Domestikace zázračně vytvarovala lebky psů  
Neuvěřitelně prudká evoluce psů probíhající pod tlakem lidských majitelů vytvořila bizarní tvary lebek, které jsou proměnlivé minimálně stejně jako lebky všech ostatních šelem dohromady, včetně mrožů a tuleňů.

 

 

Zvětšit obrázek
Francouzský buldoček. Kredit: The Bone Room.

Evoluce domestikovaných plemen bývá občas poněkud natvrdle popisována coby umělý výběr, jako by primáti z rodu Homo byli něco nečistého, co je potřeba nemilosrdně oddělit od zbytku pravé přírody. Navzdory tomu jsou právě domestikace úžasnými evolučními příběhy, které nám odkrývají mnohá tajemství fungování přírody. Jedním z takových příběhů je i domestikace psů.

 

 

Zvětšit obrázek
Lebka pekinéze by mohla inspirovat hororovou grafiku. Kredit: avramc.

Právě psi jsou do očí bijícím důkazem ohromné evoluční síly domestikace. V tomto ohledu se o ně zajímal i Charles Darwin. Mnohdy nezbývá než žasnout nad tím, co všechno lze za pár tisíc nebo spíše pár stovek let vytvořit z vlka – po většinu té doby bez jakýchkoli odborných znalostí o genetice a molekulární biologii. Rozličná a často dost bizarní psí plemena jsou do značné míry dílem náhody, která pracovala ruku v ruce s více či méně cílevědomými majiteli psů.

 

Domestikace psů fascinovala i Chrise Klingenberga z University of Manchester a Abby Drake z americké College of the Holy Cross. Ve výzkumu, jehož výsledky nedávno publikoval respektovaný vědecký časopis American Naturalist, se pustili do analýzy pestrosti tvarů lebek různých plemen psů v porovnání s lebkami ostatních šelem z řádu Carnivora. V něm jsou vedle psů i tak odlišní tvorové jako kočky, medvědi, lasičky, cibetky, tuleni nebo mroži. U lebky každého vybraného typu psa či jiné šelmy změřili pozici 50 definovaných bodů, s jejichž pomocí podrobně popsali tvar celé lebky.

 

Zvětšit obrázek
Ani šílená mroží lebka nezachrání proměnlivost šelem vůči psům. Kredit: ARMMS

Po prohnání naměřených dat statistickým software s využitím nových analytických metod vyšlo najevo, že proměnlivost lebek psích plemen je tak nesmírná, že se směle vyrovná pestrosti tvarů lebek mezi všemi šelmami dohromady. V jednotlivých rozměrech byly dokonce hodnoty psů extrémnější, než hodnoty u jiných šelem. Je to docela síla, protože psí plemena jsou většinou opravdu stará maximálně pár stovek let – během nichž se ze čtyřnohého salámu staly panenky na hraní, kdežto celý řád šelem měl na evoluci různých tvarů lebek podle moderních odhadů zhruba 60 miliónů let. Jak je vidět, přírodní výběr dokáže zázraky, zvláště když ho tlačí tvrdý selekční faktor v novém prostředí a to majitelé psů rozhodně jsou. Mnohé tvary lebek psů jsou v rámci šelem zcela unikátní.

 

Zvětšit obrázek
Kostra čivavy. Tohle má být vlk? Kredit: Museum of Osteology.

Domestikační příběh koček ukazuje, že ne vždy se povede vytvořit tak ohromující pestrost tvarů, jakou disponují psi. Bylo by úžasně zajímavé zjistit čím to je – jestli to lze připsat na vrub odlišnému způsobu života koček nebo zda v tom mají prsty i nějaké záležitosti na úrovni genů. V tom směru by bylo možné podniknout různé experimenty, například zkusit domestikovat různé další typy šelem s rozličným životním stylem. Pokud jde o různé typy plemen psů, nakonec se ukázalo, že nejextrémnější rozdíly v lebkách lze najít u takzvaných společenských plemen, která fungují jako sociální paraziti v našich příbytcích. Autoři z toho vyvozují, že si psy v průběhu historie tvarujeme především podle vzhledu a až poté podle jejich loveckých, hlídacích či kulinářských vlastností.



Pramen: Science Daily 21. 1. 2010.

Datum: 22.01.2010 02:05
Tisk článku


Diskuze:

podle některých výzkumů je známá genová příčina

T T,2010-01-29 12:45:02

tvarové a velikostní variability psů. docela nedávno jsem na toto téma viděl cosi v tv, ale bohužel vám nedám link na původní práci. vzhledem k délce zpracování a distribuce tv dokumentu, to bude informace minimálně půl roku až rok stará

Odpovědět

Uzitecnost psa je nezpochybnitelna..

Jan Urban,2010-01-25 01:45:35

Opomenu vsechny ty hlidaci atd schopnosti,ty jsou vsem snad jasny ale vemte to ji nak...Kytka v kancelari je taky parazit??Nebo parazitujou na nasi spolecnosti pekne zavesy?? Jiste ze ne:ú ty veci nam davaji pocit klidu tim zvysuji nas vykon a tim jsou prospesne..Psum jako lidi vdecime za MNOHE..!!!!

Odpovědět


mno

Petr K,2010-01-25 10:57:04

No podle me je treba rozlisit ruzna vyuziti psa - je jasne, ze jako pastevecky, hlidaci nebo kulinarsky tvor je rozhodne uzitecny. Ale jake procento psu dnes zastava nejakou "uzitkovou" ulohu? Vetsina dnesnich psu vami zminovane "schopnosti" zcela postrada.
Clovek je tvor spolecensky a pes proste supluje absenci (mezi)lidskeho kontaktu, nekdy bych rekl, ze dokonce absenci ditete. Je jasne, ze clovek k nemu prilne uplne stejne jako k jinemu clovekovi a pes, na rozdil treba od kocek, toto zcela a verne opetuje - ostatne je to take tvor spolecensky (a asi tak nejak tusi, ze by jinak nedostal nazrat). To vse ale nemeni nic na tom, ze z pohledu jineho nez emocionalniho, je to tvor zcela bezcenny, naopak predstavuje pro majitele zatez. Ovsem netvrdim, ze ta emocni cast toho vztahu je bezvyznamna!

Odpovědět

Jste zcela mimo mísu

Marek Šimon,2010-01-24 16:02:50

Napsal jsem tady krásný rozbor, proč je vaše reakce nepřiměřená a mimo téma, ale ten osel mi mě po vypršení času odhlásil a příspěvek zahodil. Takže jenom krátce.
Vaše láska ke psům zabraňuje pohlížet na psy objektivníma očima biologa, který je schopen objektu svého výzkumu přiznat i nějaké špatné vlastnosti. Je zřejmé, že ěco takového je pro vás nepřijatelné.
Společenské rasy psů nepřináší člověku žádný biologicky popsatelný užitek, proto je lze považovat za parazity využívající potřebu společníka. Já osobně bych to pojmenoval slovem symbiont, protože užitek, který člověku společenský pes přináší, je popsatelný nebiologickými, ale ekonomickými termíny (naplnění nějaké emocionální potřeby je z ekonomického hlediska také užitek).
Vaše porovnání barzoje a jezevčíka je zcela mimo mísu - článek porovnává lebky, nikoli celé kostry.
Termín parazitarní přizpůsobení se v článk neobjevuje a ani nic v tom smyslu tam nezaznívá, navíc je to termín, který jste si vymyslela. Je jasně v článku řečeno, že tvar lebky je výsledkem mutací a výběru chovatele.
A na závěr malé rýpnutí. Autor jako možné kritérium zmiňuje nějaké kulinářské vlastnosti a připouští tedy roli psa jako potravy (což se skutečně v mnohých kulturách děje). Pro vás jako pro milovníka psů by toto bylo nepřijatelné. Toho jste si nevšimla?

Odpovědět

Šlechtění je speciální případ evoluce

Marek Šimon,2010-01-24 15:07:58

Evoluce je proces, ve kterém jedinci podstupují náhodné mutace svého genu a jejch další přežití a rozmnožení jsou dány tím, jaké výhody či nevýhody tyto mutace přinesou v daném prostředí. To všechno šlechtění splňuje. Jen protstředí není přírodní, ale tvoří ho chovatel, což je naprosto v souladu s obecnou definicí. Proces není vratný. Psi by se (pokud by domestikace náhle skončila) zpátky vrátili ke psu vlkovitého typu prostě proto, že nové podmínky by zvýhodňovaly skutečné šelmy schopné lovit taková zvířata, které v daných podmínkách budou existovat. Ten návrat by ale neprobíhal nějakou poklidnou transformací čivav a pekinézů. Tihle chudáci by proste natvrdo vyhynuli jednak hlady, protože by nezvládli nic ulovit, jednak tím, že by je ulovili a sežrali ostatní zdivočelí psy, rysové, orli atd., až by zbyli jen ti nejrychlejší a nejsilnější. Ale i to je jen další implementace teorie evoluce, která se detailně zabývá tím, co se stane, když se pdomínky prudce změní.

Odpovědět

slechteni neni evoluce !!!!!!!

Zdena Galajdova1,2010-01-23 13:41:54

jeste bych chtela dodat, ze opravdu nerozumite tomu, co pisete:
domestikace a slechteni nema co delat s evoluci. Evoluce je proces prakticky nevratny, ale slechteni je proces vratny. Pokud psy prestaneme slechtit a zasahovat do jejich vyberu partnera, za nekolik generaci se sami pretvori na puvodni vlci podobu a vsichni ti pekinezi, chrti, molossove ci ratlici, spolecne vytvori opet puvodniho vlka ci divokeho prapsa, na jmenu konecne tolik nezalezi.

Odpovědět


šľachtenie JE evolúcia

Martin Smatana,2010-01-25 11:53:56

Psie plemená vznikli výberom a následným veľmi úzkym príbuzenským párením, čím človek udržiava jasne oddelené evolučné línie, hoci genetické rozdiely zatiaľ nedosiahli úroveň, ktorá by zabránila ich opätovnému skríženiu, prekážku skôr predstavuje rozdielna veľkosť plemien, len ťažko sa dá predstaviť, že by pes bernardím "poskákal" sučku čivavy.

Nájdite si na Oslovi aj článok o čiernych amerických vlkoch, ktoré vznikli skrížením divého vlka a indiánskych čiernych psov. Výsledok cieleného výberu prečkal tisíce rokov.

Odpovědět

pisete o tom, cemu nerozumite

Zdena Galajdova1,2010-01-23 13:31:36

a navic evidentne nemate psy rad. Pes neni socialni parazit, ale spolecnik. Clovek ho potrebuje jako kamarada i jako pomocnika a o parazitismu nemuze byt ani reci, protoze parazit si vybira, kde bude parazitovat, ale pes tu sanci nema. Je dobrovolne zakoupen a odnesen domu. Parazity si nekupujeme.
Navic, nejvetsi rozdily lebek jsou u psu pracovnich - nekolik extremu - neuveritelne uzka a protahla lebka lovce barzoje, vyslechteneho pro lov v tajze - skoro metr vysoky, elegantni lovec, dosahujici rychlosti pres 50 kilometru v hodine a vedle nej pes na norovani - jezevcik, ktery barzojovi saha asi po kotniky.
Spolecensti psi maji spise kratsi hlavy, aby pripominali tvář lidskou. Ale to neni parazitarnim prizpusobenim, to je slechtenim clovekem .
Neni to poprve, co tu diskutujeme na tema pes jako udajny parazit. Vase zašť vůči psům je zrejme přiliš velka, než abyste se dokazal krotit ve vyrazech. Tak o nich prosim nepiste. Piste o tom, cemu rozumite, jako to delaji vasi kolegove.Dekuji.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz