Ženská přelétavost souvisí s hladinou estradiolu  
Ze studie provedené v University of Texas v Austinu vyplynul vztah mezi hladinou pohlavního hormonu a nevěrou.ˇ

 

 

Zvětšit obrázek
Psycholožka Kristina Durante


Dvě vědkyně - Kristina Durante a Norm Li publikovaly ve Sborníku Královské společnosti v Londýně práci zaměřenou na ženské chování. Věnují se v ní fyziologickým mechanismům, které se rozhodujícím způsobem podepisují na sexuální motivaci. Zaměřily se na vliv hormonu estradiolu. Ten je produkován vaječníkem a je o něm známo, že souvisí s plodností. Často je tento hormon označován jako „ženský” hormon . Není to ale správné, neboť se vyskytuje i u mužů. Estradiol také nemá jen rozhodující vliv na reprodukční a pohlavní funkce, ovlivňuje i další orgány, jako například strukturu trámčiny kostí a jejich odolnosti vůči zátěži.

 

 

Zvětšit obrázek
Estradiol – hormon „vosího” pasu, „naducaných" ňader a lomivosti kostí.

Pokusu zaměřeného na hladinu estradiolu a chování žen se účastnilo 52 vysokoškolských studentek ve věku 17 až 30 let. Žádná z účastnic nebrala hormonální antikoncepci (to aby nedošlo ke zkreslení výsledků vlivem látek s estrogenním efektem).
Pokus spočíval v odebírání vzorků krve, v nichž se stanovovala hormonální hladina. Dělo se tak ve dvou termínech ovulačního cyklu (v době nejpravděpodobnějšího otěhotnění a v době, kdy k otěhotnění dojít nemohlo). V době odběrů se ženy také vyjadřovaly k tomu, jak se cítí být přitažlivé, jak se jim zdají přitažlivé ostatní osoby, jestli flirtují a zda mají tendenci partnera podvádět.

Vyhodnocení testů ukázalo, že hladina estradiolu souvisí s hodnocením sebe sama.  Nositelky vysokých hladin hormonu byly sebejistější a hodnotily se lépe. Měly také větší tendence k flirtu a touhu líbit se mužům. Z odpovědí vyšlo najevo, že ženy s vyší hladinou hormonu častěji usilují o to mít poměr s někým, kdo není jejich primární partner. Nejde u nich ale jen o snahu střídat milence na jednu noc. Spíše jde o to, že když se jim naskytne kvalitnější partner, bez okolků jej vymění. Statisticky vzato hladina estradiolu ovlivňuje soužití s primárním (dlouhodobým) partnerem. Závěr studie vyplývá v konstatování, že vysoce plodné ženy jsou také méně spokojeny v dlouhodobém vztahu a jsou více motivovány k hledání dalšího partnera, s nímž pak mají tendenci dál žít v monogamním svazku.ˇ

 

Pramen: University of Texas

Proceedings of the Royal Society of London: Biology Letters, 2009; 1 (-1): -1 DOI: 10.1098/rsbl.2008.0709

 

Datum: 03.02.2009 03:05
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz