Na super bakterie s marihuanou  
Slibně dopadly pokusy s látkami obsaženými v marihuaně. Jsou velkým příslibem pro boj s bakteriemi, které jsou rezistentní k antibiotikům a způsobují smrtelné infekce.ˇ

 

Italští a britští vědci přicházejí s návrhem využít látky obsažené v marihuaně k boji proti zarputilým infekcím. A nejen to. Látkami z marjánky by se podle autorů studie měly nahradit mnohem škodlivější substance používané k dezinfekci v přípravcích osobní hygieny, včetně mýdel a kosmetiky.

 

Zvětšit obrázek
Staphylococcus aureus, rezistentní na methicillin (MRSA), své oběti rozhodně nešetří a napadá je bez ohledu na věk, pohlaví i rasu.


Giovanni Appendino se svými kolegy oprášil ve své studii dávno známou věc – že marihuana obsahuje látky, které vykazují antibakteriální účinky. Přesto, že se jedná o věc známou již od roku 1950, nikoho zatím nenapadlo zkusit tyto látky na rezistentní bakteriální kmeny. K zacelení těchto znalostních mezer Appendino otestoval pět hlavních látek označených jako kanabinoidy na různé kmeny stafylokoka (Staphylococcus aureus), rezistentního na methicillin (MRSA), označovaného také jako super-bakterie.

 

Zvětšit obrázek
Nemocným s nezvladatelnými infekcemi díky marihuaně svitla naděje.

Všech pět testovaných látek: cannabidiol, cannabichromene, cannabigerol, delta-tetrahydrocannabinol  a cannabinol proti zabijácké bakterii účinkovalo. Ochrana, kterou tyto látky poskytovaly, byla obdobná té, jakou poskytují syntetické, nepřirozené kanabinoidy. Vědci také prokázali, že jimi izolované substance zabíjejí bakterie odlišným způsobem, než jakým to činí antibiotika. Je velkým příslibem, že bychom se mohli rezistentních infekcí pomocí přípravků z marihuany zbavit.

 

Podle vědců je dobrou zprávou i to, že nejméně dvě ze zkoušených substancí neměly známý dopad na zlepšení nálady. Podle vědců to možná dobrá zpráva je, mnozí pacienti to ale zcela jistě budou vidět jinak. V každém případě to ale svědčí o možnosti vyrábět z marihuany přípravky, jež by nemohly být považovány za zakázanou drogu. Kdy by se měly začít tyto poznatky využívat v praxi, tak o tom zpráva nehovoří.ˇ


Pramen:  Appendino et al. rAntibacterial Cannabinoids from Cannabis sativa: A Structure−Activity Study. Journal of Natural Products, 2008; 71 (8): 1427 DOI: 10.1021/np8002673 ,  American Chemical Society.


 

Datum: 10.09.2008 07:43
Tisk článku

Související články:

Endokanabinoidy tlumí alergie     Autor: Jaroslav Petr (18.06.2007)
Jak hulit marihuanu bez kouře?     Autor: Jaroslav Petr (14.05.2007)
Kouření marihuany může poškodit zárodek     Autor: Josef Pazdera (04.08.2006)



Diskuze:

Lobby

Xavier Vomáčka,2008-09-11 12:05:26

Noční můra farmaceutických firem je jakýkoliv lék co si dokáže člověk vyrobit svépomocí.

Odpovědět

Jak je to s těma drogama?

Tomáš Hofman,2008-09-10 12:23:15

Dovolil bych si krátkou polemiku nad posledním odstavcem. Pokud jsem to správně pochopil, pak léky ~= drogy ~= jedy, takže tvrzení "V každém případě to ale svědčí o možnosti vyrábět z marihuany přípravky, jež by nemohly být považovány za drogu." je přinejmenším diskutabilní ;)

Odpovědět


Legislativní pojem

Martin Janů,2008-09-10 12:37:51

Ve smyslu trestního zákona o drogách je držení marihuany trestné. V případě zmíněného přípravku bez psychotropních účinků by se držitel žádného přečinu ani trestnéhočinu nedopoštěl.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz