Nova, která unikla (málem) pozornosti  
Jedna z vůbec nejjasnějších nov poslední doby, která vloni vybuchla v souhvězdí Lodní zádi, nebyla překvapivě vůbec pozorována během maxima jasnosti. Její existence byla zaznamenána až o několik měsíců později rentgenovou družicí Newton.

 

 

Zvětšit obrázek
Nova V598 Puppis zaznamenaná observatoří Newton. Kontury rentgenového záření jsou vloženy na kompozitním snímku ze SuperCOSMOS Sky Surveys. Kredit – ESA/XMM-Newton/EPIC, A. Read et al.

Rentgenová observatoř XMM-Newton vypuštěná na oběžnou dráhu Evropskou kosmickou agenturou (ESA) prováděla loni 9. října rutinní přesun od jednoho pozorovaného objektu k druhému. Jako obvykle i tentokrát během změny orientace dalekohledu zaznamenávala jednou ze svých kamer pás oblohy. Data z takovýchto prohlídek jsou srovnávána archívem pořízeným v letech 1990 až 1999 družicí ROSAT s cílem detekovat přechodné zdroje rentgenového záření.

 

Astronomové Andy Read (University of Leicester) a Richard Saxton (ESA) si na určité pozici všimli výrazného nárůstu intenzity rentgenového záření, jenž 750krát převyšovala horní limit hodnoty zaznamenané na stejných souřadnicích v archivních datech. Proto začali pátrat po možným optickém protějšku tohoto intenzivního zdroje záření. V rámci chybové kružnice nakonec identifikovali trojici potenciálních objektů.

 

Zvětšit obrázek
Představa observatoře XMM-Newton pracující na oběžné dráze kolem Země. Kredit – ESA, C. Carreau

S využitím 6,5m dalekohledu Magellan-Clay se podařilo zjistit, že jeden z těchto objektů – hvězda USNO-A2.0 0450-03360039 obvykle dosahující jen 16. hvězdné velikosti – je 600krát jasnější než by měla podle katalogových hodnot být. Analýza série spekter pořízených stejným dalekohledem posléze ukázala, že se jedná o novu v poměrně pozdním stádiu po explozi.

 

Zvětšit obrázek
Mapa rentgenových zdrojů, které XMM-Newton zachytil během přesunů mezi jednotlivými pozorováními. Z mapy jsou patrné jednotlivé přesuny jako úzké pásy na obloze. Kredit – ESA/XMM-Newton/EPIC, R. Saxton et al.

K novám dochází v systému dvojhvězd, ve kterých hmota z normální hvězdy přetéká na bílého trpaslíka. Po dosažení určité kritické meze dojde k zážehu termonukleární reakce, která způsobí explozi novy. Vzhledem k tomu, že trosky exploze dočasně zablokují šíření vznikajícího rentgenového záření, bylo zřejmé, že v případě výše zmíněného objektu muselo k explozi novy dojít mnoho dnů před detekcí observatoří Newton. Ovšem žádná nova nebyla v příslušném období v dané části oblohy hlášena.

 

Richard Saxton proto kontaktoval představitele robotické prohlídky oblohy All Sky Automated Survey a požádal je o kontrolu archivních dat. A skutečně se ukázalo, že na příslušné pozici na obloze se 5. června 2007 objevila nova. Dosáhla dokonce 4. hvězdné velikosti a byla tedy pozorovatelná i pouhým okem. „Každý kdo by v tuto noc vyšel a pohlédl směrem k souhvězdí Lodní zádi, ji mohl spatřit“, komentoval tuto skutečnost Richard Saxton.

 

Nova dostala oficiální označení V598 Puppis a ačkoliv nebyla nikým spatřena, byla ve skutečnosti jednou z nejjasnějších nov v posledních letech.

 

Zdroj: ESA

 

 

 

Autor: Pavel Koten
Datum: 08.08.2008 14:19
Tisk článku

Související články:

Dešifrovali sme posolstvo supernovy z raného vesmíru     Autor: Dagmar Gregorová (30.10.2009)
Agónie bílého trpaslíka v přímém přenosu     Autor: Stanislav Mihulka (06.10.2009)
Pozůstatek dávné exploze     Autor: Pavel Koten (02.07.2008)
Světelné echo supernov     Autor: Miroslava Hromadová (03.06.2008)
Supernovy v laboratoři     Autor: Miroslava Hromadová (06.09.2007)



Diskuze:

Frantisek Vrata,2008-08-08 21:43:15

Rozdil je asi takovy ze na nektere veci se divame dalekohledem na jine mikroskopem...Ale jinak cokoliv se snazime delat dusledne a kvalitne NEJSOU vyhozene penize i kdyby okamzity vysledek ocividne nic neprinasel...

Odpovědět


omluva

Frantisek Vrata,2008-08-08 21:44:23

To mela byt odpoved pro Roberta,nejak se mi to posunulo,omlouvam se...

Odpovědět

otázka

Robert T,2008-08-08 20:22:53

Podľa Wikipédie: Veľká galaxia v Androméde je najpreskúmanejšia galaxia zo všetkých (okrem našej). Má priemer 150 000 až 200 000 svetelných rokov a obsahuje vyše 450 miliárd hviezd.
Ako je potom možné, že v nej (nám najbližšej galaxii) ujde taká udalosť ako výbuch Novy?
Ako potom možno veriť hľadaniu asteroidov okolo Zeme? Nie sú to naozaj len zbytočne vyhodené peniaze, ako mnohí tvrdia?

Odpovědět

Vzdálenost

Anna Václavíková,2008-08-08 16:14:54

Prosím pěkně, šlo by doplnit, v jaké vzdálenosti od Země se tato nova nachází? Děkuji Vám.

Odpovědět


Eddie Neil,2008-08-08 17:56:02

Když v sousední galaxii M 31 (v Anromedě) vzplane nova, můžeme ji pozorovat jako hvězdu okolo 16. magnitudy. Takže tady tato nova bude vzdálená min. 3,2 milionu l.y.

Odpovědět


Re:

Pavel Koten,2008-08-09 10:17:41

Nova je v souhvězdí Lodní zádi, tedy nemůže mít nic společného s galaxií v Andromedě. Podle originálního článku v časopise Astronomy & Astrophysics se odehrála ve vzdálenosti asi 3000 parseků.

Nova měla v maximu 4. hvězdnou velikost. V hustém zorném poli mohla klidně uniknout pozornosti. Hledání asteroidů se odehrává především v blízkosti ekliptiky. Celá obloha není konstantně monitorována. Je trochu překvapivé, že takto jasná nova nebyla zachycena amatérskými astronomy, protože ti obvykle takové úkazy zpozorují. Ale tentokrát se tak nestalo.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz