Byl starořecký “orloj” učební pomůckou?  
Nápisy na záhadném dva tisíce let starém hodinovém stroji naznačují, že tento artefakt byl nejspíš inspirován dřívějšími zařízeními, snad vyrobenými velkým řeckým matematikem Archimedem.

 

 

Zvětšit obrázek
Místo nálezu (1901)

 

Zvětšit obrázek
Fotka z roku 1959 (červnové číslo časopisu Scientific American p.60-7, 1959)

Ten takzvaný “antikytherský mechanismus” zmátl historiky, protože byl zachráněn z jednoho starověkého lodního vraku poblíž řeckého ostrova Antikythera v roce 1901. Je datován zhruba do roku 100 před Kristem a skládal se z více než 30 bronzových ozubených kol a ručiček, uzavřených v dřevěné schránce.


Zařízení je zdaleka nejpokročilejším a nejsložitějším vědeckým přístrojem dochovaným z antiky – nic dalšího blížícího se jeho komplexnosti se v archeologických záznamech neobjevuje po více než 1200 let, kdy se objevily mechanické hodiny ve středověké Evropě.

 

 

Kalendář počítač, nebo přenosný orloj?
Antikytherský mechanismus je považován za mechanický počítač, který používal sofistikované algoritmy k výpočtu pohybu nebeských těles. Důležité skutečnosti se objevily teprve po trojrozměrném rentgenovém snímkování v roce 2006. Přístrojem s velkou rozlišovací schopností vědci nasnímali všech 29 dochovaných ozubených kol. Ciferník na přední straně ukazoval pozici Slunce, Měsíce a pravděpodobně i planet ve zvěrokruhu, zatímco vzadu zobrazoval devatenáctiletý lunosolární kalendář, stejně jako i načasování zatmění Počítal dokonce s nepravidelností v oběžné dráze Měsíce, známé dnes jako první měsíční anomálie. (Nature, DOI: 10.1038/nature05357; Interdisciplinary Science Reviews, vol 32, p 27).

 
schema antikytery

Dvě z představ vnitřního mechanismu

 

 

Zvětšit obrázek
Tak nějak asi vypadal „ciferník“ ukazující olympijský cyklus.


 

Studie uveřejněná v posledním vydání prestižního vědeckého časopisu Nature, přichází s dalším objevem. Vědci zjistili, že jedno z kol ukazovalo čas konání olympijských her. Olympijský cyklus je velmi jednoduchý, opakuje se každé čtyři roky a na jeho výpočet nejsou potřeba nijak složité mechanismy, ale stejně byl tento objev velkým překvapením. Když však uvážíme, jaký význam hry měly, je vcelku logické, že se s nimi při návrhu mechanismu počítalo, protože pro Řeky byly olympijské hry obrovským náboženským, společenským a sportovním svátkem.

 

 

Mechanismus byl možná používán starověkými učenci k zobrazení událostí na nebesích, jak naznačoval římský autor Cicero, který popsal v prvním století před Kristem bronzové zařízení, které předvádělo pohyby Slunce, Měsíce a planet kolem Země.
Původ antikytherského mechamismu byl dlouho záhadou, ale nově rozluštěné nápisy ukazují, že jeho kalendář používal místní jména měsíců. To odpovídá těm používaným v řeckých koloniích nacházejících se u města Korintu a přitom prvotním kandidátem vzniku jsou Syrakusy na Sicilii (Nature, DOI: 10.1038/nature07130).

 

 

Nebo snad učební pomůcka?

Zvětšit obrázek
Antikythera (hlavní fragment) (Kredit: Wikimedia Commons)

Alexander Jones z Institute for the Study of the Ancient World v New Yorku, který rozluštil nápisy, říká, že přítomnost místního kalendáře podporuje názor, že spíš než aby byl používán astronomy, tak byl tento mechanismus určený k výuce málopočetné vzdělané elity.
Jones a jeho kolegové říkají, že označení Syrakus jako místa vzniku je zajímavé proto, že jeden z modelů zmiňovaných Cicerem v jeho spisu byl vyroben Archimedem ve třetím století před Kristem. Archimedes pracoval v Syrakusách, takže antikytherský mechanismus, vyrobený minimálně o století později mohl být částí starých ozubených mechanismů, které začal konstruovat geniální matematik, nebo mohl být jejich kopií.

 

 

Ale to také vyvolává novou záhadu, protože vrak, na kterém byl tento mechanismus nalezen, byl římskou lodí, která se neplavila ze Sicílie, ale z východního Středomoří v letech 70-60 před Kristem, a ta s největší pravděpodobností vezla uloupené řecké poklady zpátky do Říma.
“Cesta této lodi je stále záhadou,” říká Paul Cartledge, profesor řecké historie na University of Cambridge. “Jela z východu na západ a Antikythera se nachází v oblasti daleko na východ od Syrakus.”
Cartledge tvrdí, že není možné, aby tento stroj byl sestrojený na východě – řekněme na Rhodosu nebo v Alexandrii – pro použití v Syrakusách.

 

Otázek zůstává víc než dost

Zvětšit obrázek
pohled rentgenem

Mechanismus vypadá, jako by byl několik desetiletí starý, když se dostal na svou poslední cestu. Snad byl vyroben v Syrakusách pro bohatého majitele, který se následně přestěhoval do východního Středomoří nebo tam byl dovezen jako dárek nebo votivní oběť, před tím než se stal součástí kořisti putující do Říma. Kdo ví…

 

V listopadu 2008 vyjde kniha o antikytherském mechanismu Decoding the Heavens, jejímž autorem je Jo Marchant.

 

 

Antikythera - video

Video - spustit ZDE

 

 

Zdroj: Nature, New Scientist Tech



 

Autor: Ota Beran
Datum: 01.08.2008 01:51
Tisk článku


Diskuze:

Astrologický hardware?

Pavel Bílek,2008-08-01 13:12:18

Mně přijde jako nejpravděpodobnější, že tohoto přístoj používali na rychlé určení konstelace planet pro datumy narození nebo pro nějakou budoucí plánovanou událost.

Odpovědět

Výplod jednoho člověka?

Stygi Moloch,2008-08-01 02:27:49

Nebylo by jednodušší (a argument se směrem plavby tomu nasvědčuje) usuzovat (ne tvrdit) na to, že se nejednalo o přístroj sestavený na základě vynálezů jednoho génia, ale že jde o doklad obecně vyšší technické vyspělosti té doby, než se dosud soudilo?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz