Je silnější marihuana škodlivější?  
Tvrzení, že výrazné zvýšení obsahu THC v marihuaně v průběhu posledního desetiletí vede k vyššímu výskytu poruch duševního zdraví a dalších zdravotních problémů jejích uživatelů, nemá oporu v odborné literatuře, tvrdí výzkumní pracovníci v z Austrálie.


 

Jejich vlastními závěry jsou, že zvýšená síla marihuany a tím i její psychoaktivní účinnost sice byla v některých zemích pozorována, ale je tu obrovský rozdíl mezi jednotlivými vzorky, což znamená, že uživatelé konopí mohou být vystaveni větším rozdílům v síle konopí, které používají v rámci jednoho roku, než jak se měnila v průběhu let nebo dokonce desetiletí.

Vzorky konopí testované ve Spojených státech, Nizozemsku, Spojeném království a Itálii prokázaly zvýšení obsahu účinné látky v konopí během posledních deseti let, ale jinak nebyl ve stejném období prokázán žádný výrazný nárůst v dalších evropských zemích ani například na Novém Zélandu.

 

Tetrahydrocannabinol (THC) je účinnou látkou v konopí, která je způsobuje nejsilnější psychoaktivní účinek. Ve Spojených státech byla úroveň THC v konopí zabaveném v roce 2006 v průměru 8,5 %, což představuje výrazný nárůst oproti 4,5 %, které byly zjištěny v roce 1997.

Současné nizozemské údaje ukazují, že se obsah THC v konopí prodávaném v místních „coffe shopech“ více než zdvojnásobil mezi lety 2000 a 2004, ale od té doby se stabilizoval. Dá se říci, že se postupně přechází na marihuanu s vyšším obsahem THC, než jaká byla běžně k dispozici v minulosti. Někde k tomu došlo dříve, jinde k tomu dochází později.

 

Obsah THC se liší nejen podle části rostliny, která je použita, ale hlavně podle způsobu skladování a techniky pěstování. Populární domněnkou je, že při hydroponním nebo dalším způsobu pěstování ve vnitřních („indoor“) pěstírnách je získána vyšší koncentrace THC, než u přirozeně pěstovaných rostlin, ale nemusí to být v každém případě pravda. Nicméně, v „profesionálně“ řízených pěstírnách mají rostliny, geneticky disponované k vyššímu obsahu THC, větší šanci této vyšší síly dosáhnout, než kdyby byly pěstovány pod širým nebem.

 

Právě možnost kompletně řídit prostředí takové „indoor“ pěstírny přispívá k tomu, že rostliny mohou dosáhnout svého plného potenciálu, který zahrnuje i dosažení maximální úrovně THC. Zvýšení tržního podílu právě takto pěstovaného konopí je k vidění v Austrálii, stejně jako Severní Americe a Evropě, a to pravděpodobně vede ke konzistentnějšímu produktu, který tolik nekolísá v kvalitě, což by mohlo vysvětlit zvýšení síly marihuany, které je uváděno v některých zemích.

 

Ačkoliv některé veřejné diskuse spojují výrazný nárůst síly konopí s vyšším počtem a závažností duševních problémů, je v současné době stále ještě nedostatek údajů k podpoře tohoto tvrzení. V každém případě by mělo být pečlivě zvažováno přijímání veškerých politických rozhodnutí, která by měla stát na takovém základě. Je nutné vést další výzkum, aby se objasnilo, zda uživatelé konopí mohou změnit nebo již reálně mění návyky v jeho užívání v závislosti na změnách jeho síly.

 

 

Silnější marihuany není třeba kouřit tolik. (ilovefunlife)

V diskusi o možných zdravotních rizicích, autoři poukazují na studie, které si všímají faktu, že někteří kuřáci marihuany, užívající tento silnější produkt, se chovají podobně jako kuřáci tabáku a upravují dávku, například prodlouží interval mezi jointy nebo podrží kouř v plicích kratší dobu. (I když u kuřáků jde o přesně opačný proces, kdy reklamou podněcovaný přechod k „light“ cigaretám s nižším obsahem nikotinu paradoxně vede ke zvýšení spotřeby cigaret, aby se kuřákovi dostalo stejné dávky nikotinu.) Toto chování možná dokonce snižuje zdravotní škodlivost této silnější marihuany. Kuřáku marihuany totiž ke stejnému účinku stačí vykouřit mnohem méně drogy, a tak nemusí „zbytečně“ inhalovat množství dalších škodlivých zplodin hoření.

 

Problémem jsou kontaminující látky, a to jak přírodní, jako jsou třeba plísně, tak umělé, různé růstové stimulátory a pesticidy, případně látky přidávané pro „marketingové“ účely, například zvyšující objemovou hmotnost. Neexistence dat získaných ze systematického sledování kontaminujících látek činí posouzení rizik velmi obtížným. Přitom je velmi důležité zjistit mnohem více o zdravotních rizicích marihuany, daných užitím různě kontaminované marihuany – například o toxinech z plísní je známo, že způsobují respirační problémy a onemocnění plic.

 

Autoři říkají: "Vzhledem k relativně vysokému rozšíření užívání konopí, je důležité mít aktuální a přesné informace, které pomohou uživatelům činit informovaná rozhodnutí o jeho použití, a že rozvoj politiky a mediální diskuse o zdravotních rizicích spojených s jeho použitím by měla být na základě poznatků výzkumu a vědeckých důkazů, spíše než aby byla vyvolávána fámami." A jednou z takových fám by mohlo být i tvrzení, že výrazné zvýšení síly marihuany v průběhu posledního desetiletí vede k vyššímu výskytu negativních účinků na zdraví jejích uživatelů, což se zdá být spíše zbožným přáním některých „drogobijců“ než vědecky podloženým faktem.

Pramen:  Wiley-Blackwell, EurekAlert!


 

Autor: Ota Beran
Datum: 20.06.2008 13:23
Tisk článku


Diskuze:

Light cigarety.

JirkaF,2008-06-22 10:17:43

A reklama vyvolávající zdání, že jde o cosi zdravějšího, byl jen podvod vedoucí k vyšším ziskům tabákových firem. Nic víc.

Odpovědět

Pravda

Dejlic,2008-06-20 20:52:51

Ten kdo to psal, vedel o cem pise.

Odpovědět

ach

rejpal,2008-06-20 16:37:13

...mezi "ale" a "jestli" se v tomto pripade carka taktez nepise;-)
Ale clanek se mi libi.

Odpovědět


Tak jsem to raději opravil.

Ota Beran,2008-06-20 16:56:22

A vaše pochvala mě moc těší, díky.

Odpovědět

a tak

xvx,2008-06-20 13:30:43

A tak, a tedy, a tudíž, a proto a v dalších případech, kdy spojka a nefunguje jako slučovací, se před ní píše čárka. :) jen taková drobnost.

Odpovědět


Díky za upozornění.

Ota Beran,2008-06-20 13:56:10

Interpunkce nikdy nepatřila k mým silným stránkám. Slibuji, že tam nějaké čárky doplním, ale jestli to bude na správné místo, to už slíbit nemohu.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz