První u nás, třetí na světě  
Kdyby se to povedlo českým fotbalistům nebo klukům, co celý život šťouchají zahnutým klackem do kusu černé gumy, byli by slavní. Když se to povedlo českému biologovi Petrovi Dvořákovi, věděla o tom jen hrstka zasvěcených.


 

Hlavní důvod, proč si Jaroslav Petr pozval přednostu ústavu biologie Lékařské fakulty Masarykovy university v Brně doc. Ing. Petra Dvořáka, CSc. k rozhovoru do pořadu Vstupte! Českého rozhlasu Leonardo, je fakt že Petr Dvořák vytvořil spolu s Alešem Hamplem v roce 2003 první české lidské embryonální kmenové buňky. V té době to byly třetí lidské embryonální kmenové buňky na světě. Naši vědci předběhli takové biologické velmoci, jako je Velká Británie. Česká veřejnost tenhle skvělý úspěch asi nikdy plně nedocenila.


Jak se dostane absolvent Vysoké školy zemědělské v Brně k vědě a lidským embryonálním kmenovým buňkám? Jak je českému vědci v zahraničí a jak mu je doma? Co všechno lidské embryonální kmenové buňky slibují? Čeho se bát a čeho ne?  To všechno se můžete dozvědět buď v přímém přenosu 27. října 2009 v 11.00 na Českém rozhlasu Leonardo nebo kdykoli později tak, že si stáhnete záznam rozhovoru z rozhlasového archivu, ale také zde  na Oslu v rubrice Audio.

Autor: Redakce
Datum: 27.10.2009 10:44
Tisk článku

Související články:

Kmenové buňky z lidské moči překypují regeneračním potenciálem     Autor: Josef Pazdera (03.07.2022)
Že by už konečně schůdná léčba cukrovky prvního typu?     Autor: Josef Pazdera (21.01.2019)
Kmenové buňky léčí „chemobrain"     Autor: Josef Pazdera (16.02.2015)
Průlom v pěstování embryí z kmenových buněk     Autor: Stanislav Mihulka (09.04.2014)
Renovací kmenových buněk se podařilo posílit ochablé svaly     Autor: Josef Pazdera (26.02.2014)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz