Bouře chřipky ve sklenici vody  
Může se opakovat rok 1918, kdy španělská chřipka zabila víc lidí, než světová válka? Máme se bát nachlazených prasat? Nebo je horší sponzorský tlak na vědecké studie spolehlivosti chřipkových vakcín?ˇ

 

Zvětšit obrázek
Družba s prasaty se dneska nevyplácí.Kredit: Webshoots.

Už to vypadalo, že mediální šílenství kolem ptačí chřipky spláchl čas. Doslova v poslední chvíli ale přichází nečekaná záchrana v podobě chřipky prasečí. Až to tak trochu dělá dojem promyšlené virálně virální reklamy. Před několika dny se nejprve v Mexiku a pak v celém globalizovaném světě rozběhla panika.

 

Zvětšit obrázek
Stačí být důsledný a chřipka nemá šanci. Kredit: Google.

Podle nejnovějších článků mají být šílená prasata, totiž pardon prasečí chřipka, do měsíce i u nás ve Střední Evropě. Je to namixovaný virus chřipky A ze skupiny H1N1, který se zřejmě šíří i kapénkovou infekcí mezi lidmi. Podle mediálně dostupných dat to zatím vypadá na úmrtnost v řádu procent, což je docela vysoké číslo. Reálné počty budou jistě nižší, máme se ale přesto bát?

 

Některé panikáře, kteří se bojí i duhy nebo teplejšího počasí, neuklidní asi vůbec nic a nejspíš až do smrti nepozřou ani ždibec vepřového. Pro nás ostatní to nemusí být tak jednoznačné, jak ukazuje story právě zmíněné ptačí chřipky. Jak podotýká biolog Bruce Levin z Emory University, virus ptačí chřipky ze skupiny H5N1 je sice drsný zabiják s úmrtností nakažených podle některých odhadů až 90 procent, za 15 let od svého nalezení se ale nezmohl na nic většího. Mrtvé labutě na Vltavě a občasné brutální čistky slepičích farem nestojí v porovnání s celosvětovou pandemií vůbec za řeč. Nepomohla ani vyčerpávající mediální kampaň a modlitby farmaceutických firem, H5N1 je podle všeho jako masový vrah k ničemu.

 

Na druhou stranu, mediální humbuk kolem ptačí chřipky poplašil spoustu odborníků, a ti ve stresu vyplodili za krátkou dobu nová data, metodiky, testy a výzkumné projekty v celé řadě oborů, od imunologie až po evoluci chřipkových virů. Strach dokonce přinutil vědce vykopat španělskou chřipku z roku 1918 a zjistit o ní spoustu zajímavých věcí. Díky tomu všemu budeme čelit novým útokům chřipkových virů, které nepochybně přijdou i po prasečí chřipce, připraveni daleko lépe, než ještě před pár lety.

 

Taky neexistovaly žádné protivirové léky, které by mohly zmírnit průběh nemoci a omezit další šíření virů

Bude se někdy opakovat rok 1918, kdy obzvlášť hnusný virus, shodou okolností taky H1N1, přímo či nepřímo pozabíjel desítky milionů lidí? Podle Levina už v žádném případě ne. Díky pokroku biologie a medicíny jsme úplně někde jinde a přestože nemůžeme přesně předpovědět, jaké viry přijdou, jsme na tom dnes tak dobře, že si na nás pandemická chřipka prakticky jistě vyláme zuby.

Zvětšit obrázek
Prasečí chřipka v pondělí kolem poledne. Růžově podezření, fialově potvrzené případy, žlutě falešný poplach. Hrobečky bez tečky znamenají smrt. Kredit: Google Maps.

Lze ostatně číst i mezi řádky v poplašených zprávách. Přes veškerou paniku je úžasné, že svět je okamžitě připravený k akci, víme skoro o každém nemocném a laboratoře se jen třesou na to, aby s prasečím virem zatočily.

 

Každý strašpytel by si měl připomenout, jaké poměry panovaly v roce 1918.

 

1. Nebylo vůbec jasné, že původcem smrtící pandemie je chřipkový virus.
2. Neexistovaly vůbec žádné dostupné vakcíny, ani nebyla žádná možnost je v dohledné době vyrobit.
3. Taky neexistovaly žádné protivirové léky, které by mohly zmírnit průběh nemoci a omezit další šíření virů
4. Nebyla  dispozici žádná antibiotika a podobné přípravky, které by mohly zamezit sekundárním bakteriálním infekcím. Právě ty ale mohly ve skutečnosti být hlavní příčinou většiny úmrtí na španělskou chřipku.
5. A především, celý svět byl těsně po devastující globální válce, v mnoha oblastech byla rozvrácená lékařská péče, zhroucená ekonomika, scházely potřebné finanční prostředky a tolik potřebná globální komunikace byla na velice mizerné úrovni.

 

Pokud je ve chřipkové vědě něco závažným problémem, pak je to problematická vazba na farmaceutické firmy. Ne, že by bylo něco špatného na tom, že chřipka je velký byznys, potíže přicházejí ve chvíli, kdy tenhle byznys začne kazit kvalitu vědeckého výzkumu a publikací.

 

Poměrně šokující informace v tomhle směru přinesl Tom Jefferson z Cochrane Vaccines Field, což je v Itálii sídlící odnož mezinárodní neziskové organizace Cochrane Collaboration, zabývající se kontrolou medicínských postupů a vyrobků. S dalšími kolegy analyzovali celkem 274 studií chřipkových vakcín, přičemž sledovali například použité metodiky výzkumu, impakt faktor časopisu, který dotyčnou studii uveřejnil a citační ohlas studií ve vědecké literatuře.

 

Tamiflu. Firma Roche se těší na pohádkové žně. Kredit: Google.

Badatelé zjistili, že nejvýznamnější faktorem ovlivňujícím úroveň časopisu, do něhož se studie dostala a její citovanost jinými autory, byl sponzoring. Studie částečně nebo plně placené farmaceutickým průmyslem na tom byly lépe než ostatní. Zároveň se ukázalo, že studie účinnosti vakcín proti chřipce jsou obecně slabé kvality, přičemž studie s pozitivními výsledky jsou prokazatelně metodologicky horší, než studie se záporným výsledkem. Za normálních okolností by to byla prkotina, ale kdyby nějakým omylem došlo k nejhoršímu, tak to bude stát lidské životy.

 

Právě teď startuje nové kolo chřipkového mediálního běsnění, při kterém se budou nejvíc smát akcionáři farmaceutických firem. Pokud má být věda významným pomocníkem proti všelijakým chřipkám, měla by si uchovat co největší nezávislost na sponzorech, ať už je to podivínský milionář, farmaceutický gigant nebo třeba škrobený státní úředník.

________________________________________________________________
Kvůli prasečií chřipce se na letištích dávají termokamery a ti kdo mají vyššíi teplotu jsou bez milosti posláni do karantény. U nás v Ruzyni vyvěsili leták s popisem priznaků a doporučením aby člověk, který je má, sám vyhledal lékaře.....


Prameny:

ScienceDaily 2.3.2009

ScienceDaily 12.2.2009,

 

 

 

Datum: 28.04.2009 01:39
Tisk článku

Související články:

Univerzální vakcína na chřipku     Autor: Josef Pazdera (18.12.2013)
Genetici môžu vysvetliť ťažší priebeh chrípky u Číňanov     Autor: Tomáš Molčányi (03.02.2013)
Necenzurujte vědu ve jménu biologické bezpečnosti     Autor: Stanislav Mihulka (22.06.2012)
Vedci našli gén, ktorý robí z chrípky zabijaka     Autor: Matej Čiernik (03.04.2012)
Bestie pod zámkem     Autor: Jaroslav Petr (24.12.2011)



Diskuze:

je to přehnané

Zdeněk Zadražil,2009-04-30 09:39:32

O mediální kachnu sice nejde a je samozřejmě dobře, že se něco děje. Ale to, co se sype na všechny lidi z medií je opravdu ubohé.... vude se jen můžeme dočíst, kolik lidí umírá a jak vznike světová pandemie atd atd. A oravdu, média se uboze přiživují... Lidé kupují noviny,sledovanost zpráv stoupá... lepší by bylo, kdyby se z médií chrlila pravdivá data a hlavně informace o tomto viru, různým případným opatřením atd... ovšem o to nikomu z těchto lidí nejde... jen vydělat na daném problému co nejvíc, což se daří, protože panika se mezi lidmi šíří velmi rychle a snadno...

Odpovědět

Frantisek Vrata,2009-04-29 20:07:14

Bohuzel v tom mate naprostou pravdu.Ale kdyz budeme paranoidni a pripustime ze by se mohla opakovat situace z 1918 je urcita obava na miste.Lidstvo je ale asi nepoucitelne a vzdycky se radsi zene za senzaci nezli se zamyslet nad dlouhodobymi trendy...

Odpovědět

Ideální nemoc

Ota Beran,2009-04-29 10:12:16

Chřipka je ideální nemoc pro pohádkové zisky farmaceutických firem, tak proč by se na tom trošku nepřiživila i média, vždyť ony se i noviny pak lépe prodávají. Z umírání miliónů dětí například v subsaharské Africe na docela obyčejný hlad a nemoci způsobené nedostatkem pitné vody takový kšeft nekouká a je to mediálně nezajímavé. Ale virus chřipky co přeletí letadlem a může nás zabít to je pane vděčné téma.

Odpovědět

Bohuzel Lukasi...

Frantisek Vrata,2009-04-29 08:56:39

Ano bohuzel je to tak s tou obranou silneho organismu.Tak dlouho a uporne bojuje ze vytvori obrovske mnozstvi tekutin a sve vlastni telo udusi...V nekterych pripadech je opravdu kdyz telo tolik nebojuje, virus projde svym cyklem a clovek se uzdravi...

Odpovědět

Frantisek Vrata,2009-04-28 22:36:32

Nechci vybizet k nejakemu davovemu silenstvi a skupovani Tamiflu ale chtel bych pripomenout ze se zda ze je tento virus velice lehce prenosny z cloveka na cloveka o cemz svedci velice rychly narust pripadu deti ze skoly v New Yorku.Dale je rychleji siritelny nezli chripka spanelska jelikoz se neobycejne rozvinulo cestovani z kontinentu na kontinent.A spanelska chripka nekosila nejake podvyzivene chudaky starce a deti ale nejsilnejsi lidi, jejichz obranne systemy tak dlouho vzdorovaly, misto aby nechaly vir "vyhrat" a odeznit az z te obrany zemreli...Takze nepanikarit ale byt aspon trochu obezretni se urcite vyplati.

Odpovědět


Umřu?

Lukáš Lahoda,2009-04-29 00:21:45

Takže když jsem odolný a normální chřipka si na mě nepřijde, tak na tu prasečí umřu? To jí moje hloupé tělo, kterému jak blbý zajišťuji přísun vitamínů až pod nos, neporazí?

Odpovědět

Věra Bartáková,2009-04-28 20:47:50

Díky, pane Mihulko. Nemám ráda davové šílenství a článek mě opravdu potěšil. Ještě stále hloupost nezvítězila! Máte o spřízněnou duši víc.

Odpovědět

Praseci ? Veprove ?

Antonin Holik,2009-04-28 14:26:41

Pokud vim zadne nemocne prase nebylo nalezeno. Zda se ze vepri jsou proti tehle praseci chripce zatim docela odolni.

Odpovědět

Situace se od r 1918 moc neliší.

Jaroslav Mácha,2009-04-28 10:14:34

Vakciny proti prasečí chřipce nefungují a rezistence vůči antivirotikům vzniká snadno, viz rezistentní kmeny azijské chřipky. Snad jediný podstatný rozdíl je podvýživa po válce v evropské populaci, ale španělská chřipka zabíjela velice úspěšně i v USA. Podmínky šíření infekce jsou příznivější díky letecké dopravě. Otázkou zůstává infekčnost a mortalita, zatím nejsou data. Připoměl bych, že 2,5% mortalita španělské chřipky stačila zabít ca 50 milionů lidí. Reálné nebezpečí tedy existuje, nejde jen o mediální kachnu.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz