Jak posíláte e-maily? Logicky nebo náhodně?  
V posledních deseti letech se e-mail stal z novinky nezbytností. To co bylo dříve ojedinělé, se nyní stalo základní formou komunikace. Mnoho lidí denně otvírá své e-mailové schránky, aby v nich našli desítky čekajících zpráv.

 

Ale jak lidé odpovídají na e-mailové zprávy? Jednají logicky a odpovídají nejprve na ty nejdůležitější a ujišťují se, aby byl celý proces efektivní? Nebo posílají e-maily náhodně tehdy, když jsou zrovna u svých počítačů nebo prostě mají čas, a to bez ohledu na nějakou efektivitu?

 

Zvětšit obrázek
Luís Amaral (foto by Andrew Campbell)

Toto jsou otázky, které si možná občas pokládáte. Položil si je i Luís Amaral, docent chemického a biologického inženýrství na McCormick School of Engineering and Applied Science  na Northwestern University se svými kolegy. Ale na rozdíl od nás, on se na ně spolu s kolegy rozhodl i odpovědět. Po tříměsíčním studiu zvyklostí při odesílání a příjímání e-mailů z více než 3 000 e-mailových účtů na Evropské univerzitě vytvořili matematický model, který ukazuje, že lidé sice odesílají e-maily náhodně, ale v určitých cyklech.

Amaral k tomu řekl: „Byl jsem inspirován k vytvoření takového „e-mailového“ modelu po té, co bylo v nedávno zveřejněné studii uvedeno, že racionální model – kdy lidé odpovídají na e-maily tím nejefektivnějším způsobem – je pravdivým modelem.“

 

„Nebyl jsem o tom přesvědčen, protože já sám na e-maily nijak racionálně neodpovídám,“ řekl Amaral. Ale pokud by „náhodný“ model byl správný, tak by měl existovat nějaký typický interval mezi posíláním e-mailových zpráv, což nebylo tím případem, který by byl zřejmý, když se Amaral podíval na data. Přemýšlel o tom, jak je možné, aby lidé posílali e-maily náhodně, a ještě k tomu měli nenáhodné intervaly, kdy e-maily neposílali.

Odpověď na tuto otázku se ukázala být velmi jednoduchá: Lidé neposílají e-maily tehdy, když spí.

„Během dne obvykle posíláte spoustu e-mailů, ale pak jdete domů nebo si vyjedete na víkend a v tu dobu zřejmě e-maily tolik neposíláte,“ řekl Amaral. „Ale tyto údaje pochází z doby před několika lety. V Evropě, to bylo zejména zřejmé v době, kdy ještě tolik lidí nemělo internet doma.“

 

Výsledkem studie byl model, ve kterém lidé posílají e-maily sice náhodně, ale pravděpodobnost posílání e-mailů během určitého období závisela na tom, o kterou dobu se jednalo. Pokud to bylo o půlnoci, tak byla pravděpodobnost blízká nule. Během víkendu byla pravděpodobnost mnohem nižší než během pracovních dní.

 

„Tento model vysvětluje všechna data a ukazuje, že lidé mají jakési cykly, ve kterých využívají určité služby,“ říká Amaral. „Na základě znalosti těchto cyklů pak můžete vytvořit předpovědi toho, kdy budou lidé vznášet největší požadavky na vaše služby. A ačkoliv jde o náhodné jednání, existují špičky v poptávce, které vůbec náhodně nevypadají.“

 

Také různé obchody a poskytovatelé dalších služeb by mohli využívat takový model.
„Pokud víte, jakým způsobem lidé přistupují k určité službě, můžete lépe plánovat, jakou kapacitu potřebujete, kdy ji potřebujete a jak nejlépe vytvořit systém k zajištění takové poptávky,“ řekl Amaral. „Také vás to naučí, jak působit na systém – dobrý čas na posílání e-mailů je právě v tu dobu, kdy lidé přišli do práce.“

 

Dalšími autory dokumentu jsou R. Dean Malmgren (hlavní autor) a Daniel B. Stouffera, oba absolventi, a Adilson E. Motter,  odborný asistent fyziky a astronomie, z Northwestern University.

Práci podpořili National Science Foundation a W.M. Keck Foundation  a výsledky jsou publikovány online Proceedings of the National Academy of Sciences.

Zdroj: Northwestern University

 

Datum: 22.11.2008 21:38
Tisk článku

Související články:

Sledování mrtvých těl urychluje stárnutí. Přinejmenším u octomilek     Autor: Stanislav Mihulka (14.06.2023)
Sebe a své blízké léčí lékaři jinak     Autor: Josef Pazdera (26.12.2022)
Posttraumatická stresová porucha a válečné konflikty     Autor: Miloslav Pouzar (05.04.2022)
I šimpanzi rozeznají zlý úmysl     Autor: Dagmar Gregorová (08.03.2022)
O zlaté rybce     Autor: Dagmar Gregorová (10.01.2022)



Diskuze:

Chápu-li to dobře,...

Lukáš Palatinus,2008-11-24 18:16:19

...tak výsledkem modelu je to, že lidi maily posílají nejvíc, když jsou v práci, a nejmíň, když spí. A po korekci na tyto výkyvy vpodstatě náhodně. Buď jsem nepochopil nějaký fundamentální aspekt tohoto závěru, nebo je tento výzkum horkým kandidátem na příští Ig Nobelovu cenu. :-)

Odpovědět


suhlas

peter hrasko,2008-12-08 10:26:54

toto bolo presne co ma napadlo
tak kua ked spime emaily neposielame dobre vediet ...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz