Dieta před početím ovlivňuje pohlaví potomka  
Kluk nebo holka? Otázka stará jak lidstvo samo. Moderní věda dokáže ovlivnit pohlaví potomka hned několika způsoby. Sexováním embrya a nebo při početí in vitro separováním spermií nesoucích Y chromozom. Pokusy na ovcích naznačují, že by to do jisté míry mohlo jít ještě jinak.


 


 

Zvětšit obrázek
Michael Roberts: „Náš pokus je prvním pokusem, jež za kontrolovaných podmínek prokázal, že pomocí potravních doplňků lze zajistit posun pohlaví.“

Američané u ovcí zjistili, že dieta matky má vliv na pohlaví narozeného potomka. Bahnicím, jejichž krmivo obohatili o polynenasycené tuky, se rodila převaha beránků. Poznatek ovlivnění pohlaví potomka dietou pochází od vědců z University of Missouri. Tým vedl R. Michael Roberts. Podle něj jejich studie vyloučila, že by výsledek byl vlivem kondice (zootechnický výraz pro vykrmenost), tělesné hmotnosti bahnice a počet jejích předchozích porodů, stejně jako období, kterého se početí týká. Jediné co pohlaví ovlivňovalo bylo složení potravy před početím. Roberts z toho vyvozuje, že složení stravy v době početí musí být velmi významným faktorem, když dokáže zajistit „výběr“ pohlaví potomka.

 

 

 
Přídavek polynenasycených mastných kyselin statisticky významně posouvá u ovcí pohlaví narozených jehňat ve prospěch beránků.

Polynenasycené tuky jsou základní pro výživu. Soudí se, že poměr mezi  omega-3 a omega-6 tuky ovlivňuje průběh zánětu, že působí na správnou funkci imunitního systému a mozku.   Omega 6-tuky, které byly použité při obohacení krmné dávky ovcí byly v této studii, byly chráněny před bakteriemi přirozeně se vyskytující v bachoru (předžaludcích). Mastné kyseliny byly ošetřeny tak, aby se vstřebávaly až ve střevě.

 

V dřívějších pracích se někdy teoretizuje, že v sociálních skupinách, kde se malý počet dominantních samců páří s velkým počtem samic, má z pohledu evoluce výhodu, když se zdravé samici narodí sameček. Zato u špatně živené samice má být z pohledu genetiky výhodnější mít za potomka samičku. I když se jedná o atraktivní teorii, tento pokus ukazuje, že tomu tak v praxi zřejmě není.

 

 

 
Prokáže se stejný efekt i u lidí?

Pro chovatele se nový poznatek může stát efektivním nástrojem, jak si ve stádu ovlivňovat poměr pohlaví. Stejně tak může sloužit k ovlivňování potomstva jen u konkrétních párů určených k chovu. V plemenářské práci totiž hodně záleží na tom, zda od vybraných párů šlechtitel získá samičku, nebo samečka. Informovaný podnikatel tak nyní může jednoduchým opatřením vylepšit svojí ekonomiku a vyzrát nad konkurencí.
Nezodpovězenou otázkou je, zda se bude jednat o obecný fenomén a jestli posun v poměru pohlaví půjde využívat i v chovech dalších druhů hospodářských zvířat. Pokud se jedná o obecný fenomén, pak by to platilo i pro člověka...  


Další podrobnosti se lze dočíst v práci Mark P Green a kol., Nutritional skewing of conceptus sex in sheep: effects of a maternal diet enriched in rumen-protected polyunsaturated fatty acids (PUFA). Reproductive Biology and Endocrinology, 6:21; June 9, 2008 DOI: 10.1186/1477-7827-6-21

 

 


 

Datum: 11.06.2008 14:25
Tisk článku

Související články:

Čtyři z deseti "Ts" žen mají HIV     Autor: Josef Pazdera (19.04.2021)
Kariérní postup doprovází zmenšení mozku     Autor: Josef Pazdera (17.04.2021)
Intersex jako norma     Autor: Jaroslav Petr (14.10.2020)
Hra s čísly o stabilitě stejnopohlavních svazků     Autor: Miloslav Pouzar (28.11.2018)
Když do změny pohlaví promlouvá osahávání     Autor: Josef Pazdera (06.01.2016)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz