Příbuzní HIV žili už v pradávných savcích  
Molekulární archeologové vykopali v genomu lenochodů viry ze skupiny složitých retrovirů, které jsou blízce příbuzné HIV. Jak se zdá, savci čelí těmto kluzkým potvorám už déle než 100 miliónů let.

 

Zvětšit obrázek
Roztomilý, ale nepříliš akční lenochod krátkokrký . Kredit: The Regents of the University of Michigan.

Existence viru HIV je v geologickém měřítku historie života na Zemi opravdu jenom blesková záležitost. Ani ne mrknutí oka. Asi jenom málokoho by napadlo, že linie příbuzenstva HIV sahá do velice dávných časů. Přesto je to tak. Dozvídáme se to díky úžasné virové molekulární archeologii, která už několik let udivuje svět vykopávkami v DNA dnešních tvorů. Poklady virální molekulární archeologie totiž nejsou ukryté v zemi nebo na mořském dně, ale přímo uvnitř jader buněk, která ukrývají mnohá zapomenutá tajemství minulosti.

 

Zvětšit obrázek
Human foamy virus (HFV). Kredit: Stanford.

Virálním molekulárním archeologem je i Aris Katzourakis z Oxford’s Department of Zoology a Institute for Emergent Infections, které jsou součástí britské James Martin 21st Century School. S týmem spolupracovníků vykopával fosilní sekvence z genomu lenochoda krátkokrkého (Choloepus hoffmanni, anglicky Hoffmann"s Two-toed Sloth) a podařilo se mu tam objevit pozůstatky dávného viru z příbuzenstva HIV. Podle Katzourakise měli ohromné štěstí, i když lenochodi jsou sami o sobě starobylí a podivní, takže by se u nich nějaká taková molekulární fosilie dala i tušit. Jako chudozubí savci z řádu Xenarthra představují ozvěnu dávných časů, která je jenom skromným zbytkem kdysi pestré linie savců.

 

Badatelé v lenochodech objevili takzvané endogenní retroviry, sekvence takzvaných „foamy“ virů, čili spumaretrovirů, složitých retrovirů, které jsou blízké lentivirům, mezi nimiž najdeme i HIV a všechny jeho opičí příbuzné. Jsou to bývalé viry, které kdysi uvízly v genomu svých hostitelů a od té doby se víceméně poslušně replikují s celou DNA lenochodů. Podobné viry se již dříve našly u nám poměrně blízce příbuzných lemurů nebo zajíců, ale asi nikdo nečekal, že by složité retroviry doprovázely už předky moderních savců, kteří žili hluboko ve druhohorách. Jednoduché retroviry složené z pár základních genů jsou přitom v genomech různých zvířat poměrně běžné.

 

 

Zvětšit obrázek
Svérázný životní cyklus viru HFV Kredit: Stanford.

Detailní analýzy Katzourakise a spol. ukazují, že nově objevené lenochodí foamy retroviry (Sloth Endogenous Foamy Virus, SloEFV) vlezly do genomu předků lenochodů už před tím, než Jižní Ameriku kolonizovaly pokročilejší linie savců. Tento drahocenný úlovek molekulární archeologie je tudíž hezkým dokladem prastaré hry, kterou hraje imunitní systém savců se složitými retroviry už minimálně 100 miliónů let.

 

Zní to jistě hrdě, že už hodně hluboko v období křídy, kdy byl asteroid ohlašující konec druhohor jenom velice vzdáleným snem budoucnosti, se naši předci rvali s předky dnešních retrovirů. Asi ale není třeba zdůrazňovat, kdo měl v tomto boji navrch. Maličké a nekompromisní viry jsou vždy o krok napřed – tak tomu bylo v křídě a je to tak i dnes. Naše oslavovaná imunita se vyladila právě v důsledku těchto třenic a stejně je na potomky tehdejších retrovirů krátká.

 

Zvětšit obrázek
Lenochod je přes endogenní retroviry vcelku optimistický. Kredit: Fauna Forever Tambopata.

Je pozoruhodné, že nejen HIV, ale i samotné foamy viry lezou mimo jiné i do lidí. Lidský Human foamy virus (HFV) byl poprvé izolován v roce 1971 v Keni z buněk pacienta, který trpěl nasofaryngeálním karcinomem. Postupně se ukázalo, že jde jenom o jednu z mnoha variant opičího retroviru Simian foamy virus (SFV) a že se do člověka dostal patrně jen souhrou nešťastných okolností. Do dneška nebyl prokázán přenos viru HFV, či správněji SFV, ze člověka na jiného člověka. Přesto virologové foamy viry hlídají. Je totiž zřetelně vidět, že foamy viry jsou blízce příbuzné virům HIV a SIV a proto je dobré mít se na pozoru. Foamy viry jsou dnes populární i mezi genetickými čaroději, kteří je považují za velmi nadějné kandidáty na vektory pro terapie založené na kmenových buňkách. Vykuchané foamy viry by se tak v blízké budoucnosti mohly stát základem technologie, která třeba změní medicínu. I proto je zajímavé znát jejich dávnou historii.

 

Zdroje:

ScienceDaily 29.9. 2009, Science 325: 1512, Retrovirology 6(Suppl 2):O1, Wikipedia (Human foamy virus).

Datum: 03.11.2009 09:32
Tisk článku

Související články:

Sexuální přenos HIV v přímém přenosu     Autor: Josef Pazdera (14.05.2018)
Nový způsob boje proti HIV     Autor: Josef Pazdera (19.04.2018)
Rakovina, kterou přinesla tasemnice     Autor: Stanislav Mihulka (09.11.2015)
Ženy před HIV ochrání speciální „prstýnek“     Autor: Josef Pazdera (01.10.2013)
30 rokov od objavenia vírusu HIV, ktorý spôsobuje AIDS     Autor: Matej Čiernik (21.09.2013)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz