Ženy a muži reagují na flirt odlišně  
Jak se muži a ženy vypořádávají s pokušením? Na tuto otázku hledal odpověď tým kanadských psychologů vedený Johnem Lydonem z montrealské McGill University.

 

Zvětšit obrázek
John Lydon, McGill University

 Pro spolupráci získali více než sedm set dobrovolníků z řad studentů a studentek, kteří měli v té době „vážnou známost“. Účastníci pokusu byli vystaveni modelovému pokušení. Polovina dívek se setkala s atraktivním mládencem, který se jim dvořil. Druhá polovina se střetla se stejnými muži, kteří o ně však neprojevovali zájem. Polovina mladých mužů byla představena hezké dívce, která s nimi flirtovala. Zbývající muži se střetli s týmiž dívkami, které se chovaly odměřeně. 

 

 

 
Za římského císaře Konstantina (4. století nl.) to s flirtem neměly ženy lehké. Nevěrnou ženu čekalo setnutí hlavy.

Ihned po této schůzce vyplnili účastníci pokusu dotazník, v němž měli popsat, jak by reagovali na chování, kterým by je naštval jejich stálý partner. Takovým „prohřeškem“ bylo například náhle a bezdůvodné zrušení schůzky. Muži, kteří absolvovali střetnutí s flirtující krasavicí, byli ke své stálé partnerce o poznání nesmlouvavější a  „provinění“ jí odmítali tolerovat.  Ženy se chovaly opačně. Pokud měly za sebou  schůzku s dvořícím se fešákem, byly ke svému stálému partnerovi podstatně velkorysejší.

 

„Zdálo by se, že z našich pokusů vyplývá, že muži nemohou s pokušením nic dělat. Ale tak to není. Můžeme jen říct, že muži reagují na flirt jinak než ženy,“ říká John Lydon. „Rozhodně nejsme toho názoru, že jsou muži proti pokušení úplně bezbranní.“

 

Aby svou teorii potvrdili, provedli kanadští psychologové další pokus. Polovinu dobrovolníků z řad mužů nejprve připravili na střet s flirtující krasavicí.

Francouzský středověk byl k ženám mírnější. Nevěrnice putovaly do kláštera. Když to manžel „překousnul“, mohl si nevěrnici vzít zpátky domů.

Muži dostali za úkol, aby si takovou situaci představili a popsali, jak by se měli zachovat, aby neohrozili svou stávající „vážnou známost“. Následně byli dobrovolníci vystaveni „reálnému“ pokušení v podobě atraktivní flirtující dívky.  „Teoretická příprava“ na věrnost se ukázala jako překvapivě účinná. Muži se od flirtující dívky výrazně distancovali. Ženy si udržovaly obdobný odstup od flirtujícího, atraktivního muže i bez předchozí instruktáže. Výsledky výzkumu zveřejnili Kanaďané ve vědeckém časopise Journal of Personality and Social Psychology.

 

„Ženy se mají  před atraktivními muži na pozoru,“ shrnuje závěry studie John Lydon. „U mužů je to jinak. I muži, kteří jsou svým partnerkám skutečně oddaní, potřebují jasnou strategii, díky níž si tento vztah udrží i po střetech s atraktivními nezadanými ženami. Takové strategie nemají pochopitelně stoprocentní účinek. Na druhé straně je to pořád mnohem lepší, než když se muž střetne s atraktivní nezadanou ženou bez předem připravené obranné strategie.“

 

 

 

Datum: 25.07.2008 17:43
Tisk článku


Diskuze:

Otazka interpretace

Petr Habala,2008-07-27 17:59:31

Vysledky zajimave, nicmene neni jasne, jak je intepretovat. Napriklad to, ze zeny byly po flirtovni situaci k partnerum hodnejsi, je mozne interpretovat, jakoze jsou ve svazku pevnejsi, nebo take zcela naopak. Temer nutnou podminkou pro to, aby partner neodhalil neveru, je, aby byl doma spokojen, tudiz by zeny svou zvysenou toleranci mohly pripravovat vztah na to, aby si ten zapocaty flirt pripadne mohly lajsnout. Jak pravil znamy vtip, nikdy jsem se nemel doma lepe, nez kdyz mi zena zahybala :-).

S kazdym dalsim vyzkumem ukazujicim pravdepodobne geneticky podminene rozdily mezi muzi a zenami se stava mene a mene udrzitelna predstava socialnich inzenyru, ze vsechno musi byt 50-50. Bohuzel tu tyhle PC trendy ale jeste nejakou dobu zustanou.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz