Klíč k účinnému boji proti toxoplazmóze  
Vědci na lékařské fakultě Indiana University (IU) možná přišli na způsob, jak se bránit toxoplazmóze a dalším parazitům, kteří zatím unikají léčbě přechodem do latentního stavu.

 

 

Ronald C. Wek: „Léky na parazita Toxoplasma gondii sice existují, ale pro ty, jež jsou nemocí nejohroženější, jsou příliš toxické. Navíc nepůsobí na klidová stádia parazita – cysty.,“

Výsledky výzkumu týmu vědců z Indiana university pomáhají vysvětlit, jak se parazit Toxoplasma gondii, původce toxoplazmózy, mění v cysty, které odolávají lékům a imunitnímu systému těla, nicméně mohou ze svého latentního stavu vystoupit, aby napadli tělo, když je pacientův imunitní systém oslabený.

 


Pod vedením odborného asistenta na farmakologii a toxikologii Williama J. Sullivana Jr., Ph.D. a profesora biochemie a molekulární biologie Ronalda C. Weka, Ph.D. objevil výzkumný tým zvláštní buněčný signalizační systém, který nastupuje, když se parazit dostane do nepříznivých podmínek a umožňuje mu přeměnu v cysty obklopené ochrannou bariérou.
Signalizační systém objevený týmem z IU by mohl sloužit za cíl, díky kterému by bylo možné zablokovat přeměnu parazitů v cysty nebo naopak napadnout parazita, i když ve stádiu cysty již je. Zpráva byla publikována v červnovém vydání Journal of Biological Chemistry.
 

Toxoplasmy spokojeně přežívají uvnitř lidských fibroblastů. Nový objev má šanci učinit této spokojenosti přítrž. (Kredit IU)

Toxoplasma gondii přechází z aktivního stavu do neaktivních cyst tehdy, když je vystavena nepříznivým podmínkám, například teplu při horečce. Mechanismus této stresové reakce byl dobře prostudován u kvasinek a dalších organismů, ale cesty využívané Toxoplasmou zatím nebyly přesně popsány.
 

 

 

Zvětšit obrázek
William J. Sullivan Jr.: „Objevili jsme buněčný signál, který je příčinou toho, proč parazit přechází do „spánku“, a který nám také říká něco o tom, jak se patogen   „probouzí“, aby nás napadl v době, kdy máme oslabenou imunitu a jsme nejzranitelnější.“

Je odhadováno, že ve Spojených státech je Toxoplasmou infikováno asi 60 miliónů lidí. U většiny se buď neprojeví vůbec žádné příznaky, a nebo jsou podobné chřipce. Nicméně, pro osoby, jejichž imunitní systém je nějakým způsobem narušen – například lidé podstupující chemoterapii, nemocní AIDS, nebo jinak oslabení – je tato nemoc vážným ohrožením. Nemoc se projevuje plicními komplikacemi, rozmazaným viděním, epileptickými záchvaty,... Není dobré zapomínat ani na to, že u žen, které jsou infikovány během těhotenství nebo krátce před otěhotněním, jsou jejich děti ohroženy těžkým zdravotním postižením, potratem nebo narozením mrtvého dítěte.

 


„Zdravý imunitní systém může udržet tohoto parazita ve stádiu cyst. Ale tento nevítaný organizmus v tomto stadiu může v podstatě nekontrolovaně šířit,“ řekl doktor Sullivan. „To může být opravdu velmi vážným problémem zejména u lidí jinak nemocných.“
Objev odhalující mechanismus stresové reakce u parazita, na kterou reguje tvorbou cyst a udržováním se v tomto stadiu, se nabízí jako cíl pro nový typ léků. A nejen to, tento poznatek  slibuje možnost preventivního očkování zvířat. To by mohlo lidem výrazně pomoci. Protože ikdyž parazit Toxoplasma gondii může infikovat většinu zvířat,  množí se pouze v kočkách. Ty šíří parazity svými výkaly. Lidé se mohou nakazit jak při kontaktu s infikovaným kočičím trusem nebo podestýlkou, tak také konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa hospodářských zvířat.

Vakcína, která by dokázala ochránit kočky a hospodářská zvířata, by znamenala významné snížení rizika infekce u lidí,

 


Zdroj: Indiana University,  Sullivan Lab.
http://www.indiana.edu/

Datum: 13.07.2008 14:21
Tisk článku

Související články:

Zlovolná motolice hackne geny korýše a promění ho v lákavou kořist     Autor: Stanislav Mihulka (29.08.2023)
Důvtipný výzkum odhalil, jak fungují pruhy zeber     Autor: Stanislav Mihulka (26.02.2023)
Vlci nakažení toxoplazmou se mnohem častěji stávají vůdcem smečky     Autor: Stanislav Mihulka (27.11.2022)
Krádež identity stylem „Toxo“     Autor: Josef Pazdera (29.10.2022)
Cestování a riziko hyperinfekce     Autor: Josef Pazdera (12.01.2022)



Diskuze:

doba ?

Petr,2008-07-14 09:45:14

Jak dlouhá bývá doba od toho, že známe buněčný signál k vývoji vakcíny ? Nebo už vědci něco mají ?

Odpovědět

Hmmm

CR!S,2008-07-13 19:05:44

A lidé co to už mají, za čas vymřou a bude klid co? :-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz