Proč mají miliardáři víc synů  
Žebříček nejbohatších lidí světa, jež každoročně sestavuje americký časopis Forbes, vědce většinou nezajímá. Biologové Elissa Cameronová a Frederik Dalerum z university v jihoafrické Pretorii z něj načerpali výchozí data pro vědeckou studii. Vybrali ze seznamu 866 miliardářů, kteří měli aspoň jednoho potomka a pak pomocí vyhledávače Google získali informace o pohlaví dětí nejmovitějších boháčů. Výsledky jsou zajímavé. Miliardáři plodí více synů než dcer.


 

 

Zvětšit obrázek
Elissa Cameronová

Převaha chlapců nad děvčaty je mezi novorozenci obecným trendem. Obvykle se rodí  51% chlapců a 49% děvčat. Mezi potomky miliardářů však tvoří synové plných 60% a dcery jen 40%. Cameronová a Dalerum hledali pro tento jev rozumné vysvětlení. Zjistili, že výsledky jejich výzkumu nápadně připomínají situaci popsanou u celé řady zvířecích druhů a vysvětlení pro něj nabídli už v roce 1973 biologové Robert Trivers  a Dan Willard.


 

 

Zvětšit obrázek
Poměr pohlaví dětí v běžné populaci a u dětí narozených miliardářům. Další grafy a údaje v PLoS ONE

Podle Trivers-Willardovy teorie je pro samice žijící v příhodných podmínkách výhodné přivádět na svět syny, protože do jejich vývoje mohou investovat více živin. Synové zdatných matek budou silnější, vyhrají více zápasů o přízeň  samic a zplodí početnější potomstvo. Naopak. Samice žijící v nuzných poměrech nemohou do potomků investovat dostatek živin. Jejich synové by byli slabí, v kláních o přízeň samic by neuspěli a zůstali by bez potomstva. Matčiny geny by na další pokolení nepřenesli. V takové situaci je pro samici výhodnější plodit více dcer, které většinou nějaké potomky na svět přivedou.


Platnost Trivers-Willardovy hypotézy byla potvrzena u jelenů. Zdatné laně mohou do koloucha investovat více živin  jak během březosti tak i během kojení. Proto mohou risknout  plození většího počtu synů a sázet na to, že jejich potomci vyhrají klání se soky během říje a ovládnou harém laní. Slabé laně sázejí na jistotu v podobě dcer. Podobný trend byl zaznamenán i u makaků. Zdatnější samice z horních příček společenského žebříčku opičí tlupy rodí více synů  a ti patří při plození potomků k nejúspěšnějším. Mechanismus, jakým samice posouvají poměr pohlaví svých potomků, není jasný.


Výsledky studie Cameronové a Daleruma zveřejněné prestižním vědeckým časopisem PLoS ONE dokazují, že základní principy Trivers-Willardovy teorie platí i pro člověka. Manželkám miliardářů  po hmotné stránce nic nechybí a to se projeví v poměru pohlaví dětí, jež se svými movitými manželi přivedou na svět.

 

Pramen: PLoS ONE http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0004195


 

Datum: 28.01.2009 09:36
Tisk článku


Diskuze:

divne

Tomas Denk,2009-01-30 17:44:33

Petr Kr si stezuje, ze vyzkum neresi overeni biologickych otcu (tezko si umim predstavit miliardare, kteri by se dobrovolne zucastnili takoveho vyzkumu) a dalsi faktory. Me osobne pripada, ze je to jedno. Vyzkum si klade za cil zjistit, jestli matky rodici do prostredi hojnosti mohou posunout pomer pohlavi svych deti.
Naprosto ale nechapu, jak mohou prohlasit, ze toho matky jsou schopne, kdyz je z grafu jasne patrne, ze zeny miliardarky maji zcela normalni pomer pohlavi. Mohl by mi to nekdo vysvetlit?

Odpovědět


Nejen to

Petr Kr,2009-01-31 16:23:49

Nejen, že mne zaráží uvedená věc, ale zaráží mne i statistický vzorek pouhých 79 miliardářek, který je dle mne statisticky absolutně nedostatečný pro jakékoliv tvrzení.
Uvedu příklad svého výzkumu. V paneláku v Praze je 100 bytů. Součet osob obou pohlaví se dá např. zjistil, že je tu 188 žen a jen 125 mužů, tj. 60% ku 40%. Přitom průměr v ČR je cca 51 ku 49. Z toho lze vyvodit, že v Praze se v panelácích rodí více děvčat.
Dále se dá vyvodit, že na jeden byt zde připadá cca 3 osoby, a že statistici, kteří tvrdili, že v Praze je v průměru méně lidí na jeden byt než je průměr v ČR nemají pravdu.
Ale takto se to snad nedá zobecnovat. Nebo snad jo, a měl bych to uveřejnit v časopise Nature a shrábnout za to 1 mil. Kč?

Odpovědět

Ako sa robí výskum

Petr Kr,2009-01-29 17:41:45

To by spíš byla správná otázka. "Expert" zde posbíral data z internetu a vyšel z hypotézy, že bohatí a chudí se liší především stravou. Vůbec se neptali, jak žijí sexuálně bohatí, zda mají stejnou frekvenci pohlavních styků a zda tyto jsou s jejich manželkami. Neřeší ani věc, zda skutečnými biologickými otci nejsou náhodou jejich zahradníci.
Já bych řekl, že v případě, že businessmani nemají čas na sex (myšleno především se svými manželkami), pak takové závěry jsou spíše o jiných věcech.
Pak mi k tomu také nesedí fakt ověřený řadou válek, že v období nedostatku a bídy se statisticky rodí více chlapců než obvykle. Nebo tyto "pravdy" už neplatí?

Odpovědět

Ako sa robí business

Martin Smatana,2009-01-28 22:16:26

Jack, prefíkaný businessman, hovorí synovi:
"Vezmeš si dievča, ktoré ti vyberiem ja."
Syn: "Ja si sám vyberiem nevestu!"
Jack: "Ale to dievča je dcéra Billa Gatesa."
Syn: "Ok, tak v tom prípade..."
Ďalej Jack navštívil Billa Gatesa.
"Bill, mám ženícha pre tvoju dcéru."
Bill Gates: "Ale moja dcéra je príliš mladá na vydaj!"
Jack: "Ale tento muž je viceprezident Svetovej Banky."
Bill Gates: "Oh, v tom prípade ..."
Nakoniec Jack ide pozrieť prezidenta Svetovej Banky:
"Chcem doporučiť jedného mladého muža na miesto viceprezidenta."
Prezident: "Ale ja už mám viac viceprezidentov ako potrebujem!"
Jack: "Ale tento muž je zať Billa Gatesa."
Prezident: "No, v tom prípade..."

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz