Nový lék na nehojící se zlomeniny  
Teriparatid, lék schválený k léčbě osteoporózy, výrazně urychluje hojení komplikovaných zlomenin.

 

Zvětšit obrázek
Parathormon produkovaný příštítnými tělísky je hlavním regulačním hormonem metabolismu vápníku a fosforu především proto, že zasahuje do regulační činnosti ledvin, zažívacího traktu a kostí. (Obr: Wikimedia)

Američtí lékaři z University of Rochester představili na kongresu Orthopaedic Research Society výsledky studie, do které bylo zařazeno 145 pacientů s nehojícími se zlomeninami. Polovině nemocných nesrostly zlomené kosti ani půl roku po úrazu. Tito lidé trpěli velkými bolestmi, protože volné konce zlomených kostí se mohly pohybovat  a dráždily okolní nervová zakončení. Když dostali tito pacienti lék teriparatid předepisovaný lidem trpícím řídnutím kostí, začaly drtivé většině  kosti srůstat. U 93% pacientů k tomu došlo během osmi až dvanácti týdnů Zároveň se nemocným ulevilo od bolestí.


Vedoucí týmu Susan Bukatová si všimla nečekaného účinku léku náhodou, když jedné pacientce s nehojící se zlomeninou předepsala lék, kterým chtěla zastavit řídnutí kostí a snížit tak riziko dalších zlomenin. Ženě ustoupily bolesti a kosti jí srostly.


Hojení zlomeniny je komplikovaný proces. Jako první přicházejí na řadu kostní buňky zvané osteoklasty. Ty vyčistí zlomeninu ode všech úlomků. V této fázi hojení se mohou volné konce zlomené kosti stále ještě volně pohybovat a působí nemocnému bolesti. Ty poleví, teprve když se vytvoří v poškozeném místě vrstva chrupavky, která zlomenou kost spojí. Chrupavka zvápenatí a to je chvíle, kdy přicházejí ke slovu buňky zvané osteoblasty,  aby nahradily chrupavku plnohodnotnou kostí. 


Ve většině případů pomohou lékaři pacientovi tím, že zlomenou kost zpevní například sádrovým „krunýřem“ nebo nejrůznějšími výztuhami, hřeby či šrouby. U některých typů zlomenin, například u zlomenin pánve, je ale taková pomoc velmi komplikovaná a pacienti trpí bolestmi, dokud jim kosti nesrostou. Zlomenina pánve se může hojit tři nebo čtyři měsíce. Tento úraz není žádnou vzácností. Jen ve Spojených státech si ročně zlomí pánev asi 60 000 lidí.


 

Zvětšit obrázek
Teriparatid je rekombinantní technologií vyrobená účinná část molekuly parathormonu (aminoterminální fragment rhPTH (1-34) produkovaný bakterií Escherichia coli. Identické 34-N terminalní sekvence aminokyselin endogenního humánního parathormonu). Teriparatid prospívá kmenovým kostním buňkám a osteoblastům a urychluje léčbu zlomenin.

Teriparatid posiluje práci kmenových kostních buněk, které mají obnovu poraněné kosti na starosti. Kost pak velmi rychle buduje mnohem silnější spojovací chrupavkovou vrstvu. Ta je záhy nahrazována kostí vytvořenou nabuzenými osteoblasty. Díky tomu se volné konce kosti už za krátký čas spojí, přestanou se pohybovat a dráždit nervy. To je důvod, proč hojení s teriparatidem postupuje tak rychle a záhy zažene bolesti.


Zkoušky dále pokračují. Pokud se naplní příslib prvních experimentů, může být přínos teriparatidu pro léčbu zlomenin obrovský. Lékaři odhadují, že asi 5% všech zlomenin se nehojí nebo jejich hojení postupuje nepříjemně pomalu. Problematické je hojení kostí především u straších lidí.


„Věříme, že správné podávání teriparatidu můžeme otočit biologické hodiny kostí nazpátek,“ říká jeden z členů rochesterského výzkumného týmu  Edward Puzas.
Bakatová je přesvědčena, že s použitím léku bude možné zkrátit léčbu zlomenin na polovinu. Americká lékařka spočítala, že stačí, když se pobyt pacienta v nemocnici zkrátí o jeden týden, a náklady na léčbu se tím vrátí. Urychlené hojení komplikovaných zlomenin, jako jsou zlomeniny pánve, může také snížit riziko vážných zdravotních komplikací.


„Většina lidí netuší, že zlomeniny pánve provází podobné riziko komplikací jako zlomeniny krčku stehenní kosti. Zhruba jedna čtvrtina starších žen, které utrpěly zlomeninu pánve, umírá do jednoho roku po úrazu,“ říká Susan Bukatová.

 

 


 

Datum: 04.05.2009 11:14
Tisk článku

Související články:

Dlouhý život bez nemocí podle rypošů     Autor: Dagmar Gregorová (29.08.2023)
Jak neurony mluví do tvorby našich faldů a schopnosti spalovat kalorie?     Autor: Josef Pazdera (09.08.2020)
Občasné hladovanie predlžuje život     Autor: Matej Čiernik (21.11.2019)
Australská umělá inteligence SAM vyvinula první vakcínu     Autor: Stanislav Mihulka (14.07.2019)
Čip z CERNu se uplatnil v barevném 3D rentgenovém skeneru     Autor: Stanislav Mihulka (12.07.2018)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz