Vaše výška určí výši vašeho platu  
Už nějakou dobu jsou známé určité poznatky o tom, jak krása, váha nebo výška ovlivňují naše platy. Krásní lidé budou při pohovoru mnohem úspěšnější než ti oškliví. Štíhlí lidé budou mít výhodu před těmi silnějšími a vyšší lidé se budou kochat větším úspěchem než ti krátcí. Čím to ale je?ˇ

Zvětšit obrázek
Abraham Lincoln byl 16. americkým (a prvním republikánským) prezidentem. Při tělesné výšce 193 cm se v druhé polovině 19. století na většinu svých spoluobčanů díval tak trochu svrchu. Jeho celkový vzhled vedl některé životopisce k názoru, že trpěl Marfanovým syndromem (autozomálně dominantní choroba, jejíž nositelé se vyznačují nadměrným vzrůstem, dlouhými končetinami s dlouhými a tenkými prsty, protáhlým a úzkým obličejem s výrazným nosem. Nemoc je spojená s defekty kardiovaskulárního systému), nebo hyperaktivitou a zvětšením endokrinních žláz (je také autozomálně dominantní nemoc). Protože nebyly provedeny genetické testy, nebyly tyto teorie zcela vyvráceny, ale považují se za nepravděpodobné.

Několik studií prokázalo, že i výškový rozdíl tří centimetrů může vyššímu člověku přinést až $1000 navíc. Tak jako výška, i rasa anebo pohlaví zaměstnance ovlivňují rozdíl v příjmu. Výška určuje nejen výši vašeho příjmu, ale i vaše sociální či kariérní úspěchy.

Tento poznatek vychází i z historie voleb amerických prezidentů. Podle statistik pouze pět amerických prezidentů nepřevýšilo výškový průměr. Většina prezidentů měla až o deset centimetrů k dobru nad průměrnou výškou obyvatelstva. Jen pro zajímavost - mezi pět nejvyšších amerických prezidentů se řadí Abraham Lincoln, Lyndon Johnson, Bill Clinton, Thomas Jefferson a Franklin Roosevelt. 

 

Výška tedy predikuje i váš možný politický úspěch. Nicméně i zde výjimka potvrzuje pravidlo. Nejmenší americký prezident James Madison napsal nejobsáhlejší část americké ústavy.

 

Takže jak to tedy s tou výškou je? Proč vysocí lidé převyšují ty malé jak výškově, tak i na poli úspěchů? Přináší výška respekt a sebevědomí? Nabízí se otázka, zda jsou vysocí lidé úspěšnější proto, že si o nich ostatní lidé myslí, že jsou lepší, anebo je to z toho důvodu, že oni sami mají vyšší sebevědomí.

 

Nad touto otázkou se zamýšleli tři ekonomové z Pensylvánské University Nicola Persico, Andy Postlewaite a Dan Silverman. Tito ekonomové přišli se zajímavým řešením. Dnes vysocí lidé, kteří byli malí jako středoškoláci, mají i nižší platy. Naproti tomu středoškoláci, kteří na střední škole převyšovali své spolužáky, ale pak se těmto lidem růst zastavil a dnes zdaleka nepatří mezi vysoké, mají dnes platy vyšší. Souvisí tedy výška v době puberty s vaším dalším pracovním a společenským životem? Podle ekonomů z Pensylvánské Univerzity ano. Tím pádem to ale odstraňuje možnou diskriminaci, vzhledem k tomu, že zaměstnavatel si může jen stěží zjistit vaši výšku během středoškolských studií.

 

Příčina výše popsaného jevu je v tom, že vysocí středoškoláci se sami prezentují jako lídři skupiny nebo třídy. To jim dodává značné sebevědomí. A právě toto sebevědomí se pak projevuje i v dalších mimoškolních aktivitách, do kterých se vysocí zapojují mnohem častěji, nežli menší lidé. Jak říká staré přísloví: Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. To samé je možné říci i o sebevědomí. Ti, kteří se v šestnácti cítili být vůdci skupin, cítí se tak i ve třiceti. To, že v šestnácti měli lepší tělesné dispozice, jim z větší části k tomuto sebevědomí přispělo. Alespoň tak objasňují relační rozdíl mezi výškou a platem zmiňovaní ekonomové.


 


Zdroj: Landsburg, Steven E. "Why do tall people make more money?" Weblog post. SLATE. 25 Mar. 2002. 20 Feb. 2009 <http://www.slate.com/id/2063439>.

Datum: 22.03.2009 12:00
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz