CLIMATEGATE: Důkazy o globálním oteplování sežral pes?  
Climate Research Unit v Norwichi na University of East Anglia je kromě NASA asi nejvýznamnější klimatologické pracoviště na světě.

 

Na webu CRU se dočtete: "Z práce CRU měl asi největší mezinárodní dopad projekt, který v CRU začal v roce 1978: vytváření grafů vývoje globálních teplot... Od roku 1986 byly zahrnuty i teploty oceánů... tak vznikla historicky první syntéza pevninských i oceánských teplot, která prokázala, že za posledních 157 let se planeta oteplila o téměř 0,8°C."
Grafy se slepují z údajů tisíců světových meteorologických stanic (které byly ovšem navrženy pro jiné účely než sledování globálních teplot). Surová data se přitom musí upravit a různě korigovat, protože každá meteo-stanice má jiný způsob měření, jiné podmínky atd. Je to tak trochu sčítání jablek a hrušek. Výsledkem je tzv. kompozit.

 


Chtěli byste je zkontrolovat, jestli to mají slepené správně? Jaké úpravy provedli na datech jednotlivých stanic? Kompenzovali dostatečně efekt "městských tepelných ostrovů"? Oteplilo se opravdu o tolik, co tvrdí? Smůla. Phil Jones v létě 2009 oznámil, že původní surová data se ztratila. A ani neví kdy. Má jen zahlazené upravené výsledné grafy.
"V 80. letech nebyly kapacity, abychom mohli skladovat všechno, tak jsme uchovávali jen upravená data kvůli zachování homogenity. Proto jsme neuchovávali původní surová data, pouze data s přidanou hodnotou (tj. která prošla kontrolou kvality a homogenizací)." Říká Phil v srpnu 2009. Opravdu se soubory kdysi ztratily? Nebo je zničil v létě 09? Nebo stále existují a jen nám je nechce ukázat?

Prý se dochovala aspoň surová data pro některé země, se kterými CRU měla dohodu o prodeji dat. Phil ale krčí rameny. "Víme, že existovaly další soubory dat, ale nemůžeme je najít. Asi se ztratily, když jsme se v 80. letech několikrát stěhovali." Kdo ví, třeba disketu Philovi sežral pes?

 


CLIMATEGATE
V listopadu 2009 hacker ukradl a zveřejnil pracovní e-maily klimatologů z CRU a odhalily se některé dost nevědecké postupy. "Mickův trik z Nature na zakrytí poklesu teplot“ apod.
Když propukla aféra Climategate, alarmisté obviňovali klimaskeptiky, že ji narafičili schválně, aby vybuchla  těsně před prosincovou Kodaňskou konferencí. Ale je to jinak. Hacker ukradl a zveřejnil e-maily a data klimatologů z CRU v reakci na to, co v srpnu provedl Phil Jones. Aby se na světlo dostaly aspoň ty důkazy, které Phil nestihl zničit.
Nejspíše se za nickem FOIA skrývá někdo z Philova týmu, v kom se pohnulo svědomí a řekl si, že co je moc, to je moc. FOIA znamená Freedom of Information Act. Zákon o svobodě informací.

 

 
Veselý nový rok!

Jak dokazují hacknuté e-maily CRU, Phil už dlouho vyhrožoval, že ty soubory radši zničí, než by je někomu poskytl. A jako správný muž taky dodržel slovo!
3. února 2005 Phil Jones napsal Michaelu Mannovi: "Nenechávej data válet na ftp serverech, někdo by je tam mohl najít. McKitrick a McIntyre pasou po datech z CRU už léta. Pokud se doslechnou, že v Británii máme zákon o svobodě informací, myslím, že ty soubory radši zničím, než bych je komukoli poslal... Máme tu ale také zákon o ochraně informací, za ten se budu schovávat... Tom Wigley mi poslal e-mail, že z toho má strach - obává se, aby po něm teď lidé nežádali zveřejnění kódu jeho klimatických modelů. Může se ale vymluvit na to, že oficiálně už není členem UEA."

V červenci 2009 začalo být Jonesovi úzko, protože klimaskeptik Stephen McIntyre trval znovu a znovu, že chce podle zákona o svobodě informací vidět příslušné soubory, aby je jako badatel mohl prostudovat. McIntyre tvrdí, že v zápětí z webu CRU zmizely celé adresáře. CRU gang začal zametat stopy.

Teď je to vyřešeno. "Hrozně rád bych vám svoje data poskytl, ale bohužel, nevím kde jsou, je mi to moc líto," může nyní Phil Jones pokrčit rameny. A nemusí se rozčilovat jako v roce 2005, kdy australskému vědci Warwicku Hughesovi odepsal "Investovali jsme do naší práce cca 25 roků života. Proč bych vám svá data měl poskytnout, když vám nejde o nic jiného, než v nich hledat chyby?"

Tomu říkám vpravdě vědecký přístup. Zabránit komukoli, aby mohl replikovat naše výsledky. Chcete to zkontrolovat ? Objezděte si celý svět a sežeňte si data z těch tisíců meteo-stanic znovu. Pokud je tam ještě mají. A pokud vám je ukážou, když nejste oficiální instituce. A je to práce na léta. Také by surová data měla být ještě v GISS v NASA, ale James Hansen má k zákonu o poskytování informací stejný postoj jako Phil a odmítá je komukoli ukázat.

Je dnes globálně tepleji než ve 30. letech a o kolik? Nevíme. Máme na to jen čestné slovo Phila Jonese.
A teď ta dobrá zpráva. Po aféře Climategate Phil Jones rezignoval.
 



Prameny:
Patrick J.Michaels. The Dog Ate Global Warming. 23 September 2009

Conservative media hype misleading report suggesting CRU destroyed raw climate data. 1 Dec 2009.

Stephen McIntyre. Unprecedented data purge at CRU. 31 July 2009

Datum: 06.01.2010 07:25
Tisk článku

Související články:

Další zdroj CO2 s kterým se nepočítalo     Autor: Josef Pazdera (28.01.2024)
Sluneční šlamastyka: Masivní solární farmy mohou měnit klima jinde ve světě     Autor: Stanislav Mihulka (14.01.2024)
Průměrné teploty ČR 1961-2023, teploty světa podle NOAA a jev El NIňo     Autor: Stanislav Florian (06.01.2024)
Zase jeden omyl v prognózování     Autor: Josef Pazdera (27.10.2023)
Už prý známe špouštěč velké klimatické změny před 8000 lety     Autor: Josef Pazdera (15.09.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz