Předpovězený bolid  
Velmi jasný meteor zazářil v ranních hodinách nad severním Súdánem. To by nebylo nic zase až tak neobvyklého. Ale v tomto případě se vůbec poprvé podařilo astronomům takový úkaz předpovědět.

 

 

Zvětšit obrázek
Kombinace desetisekundových expozic ukazuje rychlý pohyb asteroidu 2008 TC3 po obloze jen zhruba hodinu před impaktem. Kredit – Eric Allen, Champlain, Kanada

Když v pondělí ráno objevili astronomové v rámci Catalina Sky Survey nepatrný objekt v blízkosti Země, zdálo se, že se jedná jen o další z řady malých blízkozemních asteroidů. Vždyť jen v loňském roce jich tým z arizonské observatoře objevil 450. Kosmické těleso jako první zaznamenal Richard Kowalski, který obsluhoval dalekohled o průměru 1,5 metru. Jasnost tělesa naznačovala, že jeho průměr nebude větší než 5 metrů. Dostalo označení 2008 TC3.

 

Zvětšit obrázek
Snímek asteroidu označeného 2008 TC3 získaný v rámci prohlídky oblohy Catalina Sky Survey. Kredit – Catalina Sky Survey

Jak se podařilo získat více pozorování, automatické systémy vydaly varování – objekt je na kolizní dráze se Zemí. Astronomům se podařilo rychle spočítat, že ke kolizi dojde v úterý časných ranních hodinách nad severní částí Súdánu. Vzhledem k předpokládané velikosti se dalo očekávat, že těleso nedopadne až na zemský povrch, ale rozpadne se při průletu atmosférou.

 

Podle předpovědi mělo těleso letět od západu k východu pod úhlem zhruba 20 stupňů. Jeho rychlost ve Sluneční soustavě činila jen 12 km/s. Vzhledem k těmto faktům se dala očekávat poměrně dlouhá stopa vzniklého meteoru v atmosféře. Ke vstupu do atmosféry mělo dojít ve 2:46 UT (4:46 LSEČ). Odhady hovořily o tom, že při zániku malého asteroidu vznikne velmi jasný meteor – bolid – dosahující jasnosti Měsíce v úplňku.

 

Ačkoliv je každoročně zaznamenáno na celém světě několik takto jasných případů bolidů, tento je přeci jenom výjimečný, jak ostatně vysvětluje i Andrea Milani (Universita v Pise), člen jednoho ze dvou týmů, jež se výpočty možných impaktů na Zemi zabývají: „Případ není neobvyklý – co je ovšem unikátní je to, že byl předpovězen dopředu“. Je to vůbec poprvé, co astronomové spatřili objekt ve vesmíru, zjistili, že směřuje k Zemi a předpověděli kdy a kde ke srážce dojde.

 

 

Zvětšit obrázek
Infračervený snímek z meteorologické družice znázorňuje polohu letounu KLM (křížek) a předpovězené oblasti dopadu tělesa do atmosféry. Kredit – Jakob Kuiper

Druhý takový varovný systém funguje v JPL/NASA v Pasadeně. Podobně jako Andrea Milani tak i jeho zástupce Steve Chesley je spokojen s tím, jak systém na vzniklou situaci zareagoval. Vždyť těleso bylo objeveno v pondělí 6:30 UT, tedy necelých 24 hodin před srážkou.

Zvětšit obrázek
Fotografie bolidu EN 990121 pořízená celooblohovou kamerou Evropské bolidové sítě v Ondřejově 21. ledna 1999. Předpokládá se, že zbytek tělesa o hmotnosti několika stovek gramů dopadl na česko-polské hranici. Původní těleso bylo ovšem výrazně menší než v případě planetky 2008 TC3. Kredit – Pavel Spurný, Astronomický ústav AVČR Ondřejov

„Skutečnost, že jsme byli schopni učinit předpověď dokazuje, že systém funguje,“ říká Steve Chesley a dodává, že „objekty o těchto rozměrech nejsou těmi, kterých se nejvíce obáváme – jsou zde desítky tisíc mnohem větších těles, která mohou způsobit reálné škody na zemském povrchu a nebyla dosud objevena“.

 

Vzhledem k tomu, že předpověď byla učiněna velmi krátkou dobu před dopadem tělesa do zemské atmosféry, nebylo v podstatě možno připravit nějaká vědecká pozorování tohoto jevu. Navíc k němu došlo nad řídce obydlenými oblastmi, kde i množství očitých svědků bude zřejmě malé. Andrea Milani vidí význam předpovědi také v tom, že úkaz nemohl být interpretován jako člověkem způsobená exploze, což by v některých částech světa mohlo způsobit mezinárodní napětí.

 

Že k impaktu skutečně došlo potvrzuje například Jacob Kuiper, meteorolog nizozemské národní meteorologické služby, který krátce před úkazem upozornil zástupce letecké společnosti Air France-KLM. „Dostal jsem potvrzení od posádky letounu KLM letícího asi 1200 km jihozápadně od místa předpokládaného dopadu, že skutečně pozorovala krátký záblesk jen těsně před předpovězeným časem dopadu ve 2:46 UT“.

 

Lze předpokládat, že při průletu atmosférou nedošlo k odpaření veškeré hmoty původního tělesa a na zemský povrch zřejmě dopadla řada meteoritů.

 

Zdroje:
NewScientist.com
University of Arizona
SpaceWeather.com

 

 

 


 

Autor: Pavel Koten
Datum: 07.10.2008 20:21
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz