Rozhodování a riskování je u lidí podobné jako u včel  
Většina lidí přijímá rozhodnutí s určitou strategií. Někdo se řídí rčením: „Lepší vrabec v hrsti než holub na střeše.“ Jiní jsou zase zastánci rčení: „Kdo neriskuje, nevyhraje.“ Podle poslední studie vědců z Tel Avivu to vypadá, že asi spíš záleží na tom, o „kolik se hraje“. A krom toho se ukazuje, že například včely mají velmi podobnou strategii.


 

V časopise Nature ukazují izraelští výzkumníci, že při rozhodování si lidé i včely pravděpodobněji sází na riskantnější možnost – spíš než na přijetí té bezpečnější varianty – pokud jsou rozdíly mezi možnými výsledky snadno rozlišitelné. U obtížně rozlišitelných rozdílů mezi jednotlivými možnostmi si obě skupiny zvolí s mnohem větší pravděpodností tu bezpečnější variantu, i když se pravděpodobnost úspěchu nezměnila.

 

Výzkumníci z Technion-Israel Institute of Technology na Tel Aviv University a Hebrew University pomáhají osvětlit příčinu toho, proč se lidé přiklánějí k výběru jistoty, když jsou rozdíly mezi možným výsledkem – jakým je například výhra peněz při hře nebo návratnost finanční investice – těžko rozeznatelné.

 

Jak na to šli u lidí…
V testu, kterého se účastnilo 50 vysokoškolských studentů, si pokusné osoby vybíraly mezi dvěma neoznačenými počítačovými tlačítky. Stisknutí jednoho z tlačítek přineslo zisk 3 kreditů se 100% jistotou, zatímco stisknutí druhého vedlo k získání 4 kreditů, ale pouze s 80% pravděpodobností. Účastníci se tyto varianty dozvěděli pouze prostřednictvím toho, jak se jim výsledky ukazovaly na obrazovce, tedy metodou pokus-omyl.

Většina lidí se rozmýšlí před tím než se rozhodnou. A včely to dělají podobně.

Testované osoby musely učinit 400 takových rozhodnutí a výsledkem bylo, že měly větší sklon k výběru „rizikovější“ strategie, když byly zisky reprezentovány takto jednoduchými čísly (tj. „3 kredity“ a „4 kredity“). Výsledky byly podobné, tj, když byla čísla 3 a 4 nahrazena snadno rozlišitelnými nepravidelnými skvrnami, které obsahovaly buď 30 nebo 60 bodů. Ale jakmile byla čísla nahrazena skvrnami složenými ze 30 a 40 bodů – kde rozlišení té „lepší“ varianty už nebylo tak snadné – zaměřily se pokusné osoby na jistější výsledek, tj. ten který se objevoval se stoprocentní jistotou.
 

A jak u včel?
V dalším pokusu byly podobným způsobem testovány včely. Tentokrát vědci využili včelího čichu a 2mikrolitrových kapek cukerného roztoku o různých koncentracích. Výzkumníci nejprve testovali včely na volbu riskantní a bezpečné alternativy při 10% a 5% koncentracích cukru. Ve druhém pokusu byl „zisk“ obtížněji rozeznatelný kvůli použití 6,7% a 5% koncentrace, ve třetím pokusu bylo v obou alternativách 6,7 %.

Zvětšit obrázek
Ido Erev: „Podobné reakce u člověka a včel demonstrují, že tento rozhodovací proces se objevil velmi brzy v průběhu evoluce. Výsledky naznačují, že to je jeden z úplně základních principů vyvinutých v přírodě a zřejmě sdílený mnoha různými zvířaty.“

Včely musely v průměru učinit 32 takových rozhodnutí., kdy jim bylo dáno na výběr mezi dvěma vůněmi, každé prezentované dvakrát jednu vteřinu ve střídavém pořadí. Výsledkem bylo zjištění, že včely mají také sklon k riskantní strategii pouze tehdy, když byl rozdíl v nabízených koncentracích snadno rozpoznatelný, podobně jako tomu bylo u jejich lidských „protějšků“. 

Podle profesora Ido Ereva z Technion Faculty of Industrial Engineering and Management, mohou být některé praktické důsledky tohoto výzkumu k vidění v analýze významu prosazování určitých pravidel na pracovišti. Výsledky tedy naznačují, že:

-  důsledné a stálé prosazování pravidel je nutné, protože pracovníci postupem času začnou pravděpodobně ignorovat rizika – zejména pokud již dříve něco v rozporu s pravidly udělali a nedostavil se postih,
-  pracovníci si musí být stále vědomi stanovených pravidel, přestože od počátku určitě počítali s tím, že budou muset dodržovat spoustu pravidel (například nosit ochranné brýle), ale pokud není rutinně vyžadováno jejich dodržování, tak to často končí jejich porušováním,
-  přísné postihy, které nejsou vždy uplatněny, nebudou pravděpodobně účinné, ale mírné, důsledně dodržované systémy odměn a trestů ano.

 

Zdroj: American Technion Society.

Datum: 19.06.2008 02:44
Tisk článku

Související články:

Sledování mrtvých těl urychluje stárnutí. Přinejmenším u octomilek     Autor: Stanislav Mihulka (14.06.2023)
Sebe a své blízké léčí lékaři jinak     Autor: Josef Pazdera (26.12.2022)
Posttraumatická stresová porucha a válečné konflikty     Autor: Miloslav Pouzar (05.04.2022)
I šimpanzi rozeznají zlý úmysl     Autor: Dagmar Gregorová (08.03.2022)
O zlaté rybce     Autor: Dagmar Gregorová (10.01.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz