Miniaturní systém tří asteroidů objeven poblíž Země  
Radarová pozorování v Mohavské poušti a v Portoriku přinesla další pěkný systém jednoho většího a dvou malých asteroidů. Dříve poměrně nudný balvan 1994 CC je tak najednou mnohem zajímavější.

 

 

Zvětšit obrázek
Zátiší s Goldstone. Kredit: NASA.

Někdy se až nechce věřit, co všechno může být v kosmickém prostoru. Ale podle všeho je to jednoduché, možné je totiž zřejmě opravdu úplně všechno. Astronomové nedávno ulovili další z blízkozemních objektů skládající se z jednoho asteroidu a dvou maličkých oběžnic.

 

Zvětšit obrázek
Klíčové snímky odhalující 1994 CC jako trojitý systém asteroidů. Kredit: NASA.

 

Objev se povedl obsluze radarového systému NASA – Goldstone Solar System Radar, který je součástí Goldstone Deep Space Communications Complex. Tento komplex sídlí v krásné Mohavské poušti na území amerického státu Kalifornie, kde ho provozuje ITT Corporation pro slavné oddělení NASA Jet Propulsion Laboratory. Přímo v areálu této observatoře jsou prý k vidění mnohá pouštní zvířata a rostliny - včetně místních chřestýšů, takže zdejší výzkum nepostrádá kouzlo divočiny. Goldstone Solar System Radar pozoruje povrchy Měsíce, Venuše, Marsu, měsíců Jupitera a dalších těles naší planetární soustavy, včetně relativně blízkých asteroidů.

 

 

Marina Brozovic z Jet Propulsion Laboratory a její tým s pomocí zmíněného Goldstone Solar System Radar zaměřili svoji pozornost na dosud málo známý asteroid 1994 CC, který se v té době pohyboval ve vzdálenosti 2,5 miliónů kilometrů od Země. Tento asteroid si nepochybně zaslouží naší pozornost, protože patří mezi Objekty blízké Zemi (anglicky NEO, near-Earth object). Původně byl objeven v roce 1994 Jimem Scottim z projektu Spacewatch, spuštěného na University of California. Tehdy ale na něm nebylo shledáno nic moc zajímavého.

 

Zvětšit obrázek
Slavná observatoř Arecibo v Portoriku. Kredit: Underhill Geomatics Ltd.

 

Ve skutečnosti se 1994 CC skládá z centrálního objektu, který má v průměru přibližně 700 metrů a dvou malých měsíčků, které kolem něho obíhají.

Zvětšit obrázek
Observatoře na Kitt Peak využité projektem Spacewatch. Kredit: Jim Scotti.

Zatím to vypadá, že každý z nich má v průměru něco přes 50 metrů. Pozorování potvrdila i slavná Arecibo Observatory v Portoriku. Místní šéf Mike Nolan a jeho lidé na radarových snímcích našli rovněž jeden velký a dva malé objekty a jejich měření doplnila informace získané díky Goldstone Solar System Radar.

 

Není to úplně první trojitý systém asteroidů. Ve skutečnosti jde o druhý známý trojitý systém mezi asteroidy blízkými Zemi, přičemž se odhaduje, že mezi asteroidy jich nebude více než jedno procento. Asteroid 1994 CC se teď už zase vzdaluje od Země do mrazivého vesmíru. Na jeho další průlet si naši potomci budou muset počkat do roku 2047, kdy se veselé trio asteroidů zase ukáže poblíž Země, opět zhruba ve vzdálenosti 2,5 miliónu kilometrů.

 

   
Chřestýš mohavský (Crotalus scutulatus), častý host v Goldstone Observatory. Kredit: Jason Penney, KingSnake.
 
Poetika v Mohavské poušti. Kredit: NASA, Wikimedia Commons.
 


Literatura
ScienceDaily 10.8. 2009, Wikipedia (1994 CC, Goldstone Deep Space Communications Complex).

 

Datum: 13.09.2009 21:50
Tisk článku

Související články:

Vznikl podivný Hektor ledovou kolizí?     Autor: Vladimír Pecha (03.04.2014)
Setkání s kosmickým diamantem     Autor: Pavel Koten (08.09.2008)
Datura se rozpadla před 450 tisíci lety     Autor: Pavel Koten (12.06.2006)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz