Muži a ženy nejspíš potřebují i odlišnou stravu  
Strava může významně ovlivnit nejen délku vašeho života a reprodukční úspěch, ale nyní vědci objevili novou skutečnost, že dieta funguje velmi odlišně pro muže a ženy.

 

 
V první takovéto studii výzkumníci ukázali, že pohlaví hraje významnou úlohu v určování toho, která dieta je vhodnější k prodloužení života nebo ke zlepšení reprodukčního úspěchu.
V evolučním „souboji pohlaví“ se vlastnosti, které prospívají mužům, jen vzácně projeví u žen a naopak. Tento konflikt může vyplývat ze vztahu mezi stravováním, stárnutím a reprodukcí, tvrdí tým vědců z University of New South Wales (UNSW), University of Sydney a Massey University.

 

 
Rob Brooks

 Docent Rob Brooks, ředitel Evolution and Ecology Research Centre na University of New South Wales: „Když přijde na výběr té správné diety, je třeba se podívat podrobněji na každého jedince zvlášť, především s ohledem na jeho pohlaví a reprodukční fázi,“ říká. „Snad „nejkřiklavějším“ příkladem může být  známá skutečnost, že žena během těhotenství potřebuje v mnohém odlišnou dietu než například ta, která je po menopauze.
Z toho plyne jedno důležité ponaučení, že to, co chceme jíst a jíme, nemusí pro nás nezbytně být to nejlepší.“

 

 

Zvětšit obrázek
Teleogryllus commodus
(CSIRO entomology)

Výzkumníci dlouhodobě studovali australského cvrčka Teleogryllus commodus a objevili, že délka života samečků a samiček je maximální při vysokosacharidové nízkoproteinové stravě, jak sdělili v článku zveřejněném v posledním čísle časopisu Current Biology.
 

Ale reprodukční úspěch cvrčků se mezi oběma pohlavími dramaticky odlišoval, když se změnila sacharido-proteinová rovnováha: samečci žili nejdéle a měli nejvyšší reprodukční úspěch při dietě, která upřednostňovala sacharidy před bílkovinami (v poměru osm k jedné), zatímco samičky měly největší úspěch, když byl tento poměr jedna ku jedné. Nicméně, ve skutečnosti samičky konzumují pouze o něco málo více bílkovin než samečci. Společná schopnost cítit a vybírat převažující typ potravy vede k tomu, že samečci i samičky nakonec konzumují takovou potravu, která je v podstatě kompromisem mezi tím, co je nejlepší pro jedno nebo druhé pohlaví.
 

 

Zvětšit obrázek
Alexej Maklakov

Dr. Alexej Maklakov: „Pro zdraví a optimální fyziologické fungování organismů samečků a samiček cvrčků je ideální odlišná strava. Nicméně namísto vybírání si potravy, která je specifická pro to které pohlaví si samečci i samičky těchto cvrčků vybírají tu „zlatou střední cestu“, která však není zcela optimální ani pro jedno pohlaví.“

 

Výzkumníci se domnívají, že obě pohlaví sdílí většinu ze svých genů a tento fakt může do určité míry omezit evoluci pohlavních rozdílů v takových vlastnostech, jako je například výběr potravy, protože mnoho shodných genů je pravděpodobně zodpovědno za projev stejné vlastnosti u obou pohlaví.

Význam pro lidi
„Muži a ženy „investují“ do reprodukce odlišně a tato odlišnost je mnohem výraznější než mezi samečky a samičkami cvrčků,“ říká Rob Brooks. „Je třeba si uvědomit jak obrovské množství energie a bílkovin potřebuje například nastávající , nebo kojící matka.

„Potřeby mužů a žen jsou zřejmě mnohem odlišnější, než jsme si dosud uvědomovali. Muži i ženy se ale stravují velmi podobně a výsledky našich výzkumů naznačují, že naše chutě a stravovací preference by mohly být kompromisem  - úplně stejně, jako je tomu u cvrčků.“

 

Zdroj: University of New South Wales


 

Datum: 17.07.2008 15:41
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz