Tání permafrostu dále posílí globální oteplování  
Výsledky nové studie více než zdvojnásobují předchozí odhady množství uhlíku uloženého v permafrostu a naznačují, že emise oxidu uhličitého, vzniklé mikrobiálním rozkladem organického uhlíku, který byl dosud bezpečně uložen ve věčně zmrzlé půdě, by mohly dále urychlit globální oteplování.ˇ

 

 

Zvětšit obrázek
Rozložení permafrostu na severní polokouli. Podle nové studie by se tání permafrostu v severních zeměpisných šířkách, které umožňuje mikrobiální rozklad organických složek půdy, mohlo stát dalším zdrojem oxidu uhličitého, vedoucím k urychlení globálního oteplování.

Podle výsledků nového odhadu by mohlo roztávání permafrostu v severních zeměpisných šířkách značně zvyšovat mikrobiální rozklad uhlíkatých sloučenin v půdě, a to by se tak mohlo stát dalším významným zdrojem oxidu uhličitého a následně i rychlejšího oteplování.

 

Zvětšit obrázek
Edward A. G. Schuur

 
Studie od Edwarda A. G. Schuura z University of Florida a mezinárodního týmu spoluautorů více než zdvojnásobila předchozí odhady množství uhlíku uloženého v permafrostu: nové hodnoty jsou srovnatelné s dvojnásobkem celkového množství atmosférického oxidu uhličitého. Autoři učinili závěr, že uvolňování tohoto skleníkového plynu z tajícího permafrostu by se mohlo rovnat zhruba polovině toho, co vychází z celkové změny využití zemědělské půdy během tohoto století.

 


 
Schuur se svými spolupracovníky vylepšili dřívější odhady s přihlédnutím ke složitým procesům, při kterých dochází ke směšování půdy z různých hloubek během tání a mrznutí permafrostu, které se v různém stupni objevuje každý rok. Soudí, že během milénií bylo pohřbeno a zmrazeno přes bilion tun organických sloučenin v ohromných rozlohách světového permafrostu. Nynější relativně rychlé oteplování přináší organický materiál zpátky do koloběhu v globálním ekosystému. Některé účinky tání permafrostu mohou být viděny například na Aljašce a na Sibiři jako dramatické poklesy terénu, nazývané termokarsty.

 


 

Zvětšit obrázek
Fotografie typických termokarstových jevů ve věčně zmrzlé krajině. Údolí řeky Noatak na Aljašce (a), les (b) a tundra (c) v Denali National Park na Aljašce. Jezera v nížině severovýchodní Sibiře (d), eroze jezerního břehu (e) a sedání říčních sedimentů na Sibiři. (foto: a) Andrew Balser; b) a c) Larissa Yocum; d) a f) Edward A. G. Schuur; e) Peter Kuhry)


Schuur a jeho kolegové připouštějí, že existuje mnoho obtíží při odhadování množství emisí oxidu uhličitého z permafrostových oblastí, které samozřejmě už podle rozlohy zadržují mnohem více uhlíku v arktických a boreálních oblastech severní polokoule, než ty na jižní polokouli. Data jsou omezená a emise jsou ovlivňovány množstvím povrchové vody, topografií, požáry, sněhovou pokrývkou a dalšími faktory. Takže tání, jakkoliv je kritickým faktorem, je velmi těžké počítačově přesně modelovat.

 

 

Některé trendy spojované s oteplováním v arktických oblastech, jakým je například pronikání některých druhů stromů do tundry, mohou způsobovat větší pohlcování oxidu uhličitého, a tak částečně působit proti efektu vzniklému táním permafrostu. Ale nový odhad Shuurova týmu naznačuje, že tání nakonec pravděpodobně převládne nad známými vyrovnávacími trendy, a bude představovat další příspěvek CO2 vedoucí k urychlení oteplování.ˇ

 

Zdroj: American Institute of Biological Sciences

 

 

 

 

 

Autor: Ota Beran
Datum: 07.09.2008 18:29
Tisk článku

Související články:

Další zdroj CO2 s kterým se nepočítalo     Autor: Josef Pazdera (28.01.2024)
Sluneční šlamastyka: Masivní solární farmy mohou měnit klima jinde ve světě     Autor: Stanislav Mihulka (14.01.2024)
Průměrné teploty ČR 1961-2023, teploty světa podle NOAA a jev El NIňo     Autor: Stanislav Florian (06.01.2024)
Zase jeden omyl v prognózování     Autor: Josef Pazdera (27.10.2023)
Už prý známe špouštěč velké klimatické změny před 8000 lety     Autor: Josef Pazdera (15.09.2023)



Diskuze:

nehladame uz aj nevinnych vinnikov?

Dagmar Gregorova,2008-09-07 20:33:13

Hmmm, nenapadlo ma, ze rozklad na jesen napadaneho listia a vsetkej uhynutej biologickej masy musi obrovskou mierou prispievat k oteplovaniu... asi viac ako rozmrazovanie permafrostu. Neblbneme uz za hranicu racionality? Ked sa roztopi permafrost, tak sa vytvori bohatsi rastlinny pokryv a to by mohlo posobit naopak - viazat CO2.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz