Hybridizace sivena a pstruha  
Siven a pstruh využívají v Pyrenejích stejná trdliště a vzájemně se kříží.

 


 

Zvětšit obrázek
Siven americký

K nejčastěji uměle introdukovaným vodním organismům patří v Evropě ryby. Mezi nimi bezkonkurenčně kraluje introdukce losovitých ryb vysoce ceněných rybáři. O tom, že introdukovaní vetřelci vytlačují původní druhy, se ví již dlouho.

 


Z Ameriky je velmi dobře popsán ústup sivena amerického (Salvelinus fontinalis) z vodních toků, kam byl vysazen evropský pstruh potoční (Salmo trutta). Zjevně se tam na tom podílí i vzájemné křížení pstruha a sivena.

 

Zvětšit obrázek
Hybrid pstruha a sivena z pyrenejských potoků.


O tom, jak významná je hybridizace pstruha a sivena v evropských vodách, se ví mnohem méně. Je známo, že vysazení sivena mělo negativní vliv na populace pstruha ve švédských jezerech. V jižní Evropě si obě ryby zřejmě konkurují potravně. Vzájemná hybridizace pstruha a sivena v evropských vodách však zůstávala předmětem dohadů.

 


 

Zvětšit obrázek
Pstruh potoční (Foto: Deniz Alasi)

Francouzští biologové sledovali populace sivenů a původních pstruhů v řekách a potocích francouzských Pyrenejí a zjistili, že oba druhy ryb žijí ve stejných lokalitách a využívají k tření stejná trdliště. Při tření přistihli skupiny ryb tvořené zástupci obou druhů a zjistili i výskyt mezidruhových hybridů. 

 


Jak konstatují ve studii zveřejněné ve vědeckém časopise Naturwissenschaften, je jisté, že introdukované druhy ryb mohou negativně působit na populace původních druhů i celkem nenápadnou mezidruhovou hybridizací.

 

Pramen: Naturwissenschaften

 

 

 

 

Datum: 30.06.2008 09:45
Tisk článku


Diskuze:

Doba hájení

JirkaCV,2008-06-30 10:36:53

Jak je to s takovým kočkopsem s dobou hájení? U nás je pstruh hájený od září do půlky dubna, siven hájený není. Kříženec bude hájený ve stejném termínu, ale jenom od 00:00 do 12:00? Potvory, nemaj trochu uznání ...

Odpovědět


Re: Doba hájení

ZW,2008-07-01 11:57:22

Doba hájení se bude řídit stejnými pravidly jako například lovná míra u kříženců kapra s karasem.

Odpovědět


Kapr / karas

JirkaCV,2008-07-01 13:24:39

Aha, jenomže ani kapr ani karas dobu hájení nemají.

Odpovědět


lovná míra

JirkaCV,2008-07-01 13:29:44

Vy jste mluvil o lovné míře ... Kapr míru má, karas nemá .. Kříženec bude mít míru jako kapr v případě, že ho za kapra označí rybářská stráž (i to se může stát). Jinak ne, protože dle zákona o výkonu rybářského práva neexistuje.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz