Roseola se dědí  
Běžné virové onemocnění, způsobované herpes virem, označované také jako „šestá nemoc“, děti dědí s geny rodičů.ˇ

 

 

Vyrážka vyvolaná herpetickým virem HHV-6 (Kredit: UK Clinical Virology Network)


 

Caroline Breese Hall, Profesorka pediatrie na University of Rochester.

Roseola postihuje malé děti a projevuje se vysokými teplotami a někdy ji provází i dechové nebo trávící obtíže. Přibližně u každého pátého nemocného se objeví typická růžová vyrážka. „Šestou nemoc“ vyvolává herpetický virus HHV-6. Do kontaktu s ním přijde během života prakticky každý. Nákaza se šíří vzduchem. Virus se ale může také dostat do plodu z těla matky přes placentu.

 

Nejnovější studie týmu amerických lékařů vedených Caroline Breese Hallovou z newyorské University of Rochester odhalila, že mnozí lidé virus dědí, protože se zabudoval do DNA jejich rodičů. Geny viru se tak staly nedílnou součástí jejich dědičné informace.
„Jde skutečně o unikátní mechanismus vrozené nákazy,“ komentovala Caroline Breese Hallová v rozhovoru pro britský časopis New Scientist objev zveřejněný v lékařském časopise Pediatrics.


Američtí dětští lékaři vyšetřili celkem 250 dětí. Virus HHV-6 odhalili u 85 malých pacientů, z nichž 43 se s virem už narodilo. Dvaačtyřicet dětí se nakazilo až po porodu. Caroline Breese Hallová zpočátku předpokládala, že v pozadí vrozené nákazy dětí virem HHV-6 stál přechod viru z matky na plod přes placentu. Tento mechanismus infekce se však prokázal jen u čtrnácti procent dětí. Drtivá většina měla dědičnou informaci viru zabudovanou ve své DNA. Stejným způsobem měl virus začleněn do dědičné informace aspoň jeden z jejich rodičů. Dítěti jej předali při početí buď v dědičné informaci vajíčka nebo spermie.

„Teď se snažíme zjistit, co pro člověka zabudování viru do jeho dědičné informace znamená,“ říká Caroline Breese Hallová. „Co tam virus dělá? Může se aktivovat a začít vyrábět nové virové částice? Vyvolalo by to zdravotní problémy? Anebo by se člověk stal k viru imunní?“

Lidský herpesvirus 6 (HHV-6) byl nejprve označen jako lidský B-lymfotrofní virus (HBLV), protože byl zjištěn v krvi šesti pacientů s lymfatickým nádorem.

Genetické analýzy ukázaly, že se virus může zabudovat do lidské dědičné informace na více místech. V chromozomech, jež jsou jakýmisi porcemi dědičné informace, tíhne přednostně  ke koncovým částem zvaným telomery. Ty jsou důležité pro správné fungování chromozomu a sehrávají významnou roli při stárnutí buněk.

Zvětšit obrázek
Detail vyrážky  (Kredit: Jose Lapenta)

Závažné poškození telomery může dovést buňku až k zániku nebo k nádorovému bujení. Nic z toho se u lidí, kteří mají virus HHV-6 zabudovaný v dědičné informaci, neprojevuje. Nositelé zděděného viru jsou zdraví, přestože je  HHV-6 v jejich organismu prakticky všudypřítomný. V obrovských kvantech se nachází v krvi, v kůži, ale i ve vlasech nebo v nehtech. Tělo nositele virové dědičné informace si proti viru HHV-6 tvoří protilátky, což svědčí o určitém zápasu mezi virem a lidským organismem. 

V tom se liší herpetický virus HHV-6 od jiných virů, jež dokážou zabudovat svou dědičnou informaci přímo do lidské DNA. Tyto „dědičné viry“ bývají  označovány  jako endogenní retroviry. U člověka nevyvolávají žádné známé onemocnění a také imunitní systém hostitele  na jejich přítomnost nereaguje. Z mnoha endogenních retrovirů zbývají v lidské DNA pouhé zlomky a představují jakýsi „genetický šrot“.ˇ

 

Datum: 09.09.2008 11:14
Tisk článku

Související články:

Zombie článek: Biofilm z mrtvých bakterií skvěle těží elektřinu z potu     Autor: Stanislav Mihulka (09.08.2022)
Doba izolace 5 dnů pozbývá s omikronem smysluplnost     Autor: Josef Pazdera (15.01.2022)
Přelom roku v novinkách covid-19     Autor: Josef Pazdera (04.01.2022)
COVID-19 – tři novinky, jedna dobrá     Autor: Josef Pazdera (06.12.2021)
Pacient „nula“ byl omyl     Autor: Josef Pazdera (22.11.2021)



Diskuze:

A zacina preprogramovanie DNA

Michal Lichvar,2008-09-09 16:54:23

To, ze sa ten virus vlozil niekam do DNA a dotycni jedinci nemaju zdravotne problemy, otvara moznosti na zmenu DNA tohoto viru tak, aby bol telu prospesny. Neviem presne ako funguju metody zmeny RNA virov v sucasnosti, ale co tak citam, dost sa vyuzivaju napr. na cielene utoky proti rakovinovym bunkam.

Zoberte si, ze pojde zmenit RNA tohoto viru zabudovaneho v ludskej DNA. Mohla by sa nahradit napr. nejakou protilatkou, ktoru ludsky organizmus nedokaze produkovat. Pripadne ockovacimi latkami. Zoberte si, ze budete mat vrodene imunne latky voci nestovicim, cernemu kasli, tyfu. No, som vazne zvedavy kam to ludstvo dotiahne.

Odpovědět


očkování

Jiří Novák,2008-09-09 19:21:04

Jasně, ale evoluce nikdy nespí a bakterie mrchy se rády přizpůsobí. Takže než cpát napevno "očkování" přímo do dědičné informace pacienta, to je lepší naočkovat tradičním způsobem.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz