Deklarace Sdružení biotechnologických zemědělců  
Vyšlo nové číslo bulletinu Svět biotechnologií - II.ročník/prosinec/2009

 


Deklarace Sdružení biotechnologických zemědělců
(Zdroj: Crop Biotech Update, 4. 12. 2009)


Sdružení biotechnologických zemědělců (Farmers Biotech Network – FBN) je sdružení evropských zemědělců, kteří:
- vidí pozitivní přínosy zemědělských biotechnologií (GM
plodin);
- jsou přesvědčeni, že zemědělství EU potřebuje využívat všechny dostupné vědecké nástroje včetně GM plodin, aby dostálo současným výzvám k zajištění potravin, klimatických změn, biopaliv a ochrany životního prostředí;
- podporují vědecky založenou regulaci genetických modifikací případ od případu;
- jsou znepokojeni zaostáváním EU za ostatními částmi světa, ačkoli by měla být na čele pokroku;
- chtějí mít rovný přístup k technologiím, aby mohli konkurovat na stejné úrovni výrobcům jinde.

 

Z tohoto důvodu uveřejnili Deklaraci, ve které vyzývají evropské politiky k investování do „zelených“ biotechnologií. Přinášíme její volný překlad:
„My, zemědělci z celé Evropy požadujeme svobodu volby mezi hospodařením tradičním, ekologickým nebo biotechnologickým způsobem. Zemědělci musí mít přístup  technologickým nástrojům, aby se mohli vyrovnat s požadavky udržitelné produkce potravin, před kterými Evropa stojí.

 

Obracíme se na Evropskou Komisi a Evropský parlament, aby nám umožnily stát se více konkurenceschopní a udržitelní. Vlády členských států musí též poskytnout podstatnou politickou a veřejnou podporu k tomu, abychom posílili svou připravenost dostát současným a budoucím očekáváním zemědělské produkce. Inovace hrají zásadní roli v podpoře konkurenceschopnosti evropského zemědělství; žijeme v době nevídaných globálních výzev, přičemž mnozí zemědělci jsou zasažení poklesem cen výstupů a naopak vzestupem cen u vstupů (hnojiva, energie a další). EU musí pomoci zemědělcům obstát v soutěži a uživit Evropu při udržení rozumných cen. EU musí podporovat – nikoli blokovat –
přístup k inovacím, včetně zelené biotechnologie, která se úspěšně používá přes několik dekád v jiných krajinách.


GM plodiny nabízejí značné výhody pro výrobu a životní prostředí: současné zprávy ukazují, že GM sója, kukuřice a bavlník poskytly produkci o 20%, 7% a 15% vyšší než nemodifikované odrůdy.
Vyšší výnos znamená menší nároky na půdu při výrobě potravin a krmiv. GM plodiny také znamenají méně pesticidů a nižší tvorbu skleníkových plynů, protože vyžadují méně orby a snižují tak spotřebu pohonných hmot a oxidaci půdního uhlíku.

Zemědělci v EU mohou zvládnout koexistenci GM plodin a nemodifikovaných odrůd. V některých státech – Německu, Španělsku, České Republice, Polsku, Rumunsku, Slovensku a Portugalsku – už mohli zemědělci využít výhod zelené biotechnologie a mají zkušenost „z první ruky“ s koexistencí modifikovaných a nemodifikovaných plodin.

Zemědělství EU zaostává za jinými částmi světa, přičemž mnoho zpráv z respektovaných informačních zdrojů EU i jednotlivých států svědčí o bezpečnosti a užitečnosti biotechnologických rostlin. V roce 2008 již 13,3 milionu zemědělců v celém světě pěstovalo 125 milionů hektarů biotech rostlin ve 25 státech. Jak dlouho nám evropští politici budou bránit, abychom mohli dělat totéž? Mnoho evropských zemědělců nemá povoleno pěstovat biotech odrůdy, v nejlepším případě je povolena jedna biotech odrůda autorizovaná v EU. Tento licoměrný přístup vede k tomu, že Evropané dovážejí více a více GMO zvenčí a naši zemědělci ztrácejí konkurenceschopnost ve světě. Jsme stále méně a méně schopni splnit nové požadavky ekologické udržitelnosti zemědělského hospodaření. To nedává
smysl ani z hlediska životního prostředí, ani ekonomie.

Proto se obracíme na politiky EU i členských států, aby co nejrychleji přijali následující opatření:
- Ve všech evropských státech bránit pro zemědělce svobodu výběru vlastních plodin.
- Neprodleně ukončili zákazy GM v celé Evropě, neboť nejsou opodstatnělé ani vědecky ani
legislativně.
- Urychlit postup schvalování využití GM v EU a zpřístupnit nástroje, které mají zemědělci k disposici v jiných částech světa již mnoho let.
- Zajistit faktickou a otevřenou diskusi o budoucnosti zemědělské politiky pro Evropu a to takové, která je založena na vědě a ekonomické realitě nikoli na politických pózách a neignoruje kritickou úlohu rostlinné biotechnologie.

Evropa byla vždy zemědělskou mocností. Ekonomická a environmentální krize spolu
se změnou evropských institucí je jedinečnou možností znovu nastoupit politiku podporující udržitelné a konkurenceschopné zemědělství, které se neobrací zády k inovacím a  echnologii, které jsou urgentně potřebné. Naléháme na novou generaci evropských politiků:
investujte do budoucnosti našeho zemědělství a poskytněte nám nástroje k naší práci.

 

Dále se ve Světě biotechnologií dočtete o  lipidomice a potravinách ošetřovaných ionizací.

Příloha:
Svět biotechnologií  - II.ročník/prosinec/2009

Autor:
Datum: 17.01.2010 14:56
Tisk článku

Související články:

Semena s teplotně promokavou polymerovou pláštěnkou     Autor: Josef Pazdera (13.03.2014)
GM plodiny povolené pro dovoz do EU     Autor: (31.10.2012)
Politika EU a zemědělské biotechnologie     Autor: Jaroslav Drobník (15.01.2012)
EU legislativa GMO před důchodem?     Autor: Jaroslav Drobník (04.11.2011)
EU a biotechnologie - Riziko     Autor: Jaroslav Drobník (11.10.2011)



Diskuze:

Tomáš Krejča,2010-01-18 10:37:56

Soud v Koline nerozhodl minuly tyden, ale v roce 2005. Zpravu jsem cetl, o statisticky vyznamnem zvyseny lct a zmenseni ledvin se tam hovori, ale take se tam uvadi, ze kontrolni vzorek byl krmen standardni dietou, takze odchylka je zpusobena spise vnimavosti pouziteho kmene mysi na stravu, nez vlivem GM kukurice. Je to cele humbuk vyvolany GP "specialisty".

Odpovědět

Oliver B,2010-01-18 02:11:28

Soud v Kolíně nad Rýnem minulý týden rozhodl ve sporu mezi ekologickými aktivisty z Greenpeace a právními zástupci americké agrochemická firmy Monsanto. Ekologové požadovali zveřejnění studie o rizicích konzumace geneticky modifikovaných plodin. Ve studii vypracované zaměstnanci Monsanta je mimo jiné uvedeno, že potkani krmení modifikovanou kukuřicí mají v porovnání s ostatními potkany menší ledviny a zvýšenou hladinu bílých krvinek (leukocytů a lymfocytů) v krvi.
-
http://gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2005060010
-
http://www.digitaljournal.com/article/270101

Odpovědět


kraviny.

Pavel S,2010-01-18 14:17:20

http://www.osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=3183

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz