Akční střílečky doporučenou léčbou neostrého vidění  
Možná to už jenom málokoho překvapí, ale akční střílečky se opět ukázaly jako výborný medikament pro civilizací tak namáhaný zrak.ˇ

 

Zvětšit obrázek
Unreal Tournament 2004. Onslaught na Torlanu. Vaše oči to ocení. Kredit: Epic Games.

Je to už více než dva roky, co Osel komentoval nesmírně zajímavý výzkum Daphne Bavelierové z University of Rochester ve státě New York, který se orientuje na důsledky hraní počítačových her pro zrak dotyčných hráčů.

Zvětšit obrázek
The Sims 2. Okouzlující, ale očím příliš neprospěje. Kredit: Electronic Arts.

Oproti obecnému opovržení až nepřátelství, které lékaři dávají vůči počítačovým hrám najevo, se Bavalierové podařilo doložit, že hraní počítačových her, a to přímo těch nejzatracovanějších her, totiž nekompromisních akčních stříleček, přesně takových, které média s oblibou spojují s mladými masovými střelci, prokazatelně a podstatně vylepšuje zrakové schopnosti hráčů.

 

Právě Bavalierová s dalšími spolupracovníky už před šesti lety zbourala mýtus o škodlivosti hraní her pro zrak, když zjistila, že úspěšní hráči jsou dobří především díky různým zrakovým trikům a dovednostem, kterými svůj zrak vlastně významně cvičí.

 

Bavalierová od té doby nespala na vavřínech. Její tým nedávno uveřejnil výsledky dalšího výzkumu, podle nějž hraní akčních stříleček prokazatelně vylepšuje schopnost vnímat při vidění kontrasty, což je dovednost, kterou využíváme především k vidění ve tmavém, obtížně průhledném prostředí, kde nevidíme barvy, ale jenom šedou. Nejde přitom o žádné nenápadné změny k lepšímu, častí hráči akčních her jsou ve vnímání kontrastů až o téměř 60 procent lepší, než zbytek populace. Až doposud se přitom myslelo, že schopnost rozeznávat jemné rozdíly v odstínech šedé není možné nijak vylepšit a že jediným schůdným řešením pro porouchané vnímání kontrastů jsou násilné změny optiky oka, buď speciální brýle nebo operace oka.

 

 

Zvětšit obrázek
Call of Duty 2. Pro oči rovněž dobrá volba Kredit:Google.

Vědci ke svým závěrům dospěli v experimentu se 22 zdravými studenty bez předešlé zkušenosti s hraním počítačových her, které rozdělili do dvou skupin. Jedni hráli populární akční pecky Unreal Tournament 2004 a Call of Duty 2, druzí trávili čas u sociálního simulátoru The Sims 2, což je vizuálně bohatá hra se spoustou grafických detailů, na rozdíl od akčních stříleček ale od hráče nevyžaduje intenzivní koordinaci vizuálního vnímání a jemné motoriky.

Zvětšit obrázek
Amblyopie s nadsázkou. Děti jistě nejsou proti. Kredit: Amblyopia.

 Dobrovolníci obou skupin odehráli v přidělených hrách během 9 týdnů celkem nijak moc objemných 50 hodin.

 

A jak to celé dopadlo? Skoro až nad očekávání. Hráči akčních stříleček se za 9 týdnů zlepšili v rozlišování kontrastů šedé o ohromujících 43 procent, což se už docela blíží zmíněnému rozdílu mezi pravidelnými hráči a neherní populací. Ti, kteří hráli Sims, splakali nad výdělkem. Ve vnímání kontrastů se nezlepšili ani trochu. Podle Bevalierové a spol. hraní náročných akčních stříleček cvičí mozek ve zpracovávání vizuálních vjemů a tím vylepšuje jeho výkony. Naprosto úžasné je, že blahodárný efekt střílení rotačním kulometem a odpalování granátů přetrvává velice dlouhou dobu, celé měsíce až roky od skončení herního tréninku.

 

Kdyby měl někdo snad pocit, že to jsou zbytečné hrátky nudících se učenců, pak je rozhodně mimo. Bevalierová se svými kolegy již pracuje na využití svých poznatků v léčbě nepříjemného onemocnění amblyopie, někdy též přezdívaného lazy eye, čili líné oko, což je porucha ostrosti zraku, způsobená potížemi při zpracování signálu z jednoho oka. Amblyopie není nic vzácného, v západní civilizaci postihuje zhruba 3 lidi ze sta. V dětství se ještě dá odstranit, ale často se na ni nepřijde a v dospělosti se s ní až dosud nedalo nic dělat. Teď je ale na obzoru účinná léčba a amblyopici se už mohou zvolna poohlížet po akčních hrách.

 

 

Vidění s amblyopií (nalevo) není nic příjemného. Kredit: Google.

Je to vlastně úžasný paradox, zběsilé počítačové hry, dlouhá desetiletí obviňované z toho, že kazí zrak, ho teď budou léčit. Jestli jsou manažeři počítačových firem co k čemu, tak se v brzké době dočkáme kouzelných reklam, v nichž bude nový nový Unreal Tournament doporučovat pět ze čtyř oftalmologů.

Zvětšit obrázek
Jde o vaše oči, takže nabít zbraně a vzhůru do boje! Kredit: Epic Games.

Mimochodem, platila by ho zdravotní pojišťovna?ˇ

 

Pramen: ScienceDaily 23.3.2009, Wikipedia

 

Datum: 04.04.2009 09:23
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz