poševním krémem určeným původně k léčbě ženského klimakteria.

 

 

Giacomo Casanova (1725-1798),
rytina od J. Berky.

Reprodukční fyziolog Roger Short vstoupil do povědomí veřejnosti celou řadou kontroverzních nápadů. Naposledy to bylo propagací netradičního využití citrónu. Australský profesor přitom vyšel z pramenů nám blízkých – z memoárů jakéhosi Casanovy, jenž zemřel v Duchcově. Zvláště jej zaujala stať popisující praktiky proti početí. Konkrétně šlo o vkládání půlky citrónu do pochvy, coby cervikálního kloboučku. Short si dal dohromady staletou tradici s novými vědeckými poznatky a vyšlo mu, že obojí vlastně vychází z téhož základu - kyselé prostředí zabíjí spermie. Ale nejen to! Také virus HIV. O viru HIV je to ostatně známo již delší dobu, že nesnáší kyselé. Na stejném poznatku vyrábí farmaceutické firmy viricidní a mikrobicidní vaginální přípravky. Všechny mají kromě své kyselosti ještě jednu společnou vlastnost. Jedna dávka takového přípravku stojí okolo jednoho až dvou dolarů. Když si uvědomíme, že polovina lidstva musí vyžít z méně než dvou dolarů na den, nemusíme být v matematice nijak zvláštními borci, abychom zjistili, že s takovým přístupem na HIV nevyzrajeme. Short má zřejmě pravdu když tvrdí, že ač se nám to líbí nebo ne, pro ty nejchudší je citrón, který jim často roste rovnou u nosu, nebo stojí na trhu pakatel toho co farmaceutické antikoncepční přípravky, alespoň nějakým řešením. A že by tedy propagace této praktiky do jisté míry řešila jak ochranu před početím, tak v šíření virové pandemie.

 

 

Profesor Roger Short, Faculty of Medicine, University of Melbourne, Australia

Profesor Short ale nyní přichází s dalším zajímavým nápadem jak vyzrát nad HIV. Zatím co jeho propagace citrónového pesaru byla zaměřena na ochranu žen. Nyní jde o prevenci mužů. Jde o pánské využití krému, který léčí ženám v klimakteriu problémy pochvy. Studie na toto téma vyšla v časopisu PloS ONE. Potvrzuje se v ní, že přípravek, který se používá při zvlhčování poševní sliznice - krém s přídavkem ženského hormonu oestriol, což je jeden z estrogenů, brání viru HIV pronikat předkožkou penisu.

 

Zvětšit obrázek
V roce 2006 dosáhl počet HIV infikovaných již 39.5 milionů. Z toho 4,3 milionu připadá na nově infikované. Tyto počty činí z infekce HIV jednu z nejhorších zdravotních krizí v lidské historii.

Podle Rogera Shorta z lékařské fakulty Melbournské university se jedná o významný poznatek, protože předkožka je ono slabé místo, kudy virus HIV svou oběť napadá. Úlohu při tom hrají langerhansovy buňky, jež dpovídají za část přirozené obrany proti virové infekci. Zmíněné buňky fungují jako vektor, který viry transportuje do příslušné mízní uzliny.
Langerhansovy buňky jsou schovány uvnitř předkožky. Připomínají tak trochu chobotnice, které svými chapadly dosahují až ke slizničnímu povrchu. Tedy do míst, kde jsou epitelové buńky. Ty se vyznačují tím, že mají receptory, na něž se viry HIV rády přichycují. Chapadla (výběžky) langerhansových buněk vytváří v sliznici hustou síť. Jakmile se k nim virus přiblíží, je lapen a prostřednictvím zmíněných chapadel je “dostrkán” do lymfatického potrubí a jeho prostřednictvím až do mízní uzliny. V případě většiny virů je tento postup ideální obranou. Mízní uzlina je totiž zařízení, které je určeno k tomu, aby se s infekcí vypořádalo. Jenže virus HIV je prevít a tato obrana u něj selhává. Umí napadat T lymfocyty. Neusmrtí je hned ale zakuklen v lymfocytech je pak roznášen do celého těla.

Nebudeme rozebírat proč tomu tak je, ale zaměříme se na to, co je podstatou nového objevu. Vědci zjistili, že keratin tvořící se na sliznici předkožky působí jako bariéra, která v tomto případě langerhansovy buňky chrání a nedovoluje virům HIV, aby si z nich udělaly pohodlné místo vstupu do mužského organismu. Jinak řečeno, je žádoucí, aby muži měli kůži na penisu (vnitřní straně předkožky) vybavenou tenkou vrstvou keratinu, která by virům HIV ve snadném prostupu do langerhansových buněk bránila.   

Kontrolní pokusy s průnikem virů HIV na lidských dobrovolnících samozřejmě činěny nebyly. Součástí studie Australanů ale byla aplikace krému s oestriolem na vnitřní část předkožky a následné měření obsahu keratinu v daném místě. Short je přesvědčen, že prokázané ztluštění keratinové vrstvy, kterého se pánům při používání dámského krému dostává, je dostatečnou zárukou toho, že toto opatření bude muže před HIV částečně chránit.  Potření penisu má přitom velmi rychlý efekt. Již v průběhu 24 hodin po aplikaci krému dochází ke statisticky vysoce významnému zvýšení počtu keratinizovaných buněk a tento efekt u mužů trvá nejméně pět dnů po ukončení aplikace.

 

 

Budou si mladíci potírat penis krémem, který používají ženy v menopauze?

Také na této ochranné taktice Shorta by něco mohlo být. Před časem jsme na Oslu psali o poznatcích z USA jež prokazovaly, že obřízka snižuje riziko HIV infekce. Podobně na tom jsou i obřezaní muži v Australii - mají sedmkrát menší šanci, že chytnou HIV. Podle Shorta ochranný efekt obřízky spočívá právě v odstranění té části kůže, kde jsou ony langerhansovy buňky. Předkožka je jimi na vnitřní straně doslova prošpikovaná a když se odstraní, odstraní se i nežádoucí transportér virů HIV do mužského těla. Podporuje to i fakt, že muži s poraněnou předkožkou, nebo nezhojenou jizvou po pozdní obřízce, jsou vystaveni mnohem vyššímu riziku HIV infekce. Shortem doporučované užití krému s estrogenním účinkem by měl být požehnáním i v těchto případech, neboť by mužům urychloval hojení ale především by v postižených místech podporoval proces tvorby ochranné keratinové vrstvičky.
Preventivní natírání penisu estrogenovou mastí by se mohlo ujmout. Není bolestivé a tak není důvod, proč by to u mladíků mělo narazit na nějakou nechuť. Pokud jim nebude například vadit, že jde o stejný krém, kterým si stárnoucí ženy léčí své pochvy.  Používání těchto krémů u žen již široce rozšířené je. Jde o miliony žen a přípravky jsou k dispozici již déle než třicet let. Jedná se o standardní ošetření vaginální atrofie po menopauze. Léčí se pokles hladiny estrogenů, který jinak vede k tomu, že se stěny pochvy ztenčí a jsou méně pružné i vlhké.  Zjednodušeně řečeno vše je důsledek horšího prokrvení. Estrogen totiž působí na cévy. S jeho hladinou roste jejich velikost a pružnost. A také naopak. Buňky v poševních stěnách pak prořídnou. Stěny jsou sušší a náchylnější ke svědění, podráždění, poškození a udržení správného pH. Lokální aplikace estrogenů  pomocí krému pomáhá ženám zbavit se nepříjemných problémů, aniž by musely konzumovat estrogeny ve velkém a vystavovat se tak jejich nežádoucím efektům v dalších orgánech.

Vše nasvědčuje tomu, že zralé ženy budou moci mladým mužům pomoci snížit riziko HIV a to nejen radou, ale i tím, že se snimi podělí o svůj intimní prostředek.
Vědci si myslí, že potírání penisu krémem s estrogenem by se mohlo stát jakousi alternativou ochranné funkce obřízky v zemích, kde je obřízka z kulturního hlediska nemyslitelná (Indii, Číně a zemích jihovýchodní Asie).
Dost možná, že se brzo dočkáme i toho, že krém s přídavkem estrogenů bude běžnou součástí lubrikantů na kondomech. Představitelé Světové zdravotnické organizace neskrývají z výsledků pokusů své nadšení. Je jim více než komu jinému zřejmé, že jakékoliv dostupné opatření, jež sníží počet HIV nakažených, je hřích nevyužít.

Pramen: University of Melbourne, PLoS One

Datum: 08.06.2008
Tisk článku

Související články:

Molekulární kondom proti AIDS     Autor: Stanislav Mihulka (16.12.2006)
Teenageři věří, že orální sex je bezpečný     Autor: Josef Pazdera (18.04.2005)



Diskuze:

DOBRY

jara cimrman,2008-06-09 23:35:30

......ani ja neskryvam sve nadseni ...sdilim je s predstaviteli svetove zdravotnicke organizace..... sdeluji, ze okamzite zahajuji globalni kampan za potirani penisu na celem svete....

Odpovědět


ja uz nemuzu :)

josef,2008-06-12 13:44:01

jezisimarjaaaaaa
josef

Odpovědět

kondomy

Trax,2008-06-08 09:41:11

...jako součást lubrikantu na kondomu to možná pomůže té dámě (bude-li už v menopauze), ale tomu dotyčnému težko a když tak určitě ne proti HIV...proti kterému má navíc ten kondom že...aplikace dovnitř kondomu by možná smysl měla (pokud by bylo možné vnést tam účinnou látku v nějaké neklouzavé formě:-), ovšem jelikož efekt keratinizace se projevuje až po několika hodinách pomohlo by to spíš pro příští styk, než pro ten aktuální..

Odpovědět


Indos,2008-06-08 11:56:56

Zaplať Pánbůh za to, že by to pomohlo již (!) při následném styku. Stále lepší něco než nic.

Odpovědět

estrogeny a muži

scifik,2008-06-08 09:39:38

Působení estrogenů na podstatné části muže asi může mít vliv na hormonální rovnováhu. V článku je objevně sděleno, že poraněné místo ( po nezhojené obřízce)je snadným vstupem infekce HIV, což by asi napadlo každého. Působení kyselého prostředí ( octa) na spermie je dávno známé.
Článek obsahuje několik spojení slov ( bez mezer). Zřejmě se téma sexuální spojení přenáší do podvědomí ( Sigmund Freud by měl radost).

Odpovědět


josef pazdera,2008-06-08 12:04:45

Vliv na hormonální rovnováhu muže bych nepřeceňoval, jde o dávky estrogenů, jež do sebe vpravíte například pozřením sladké tyčinky vyrobené ze sóji.
Sigmund Freud by možná měl radost, ale neopodstatněně. Za spojování slov nemůže podvědomí, nýbrž porouchaná klávesnice - mezerník tu a tam nemezeruje.

Odpovědět


ano, je to v pohodě

scifik,2008-06-08 21:55:46

http://zdravi.idnes.cz/soja-nebezpeci-pro-vase-zdravi-dzf-/alt_medicina.asp?c=A080514_131049_alt_medicina_bad
uvádí třeba, že sojové mléko pro děti je asi jako 5 antikoncepčních pilulek, takže sojové tyčinky ve mně moc důvěry nebudí.
Berme to s nadhledem - mužům možná estrogeny neublíží tolik jako ženám testosteron- těm pak rostou vousy.
Přeji hodně zdaru na konci uvedeného orgánu.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz