Kuřecí a hovězí maso je nejvýznamnějším zdrojem bakteriálních otrav Campylobacterem  
Studie výzkumníků z Lancashire, Anglie a Chicaga zjistili, že 97 procent případů kampylobakteriózy, testovaných v Lancashiru, bylo způsobeno bakteriemi, které se běžně objevují u kuřat a dobytka. Práce je založená na porovnání sekvencí DNA tisícovky bakterií shromážděných od lidských pacientů a zvířecích přenašečů.ˇ


 
Campylobacter jejuni způsobuje více případů gastroenteritidy v rozvojových zemích, než jakýkoliv jiný bakteriální patogen, a to i když vezmeme dohromady bakterie E. coli, Salmonella, Clostridium a Listeria. Divoká i domácí zvířata fungují jako přirozené zásobníky této nemoci, která může také přežívat ve vodě a v půdě. Nicméně, poměrná významnost těchto zdrojů je nejasná a nedávná práce naznačila, že dobytek není hlavním rezervoárem pro lidská onemocnění.

 

Zvětšit obrázek
Grafické znázornění vysledovaných zdrojů bakteriálních otrav: drůbež suverénně vede, spolu se skotem, který ji následuje, odpovídají za 92 % případů otravy Campylobacterem jejuni .

 
Výzkumníci vedení Danielem Wilsonem z University of Chicago, který dříve působil na Lancaster University ve Velké Británii, sekvenovali DNA bakterií shromážděných od 1231 pacientů a porovnali ji se sekvencemi DNA bakterie Campylobacter jejuni odebraných od divokých i domácích zvířat a také z prostředí. Vědci využili vývojové modelování ke sledování předků C. jejuni získaných ze vzorků nakažených lidí až k jedné ze sedmi zdrojových populací.

 

 

Zvětšit obrázek
Daniel Wilson neponechává nic náhodě a raději, než riskovat Campylobacterovou nákazu z drůbežího nebo hovězího masa, si dá půllitr dobrého piva.

U 57 procent případů mohla být bakterie vysledována ke kuřatům a ve 35 procentech případů ke skotu. Divoce žijící zvěř a zdroje nalézající se v prostředí (tedy ve vodě a v půdě) byly příčinou pouze u třech procent nemocí.
 

„Opakovaná pozorování toho, že drůbež a dobytek jsou častým zdrojem infekce pro lidi, zatímco divoká zvěř a prostředí nikoliv, silně podporuje názor, že příprava a konzumace infikovaného masa hospodářských zvířat a drůbeže je dominantní  cestou přenosu,“ řekl Wilson.

Další studie jsou prováděny ve Spojených státech, ve Velké Británii a na Novém Zélandu, aby rozhodly o obecnosti těchto výsledků. Ale autoři říkají, že doufají v to, že současná studie přinese další impuls k výzkumu zaměřenému na kontrolu i ostatních patogenů přenášených potravou.ˇ

 

Zdroj: University of Chicago - Medical Center, PLoS Genetics.

Autor: Ota Beran
Datum: 29.09.2008 04:29
Tisk článku

Související články:

Studené počasí rozpoutávalo pandemie v Římské říši     Autor: Stanislav Mihulka (01.02.2024)
Ifegenia je důmyslná „populační bomba“ proti komárům     Autor: Stanislav Mihulka (06.07.2023)
Když léčiva chybí     Autor: Milan Krajíček (20.12.2022)
Onemocnění covidem zvyšuje riziko cukrovky     Autor: Dagmar Gregorová (04.04.2022)
Antibakteriální elektrická náplast     Autor: Dagmar Gregorová (31.01.2022)



Diskuze:

To je ten samý Campylobacter,

Zootechnik,2008-09-30 22:06:52

co nám prodávala jedna nejmenovaná plemenářská společnost v inseminačních dávkách býků?

Odpovědět


Ne to je jeho příbuzný!

Ota Beran,2008-10-06 14:13:27

Tento vyvolává průjmové stavy u všech lidí, zatímco jeho příbuzný, Campylobacter foetus ssp. veneralis vyskytující se občas v předkožkovém vaku býků odkud se může dostat i do inseminačních dávek a u krav způsobovat embryonální mortalitu, vyvolává průjmové stavy pouze u vedoucích inseminačních stanic a managementu plemenářských společností.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz