Přes noc “ubylo” 500.000 km čtverečních ledu  
Přes noc z 10. na 11. prosince 2008 byly změněny grafy o rozsahu a ploše zalednění Severního ledového oceánu poskytované veřejnosti na internetu. Na grafech ubylo 500.000 km čtverečních. Do 14.prosince 2008 nepodalo Nansenovo centrum v Norsku žádné oficiální vysvětlení. Něco shnilého je v království ...

V roce 2006 byl schválen projekt v rámci Mezinárodního polárního roku (International Polar Year, IPY) s názvem Pozorovací systém arktické oceánské oblasti (Arctic Regional Ocean Observing System, Arctic ROOS). Byl vytvořen skupinou 14 výzkumných ústavů z devíti evropských zemí. Skupina se soustřeďuje na pozorování a modelování Severního ledového oceánu a přilehlých moří.
Projekt je umístěn v Nansenově centru enviromentálního a dálkového snímání dat v Norsku (Nansen Environmental and Remote Sensing Center in Norway). Projekt Arctic ROOS je součástí projektu Mezinárodní polární rok č. 379 .
Co je koncentrace ledu? Severní hemisféra je virtuální mřížkou rozdělena na jednotlivá pole o velikosti 25 x 25 km. V každém poli je určité množství ledu. Obvykle se vyjadřuje v procentech (0 až 100 procent, tj. žádný led až po úplné pokrytí ledem) nebo ve zlomcích (0 až 1).
Area (plocha) je oblast pokrytá mořským ledem. V jednom poli mřížky (grid cell) je buď část pole nebo celé pole vyplněno ledem. Každé pole je vynásobeno koncentrací ledu (zlomkem). Celková area (plocha) ledu se rovná součtu všech polí.
Extent (rozsah oblasti) je definován buďto jako oblast s ledem nebo bez ledu. Pole buďto má led ( obvykle se označuje 1) nebo nemá (obvykle se označuje 0). Hranice mezi pokrytím ledem a bez ledu byla na základě pozemních a satelitních pozorování určena na 15 procent. To znamená: Má-li pole vyšší koncentraci ledu jak 15 %, je celé pole (25 x 25 km) označeno jako pokryté ledem (1), obsahuje-li pole méně jak 15 % ledu, je označeno jako bez ledu (0). Extent (rozsah) arktického nebo antarktického mořského ledu je vždy větší číslo než area (plocha).
Odchylná míra pole (anomaly) ukazuje rozdíl mezi hodnotou mořského ledu (area, extent nebo koncentrace) v daný okamžik a dlouhodobým průměrem. Odchylka nám tak řekne nakolik je area, extent nebo koncentrace blízko průměru v daném měsíci. Odchylky jsou pozitivní, mají-li hodnoty více ledu než průměr a negativní, mají-li méně ledu než průměr. Plochy (area) a rozsahy (extent) se udávají ve čtverečních kilometrech, odchylka koncentrace ledu v procentech nebo zlomcích.
Ve stručnosti:
Extent je plocha oceánu, která obsahuje 15 % a více koncentrace ledu. Area je samotný led.

Úbytek rozsahu zalednění

Úbytek rozsahu (extent) zalednění v Severním ledovém oceánu. Červená křivka bližší standardní odchylce (standard deviation, STD) je z 10.prosince 2008, vzdálenější z 11.prosince 2008.


Úbytek plochy

Úbytek plochy (area) zalednění v Severním ledovém oceánu z 10.prosince na 11.prosince 2008.


Změna na grafech se projevuje asi tak od 10. září 2008. Pozorovat ji lze pouze porovnáním grafů, pokud je někdo vlastní. O rozsahu a ploše zalednění Severního ledového oceánu na základě grafů Nansenova ústavu bylo také referováno na Oslu.

Díky pozornosti amerického meteorologa Wattse je světová veřejnost konfrontována s další nepřesností. Změnu zaznamenala také řada jiných lidí, jak o tom svědčí komentáře na blogu (wattsupwiththat.com). Nepřesnosti v datech se neprojevují jen při počítání rozsahu a plochy zalednění. Na Oslu jsme např. referovali o nepřesnostech ve snímání teploty vzduchu v USA zde a zde. Počkejme si tedy jak se k tomu Nansenovo centrum vyjádří. Prozatím můžeme jen fantazírovat. Jde o poruchu počítače, změnu algoritmu nebo změnu kriterií? Nebo nějakou jinou veřejně nedokumentovanou změnu?


“Vzrostla” také vaše důvěra v modely klimatu?

Ale dříve než začnete telefonovat nebo mailovat do Nansenova ústavu, z čehož by tamní vědci měli obrovskou “radost” (pro ty méně chápavé: naštvali by se a zablokovali by jakýkoliv emailový přístup), tak to za nás udělal Gardy LaRoche – viz následující email. V odpovědi Stein Sandven, patrně účastník projektu Arctic ROOS, napsal, že ve zpracování dat okolo 22. října byla objevena chyba. Naklonění křivky bylo příliš strmé. Chyba byla opravena a zbytek dat znovu přepočten.
Gardy LaRoche (15:50:53) :
I had the following exchange with Stein Sandven::
From: Stein Sandven
Sent: Saturday, December 13, 2008 3:05:43 PM
Subject: Re: Something is rotten in Norway - 500,000 sq-km of sea ice disappears overnight
Hello,
There has been an error in the ice area calculation since about 22 October, causing too steep slope of the 2008 curve. We corrected for this yesterday and recalculated the ice area for 2008. The slope of the 2008 curve should now be correct and can be compared with 2007 and the previous mean monthly ice area.
Best regards
Stein
On Dec 13, 2008, at 7:59 PM, L. Gardy LaRoche wrote:
> Mr. Sandven,
> what happenned to your data ?
> Something is rotten in Norway - 500,000 sq-km of sea ice disappears overnight
>


Takto pracuje občanská žurnalistika. Pravdivě a svižně. Ale co říkáte samotnému vysvětlení? Uspokojivé není, což také řada komentátorů dala najevo. Všimli si totiž, že se změnila – jen nepatrně - nejen strmost křivky, ale také že celá křivka – a to hlavně - byla posunuta směrem k menší rozloze ledu. Snad někdy obdržíme nějaké vysvětlení.

Provést změny na veřejném grafu bez jakékoliv poznámky je neobvyklé.

CO2 nezpůsobuje změnu klimatu. Není to toxická substance nebo škodlivina. Naopak. Je to potrava pro rostliny. The carbon global store and biodiversity: global datasets (pdf dokument) Jak by jste se chovali vy lidé, kdyby vám někdo vzal vodu? Do tří dnů začnete umírat. Rostliny potřebují CO2 denně. Dýchají a žíjí a jenom proto můžeme žít také my. Ne naopak. Zastánci teorie, že lidé zavinili oteplování planety nám vyprávěli, že vzrůst CO2 předchází vzrůstu teploty a že ji způsobuje. Neměli pravdu. Vyprávěli nám, že 20. století bylo nejteplejší. Neměli pravdu. Vyprávěli nám, že středověká teplá perioda ( Medieval Warm Period, MWP ) neexistovala a předváděli to na “hokejkovém grafu”. Neměli pravdu. Potlačovali informace o klimatických změnách v dobách, kdy ještě žádní lidé nebyli - zde. Vyprávěli nám, že arktický led bude v roce 2008 dále ubývat. Neměli pravdu. I když teď zmizelo 500.000 km2 ledu, je ho stále více než v roce 2007. Vyprávěli nám, že říjen 2008 byl druhý nejteplejší měsíc všech záznamů. Neměli pravdu. Vyprávěli nám, že 1998 byl v USA nejteplejší zaznamenaný rok. Neměli pravdu – byl to rok 1934. Vyprávěli nám, že současná atmosférická úroveň CO2 je nejvyšší zaznamenaná. Neměli pravdu. Vyprávěli nám, že předindustriální atmosférická úroveň CO2 byla přibližně o 100 částic na milión částic (parts per million, ppm) nižší než je dneších 385 ppm. Neměli pravdu. Dnešní úroveň CO2 je přibližně stejná jako předindustriální. Jesltiže se snižování CO2 chopí neschopní politici a úroveň jejich činnosti bude tak intenzivní, že obsah CO2 klesne pod 200 ppm, začnou vymírat některé rostliny. Bude-li se CO2 ze vzduchu ekologickým průmyslem filtrovat a klesne tak, že začnou vymírat i kulturní rostliny, tj. ty, které nás také živí, nastane jednou hlad a lidé začnou bojovat o potravu. Kolik falešných a zfalšovaných předpovědí musí být ještě vyvráceno, aby teorie o lidmi způsobeném oteplování ztratila svou hodnověrnost?

Datum: 16.12.2008 14:29
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz