Oteplující se oceány dodávají hurikánům na síle  
Současný hurikánový tanec v Karibiku a sto tisíc mrtvých, které po sobě zanechal v Myanmaru květnový cyklón Nagris, jsou živnou půdou pro bouřlivé vědecké spory. Jsou tropické bouře opravdu stále silnější?ˇ

 

 

 

Na první pohled jde o zákonitý trend. Tropické bouře čerpají energii z prohřáté vody moří a oceánů. Jejich povrchová teplota se od roku 1970 zvýšila asi o půl stupně a zdá se, že mohou roztáčet gigantické víry bouří do vyšších otáček a udržet je v nich po delší dobu.

Zvětšit obrázek
Po cyklónu Nagris zůstalo 100 000 mrtvých.

Předpověď amerických meteorologů ohlašuje na letošní hurikánovou sezónu 14 až 18 silných bouří a 3 až 6 hurikánů nejvyšší kategorie. Obvykle čelí obyvatelé ohrožených oblastí jedenácti bouřím a dvěma hurikánům.

 

V roce 2005, jen pár týdnů po zničení New Orleansu hurikánem Katrina, zveřejnil tým amerických vědců vedených Judith Curryovou z Georgia  Institute of Technology studii, která dokazovala, že počet nejsilnějších hurikánů se od roku 1970 zdvojnásobil. Na hlavu Curryové a jejích kolegů se za to snesla tvrdá kritika, protože pro měření všech bouří nepoužili stejný metr. Dlouhodobější analýzy švédských klimatologů vedených Johanem Nybergem nabízely poněkud jiný obraz vývoje síly hurikánů.

 

Podle Nyberga je nárůst počtu i síly hurikánů z posledních let jen návratem k normálu. Sedmdesátá a osmdesátá léta minulého století byla podle Švédů s ohledem na řádění tropických bouří výjimečně klidná. Během posledních 270 roků  dosáhla aktivita hurikánů hned několikrát mimořádné intenzity a šestkrát k tomu došlo dokonce v situaci, kdy byly teploty moří nižší než dnes.

 

Američtí klimatologové James Elsner a Thomas Jagger z Florida State University a jejich kolega James Kossin z University of Wisconsin přicházejí na stránkách prestižního vědeckého týdeníku Nature  se zevrubnou analýzou, která netrpí nedostatky, které jsou vyčítány „pokatrinové“ studii Judith Curryové.

Elsner a jeho kolegové použili údaje z infračervených kamer umístěných na palubách meteorologických družic.  Na jejich základě určili velmi přesně  teplotu na vrcholku mračen hurikánu i teplotu uvnitř hurikánového „oka“. Z těch pak vyvodili rychlosti větru v hurikánech.

Zvětšit obrázek
New Orleans po Katrině (Foto: Oceanographic and Atmospheric Administration)

Vědci sestavili žebříček nejsilnějších tropických bouří každé hurikánové sezóny od roku 1981 do roku 2006. Zjistili, že slabší bouře se prakticky nemění. Bouře z první třetiny žebříčku jsou však rok od roku silnější.

 

Ve srovnání se studií Judith Curryové je zesílení hurikánů odhalené Elsnerovým týmem podstatně menší. Na rychlosti nabírají větry tropických bouří především v Atlantiku a Indickém oceánu. Tam zesílily vichry těch nejmohutnějších bouří o 32 kilometrů v hodině. Pacifické tajfuny se ve stejném období nezměnily.


„Každý, kdo by chtěl stále tvrdit, že aktivita bouří neroste, to teď bude mít velice těžké,“ pochvalovala si výsledky  Elsnerova týmu Judith Curryová.

 

 

 
James Elsner: „Slabší bouře se nemění. Bouře z první třetiny žebříčku jsou rok od roku silnější.“

Počítačové modely předvídají oteplení povrchových vod oceánů do roku 2100 o další 2°C. Podle Elsenerových kalkulací přináší ohřátí moře o 1°C asi třicetiprocentní nárůst v počtu nejsilnějších hurikánů. 
Se vzestupem teploty mořské vody zároveň sílí i proudění vzduchu nad oceány, které vznik hurikánů brzdí. Elsner je přesvědčen, že se brzdící efekt neprosadí, protože ty nejsilnější hurikány jsou vůči němu poměrně odolné.

Zvětšit obrázek
Peter Webster (Georgia Institute of Technology): „Varování s předstihem dvou dnů v našich podmínkách stačí. Pro Myanmar nebo Bangladéš je to však málo.“

Zvýšená pravděpodobnost vzniku extrémně silných hurikánů staví před meteorology naléhavý úkol, zpřesnit předpovědi a zdokonalit systém pro včasné varování obyvatel ohrožených území.ˇ


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Datum: 08.09.2008 10:13
Tisk článku

Související články:

Další zdroj CO2 s kterým se nepočítalo     Autor: Josef Pazdera (28.01.2024)
Sluneční šlamastyka: Masivní solární farmy mohou měnit klima jinde ve světě     Autor: Stanislav Mihulka (14.01.2024)
Průměrné teploty ČR 1961-2023, teploty světa podle NOAA a jev El NIňo     Autor: Stanislav Florian (06.01.2024)
Zase jeden omyl v prognózování     Autor: Josef Pazdera (27.10.2023)
Už prý známe špouštěč velké klimatické změny před 8000 lety     Autor: Josef Pazdera (15.09.2023)



Diskuze:

Podobnost čistě náhodná ?...

Ládík Moravský,2008-09-10 07:56:11

Zajímavé je sdělení "...nárůst počtu i síly hurikánů z posledních let jen návratem k normálu..." a že velmi silné hurikány byly i v době chladnějšího moře. Přesto se najde zoufalec prosazující myšlenku, že za zesílením bouří je oteplení oceánu (a proč ne oteplení vzduchu nad oceánem?) a jistě za štědré dotace to řadu let zkoumá. Nějak mi to připomíná spory klimaskeptiků a klimaalarmistů - přestože Země se ochlazuje a otepluje po celou dobu své existece, pořád se někdo snaží prokázat (za cizí peníze), že dnes za to může ten či onen ... Vyhraje někdy rozum na penězi ?

Odpovědět

Mno..

Jan Kufa,2008-09-08 11:37:09

Jedine cim jsem si po precteni clanku jisty je to ,ze kdyz vedec v pristich letech bude chtit penize z grantu tak ma 99% sanci ze je dostane pokud vyzkum bude jakkoliv souviset s vlivem GO na hurikany v atlantiku... :(( .Ze ja blbec pred lety nesel studovat neco podobneho..

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz