Otisky prstů lze sejmout i z vystřelené nábojnice  
Vystřelené nábojnice zanechané zločincem na místě trestného činu jsou pro kriminalisty cenným důkazním materiálem. Pokud najdou u podezřelé osoby zbraň, dokážou určit, jestli se z ní na místě činu střílelo. Jedno však ani ti nejlepší kriminalisté až donedávna nedokázali - sejmout otisk prstu, který zanechal na nábojnici pachatel, když zbraň nabíjel. Při výstřelu se kov nábojnice rozžhaví a otisk se doslova odpaří. Nezbude po něm nic.

 


S tím se nehodlali smířit britští kriminalisté z katedry chemie na University of Leicester a jejich spolupracovníci z kriminalistické laboratoře narthamponshirské policie. Tým pod vedením zkušeného kriminalisty Johna Bonda vyvinul zcela novou metodu snímání otisku prstů. Ta odhalí na nábojnici i odpařený otisk. Pomocníkem britských vědců se stal jejich původní úhlavní nepřítel - vysoká teplota, na jakou se při výstřelu kov nábojnice ohřeje. Vlastní otisk přitom sice zmizí, ale kov v místě linií otisku nepatrně koroduje. Bond zjistil, že se tak otisk do kovu vyleptá a je pak prakticky nezničitelný.
„Můžete vystřelenou nábojnici utírat, jak chcete, můžete ji mýt horkou vodou se saponátem. Na otisku se nic nemění,“ říká John Bond.

 

Prof A. Robert Hillman, Department of Chemistry, University of Leicester

„Vyleptaný“ otisk není pouhým okem vůbec patrný. Bond a jeho tým vyvinul techniku, kterou lze  stopy koroze po odpařeném otisku prstu na kovových površích zviditelnit. Vědci nejprve dodali vystřelené nábojnici elektrický náboj a pak na ni nanesli tenkou vrstvu elektricky vodivého prášku, jenž se na první pohled podobá náplni do fotokopírek. I když byl otisk setřen nebo smyt, zanechal na povrchu nábojnice jemné zkorodované linie a ty vodivý prášek zvýšeně přitahují. Prášek se na neviditelný „vyleptaný“ otisk nalepí a ztracené linie  se jako zázrakem znovu objeví.

 

 
Pokud střelec dává náboje do zásobníku, zanechá na nich svůj otisk. Vysokou teplotou při výstřelu se otisk obsahující pot, vyleptá do nábojnice. Takto vyleptaný otisk nelze setřít ani umýt...

Metodu lze použít prakticky na všechny hladké kovové předměty, kterých se mohl pachatel dotknout a které se následně zahřály na vysokou teplotu. Otisk lze sejmout z pláště kulky i z hlavně kulometu. Metodu snímání „vyleptaných“ otisků prstů zveřejní vědecký časopis American Journal of Forensic Science.


Členové týmu si pochvalují spolupráci policejní laboratoře s universitním pracovištěm. Chemici z University of Leicester vedení Robem Hillmanem řešili celý problém na teoretické úrovni. Do prakticky využitelné koncovky jej dotáhli policejní kriminalisté vedení Johnem Bondem.

„Pro nás je obrovským uspokojením, když vidíme výsledky své teoretické práce využité k řešení zcela praktických problémů,“ říká Hillman.
„Vypálené“ otisky nezmizí ani po desítkách let. Bond proto předpokládá, že po zavedení nové metody snímání tisků dojde k otevření stovek nevyřešených případů. V policejních depozitářích leží spousta nábojnic, zbraní a dalších kovových předmětů nesoucích  usvědčující otisky prstů, jež donedávna zůstávaly kriminalistům utajeny.
„Jediný způsob, jak tento otisk odstranit, je obrousit kov a odstranit tak jeho povrchovou vrstvu,“ vysvětluje Bond.

 

Pramen: University of Leicester

Datum: 17.06.2008 16:21
Tisk článku


Diskuze:

mytí nábojnic

medved,2008-06-18 17:52:31

Místo vody se saponátem použít leptadlo na hliník?

Odpovědět


:)

josef,2008-06-22 12:54:41

Klidne, nabojnice totiz nejsou z hliníku.

Odpovědět


Nabojnice

medved,2008-06-22 18:40:46

To leptadlo perfektne cisti mosaz.

Odpovědět

vtip

karkulka,2008-06-18 17:01:17

"Otisky prstů nebylo možno sejmout, protože zloděj na co sáhl, ukradl."
Sbírejte vystřelené nábojnice, nenechávejte po sobě nepořádek.

Ale teď vážně: Každá věc, která zločincům zkomplikuje život, je dobrá.

Odpovědět

Bohužel trochu o ničem.

Pook,2008-06-18 06:07:55

Jo, včera jsem ládoval jednomu člověku za hospodou náboje do zásobníku, chtěl jsem si to vyzkoušet. A to se nesmí??

Odpovědět


hm

palo,2008-06-18 06:14:08

cez teba k nemu

Odpovědět


Obdivuji lidi, kteří hned vědí proč je to k ničemu

Dwarf,2008-06-18 14:53:30

Až někdo tou pistolí někoho zastřelí a najdou tam nábojnici s vašimi otisky, tak vám přeji příjemný pobyt ve vyšetřovací vazbě.

Odpovědět

Tohle by si měli přečíst scénáristi.

JSH,2008-06-17 21:15:00

Zajímavé, že ve spoustě seriálů(CSI) oprašují nábojnice jako by se nechumelilo.

Odpovědět


a

a,2008-06-18 01:18:19

A kdo se diva na serialy?

Odpovědět


Naboj a nabojnice

Jirka,2008-06-18 10:04:40

jsou dve ruzne veci.

Odpovědět


...

scénárista,2008-06-18 13:43:39

Jakožto budoucí scénárista a tvůrce animovaných filmů slibuji, že napříště se budu snažit všechny obdobné problémy řešit ve shodě s poznatky moderní vědy. Ono je to taky mnohem zajímavější, než si vymýšlet nějaké nepravděpodobnosti.

Odpovědět

hmm

Calis Xarn,2008-06-17 19:02:20

Hmm, ale furt můžete pracovat v rukavičkách

Odpovědět


Profík

Porfíkovi,2008-06-17 20:20:46

Ano, budeme si muset dávat větší pozor, pane kolego. Asi začnu Osla sponzorovat. Už jsem tady sehnal i par dalších tipů a několikrát mne vytáhnul z bryndy.
Tak třeba dokud to tu nenapsali, tak jsem netušil, že mohou sejmout otisky z cihly a nebo porézní tapety. Na to si dej taky majzla, kolego.

Odpovědět

Prostě

rejpal,2008-06-17 17:39:33

je potřeba být extrémně opatrný a pracovat v ochranném obleku.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz